Прегледи: 3154 - Коментари: 1
Жалките реванши на султана

Жалките реванши на султана

Една работа с изключителна полиграфия направи своя дебют във варненския Исторически музей.

Николай Савов е сътворил книга с прекрасно оформление и я е нарекъл "Чешмата на султана". Лични приветствия на автора поднесе шефът на варненското ДПС Янко Станев.

Самият автор се изказа, че благодари и на мюфтийството за предоставените материали, които са силно помогнали за създаването на книгата. Освен това г-н Савов сподели своята осъдителна присъда към тези варненци след Освобождението, които са съборили и разрушили красивата султанска чешма и на нейното място са построили Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Упрекна нашите тогавашни съграждани едва ли не в посегателство над културни паметници и изрони носталгични сълзи по времена и нрави по време на турското робство.

Николай Савов е свършил доста добри дела за варненската култура и историческото наследство. Но не е ли типичен пример тази книга и позицията му за морален грях към България? Най-малкото в тази история е, че антибългарското ДПС го хвали. Макар че само това дори, трябваше да го стресне и накара дълбоко да се замисли за стореното.

Разбира се, в историята на Османската империя е имало способни султани, паши и бейове. Имало е измежду тях и хора с приличен морал. Например сливенският аянин Тахир бег, впрочем от български произход, който е защитавал раята. Той и редица други са помагали на беззащитното население, даже и понякога срещу себе си са се грижели за българите.

Но каква е общата картина. Хайде да си представим, че не ни бяха поробили турци, а примерно французи, испанци, португалци... Само с една хубава султанска чешма ли щяхме да се гордеем като архитектурно и историческо притежание? Такъв културен погром над нации, над цивилизации, над хора като турският гнет няма в историята на човечеството.

И ако го нямаше ДПС, щеше ли да е толкова отличителна полиграфската изработка на "Чешмата на султана". Какво сме пили 5 века от всичките султански чешми в изтерзаното ни Отечество? Реки от кръв, убийствени данъци, посечени мъже, насилени девойки и жени, момчета, възпитавани в еничарска омраза към майчиното, содомия, разврат, мързел, азиатска жестокост, далавера, бездушие?

Има ли зло и порок, който османците да не са използвали и изповядвали срещу нас? Срещу твоите кръвни братя българите, г-н Савов? Точно както матовочерна е била плочата с поезия на чешмата, точно такава мрачна и адски грозна е била съдбата на България, когато са се строяли османски чешми по напоената й с кръв, робска пот и безмерни сълзи злощастна земя!

И накрая, какво иска авторът на "Чешмата на султана"? Да съборим варненския театър и да възстановим султанската чешма?

Защото, уважаеми, това ДПС го иска в пряк и преносен смисъл!
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Изненадан     Дата: 2008-07-03 17:04:37    
От това, което прочетох, съм изненадан. познавам Николай Савов като честен човек.
Но очевидно на стари години е омирисал името си!