Прегледи: 3086 - Коментари: 0
Култура или кобура

Култура или кобура

Пишем за Варна, за Постоянната комисия за "Култура, вероизповедания, медии" към Общински съвет - Варна, но сме сигурни, че става въпрос практически за цялата страна.

Съветникът от Комисията Пламен Пенев от НДСВ повдигна на Заседание на 25 април въпроса, че "администрацията и съветниците от културата не посещават културните мероприятия на Общината." Е, как го беше казал немецът: "Като чуя думата култура, са хващам за ... кобура." Г-дата и дамите гузно замълчаха, само вездесъщият Председател Панко Анчев подобно селска учителка се обърна към колегите си: "Щом ние не посещаваме..." ит.н в този дух.

Явно, обстоятелството, че Варна ще става културна столица е притеснило една от най-малобройните комисии /тук няма такива облаги, както в "Собственост и стопанство", в "Архитектура и строителство" и пр/, защото членовете и членките й се разприказваха как всеки варненец трябва да заживее с "духа" на предстоящите грандиозни варненски културни събития. Особено компетентна беше Евгения Александрова от националистическата партия Атака, която ръсеше бисер след бисер, оценявайки сама себе си: "Аз познавам добре музикалните неща...", "По някакъв начин съм специалист в музикалните неща..." и т.н. А ние си правим изводи, че при такава Комисия по култура няма как да не са празни музикалните зали за истинската музика. Чалгата не я мислим, тя господства и на улицата и в тази "културна" комисия.

При гласуването за финансово подпомагане на Творчески проекти същата атакистка атакува изданието за историята на квартал "Аспарухово".
- Кой ще чете тази книга, кажете ми кой ще се заинтересува от нея? - троснато самоуверено държеше г-жата тон на изчервения от ужас Председател г-н Панко Анчев.

Тъй като той не можа да й поясни нищо убедително /от страх ли от коалиционите си партньори ДПС+Атака ли?/ нека ние да му помогнем. Всеки, който е работил 2-3 г в "Аспарухово", да не приказваме, ако живее там, знае, че аспаруховци и галенци имат схващането, че са по-варненци от другите, че всеки от квартала е със собствена стойност. Тази книжица за "Аспарухово" ще се купи от всеки втори местен, стига да не е свръхскъпа. Аспаруховци нямат комплекси, а даже малко прекалено самочувствие за квартала си.

Най-смешното за нас беше, че общата сума на проектите нямаше и 250 000 лв. Такава жалка сума за подпомагане на хората на духа, дори някъде някой да е надценен, е автошамар за "варненското икономическо чудо", както се изразява превъзходният ни Кмет г-н Кирил Йорданов.

Пак, с риск да досадим, ще отбележим, че почтивсичкоразбиращата г-жа Александрова, без да знае, че по Закона, творбите на изобразителното изкуство не са ДМА /дълготрайни материални активи/ препоръчваше на г-н Румен Серафимов да прави дейности с картините като ДМА. Нали знаете какво казва св. Методий: "Изморих се и се изпотих, защото спорих с глупаци." Така се беше изпотил и г-н Анчев, след като се опита да спори с г-жата, но накрая се усети и каза: "Хайде да гласуваме". И гласуваха без г-жа Александрова, тя не им беше нужна, за да свършат тази работа.

Само като си помислим, че не е зад планини времето, когато Варна ще бъде столица на културата с такава Комисия по култура. Не е за смях, скъпи варненци, никак не е за смях.

Дано поне по-званите варненски олигарси се захванат с работата, че от играчка работата ще стане на плачка.
Потребител:


Коментар: