Прегледи: 2220 - Коментари: 0
Буларт, Еньовден и модерността

Буларт, Еньовден и модерността

Навръх Еньовден в 13 часа - шефката на Галерия "Буларт" - красивата и чаровна, руса и стройна Дора Дончева направи своето модерно шоу.

Ние като националисти се зарадвахме на международния й успех искрено. Тя е спечелила Кураторски проект и така участва в V Международен Арт панаир в Болцано. Това е италиански град, но в бившата австрийска провинция Тирол /Sud Tirol - Зюд Тирол, на немски/, което място е едно естествено средище на различни езици и култури. Условието за проектите е било галерията да е частна и със своята стегната и неогромна "Буларт" Дора е постигнала своето международно признание.

А самият "панаир" съвсем не е бил провинциален, а място, където са участвали огромна част от световните модерни творци в изобразителните изкуства. Всичко е още по-хубаво, защото се касае и за "добър търговски успех", по думите й, значи не са се разхождали напразно до полите на Алпите.

Най-хубавото, разбира се, е че много еввропейци от Испания, Австрия, Швейцария, Италия, Унгария, Румъния, както и трансконтинентци от Китай, САЩ, Мексико - са видели нещата на български автори. Общо 4 творци е включила г-жа Дончева в проекта си - италианецът Паоло Вивиан и нашите Веселин Начев, Цветелина Максимова и Симеон Стоилов. Най-български ние определяме Веселин Начев. В залата на "Буларт" на ул "Шипка" № 22 нямаше негови творби от международния панаир, но пък видяхме произведения - хартия, рисувана с пастел. Харесва ни неговия смел рисунък, устремни мисли, свободно, но овладяно движение - изобщо "мъжки" художник.

Що се отнася до Симеон Стоилов един път отхвърлихме инсталациите му в галерия "Георги Велчев". Той единствен беше дал 4 "парчета" от инсталацията си "17 мига от есента", с които се е представил на големия форум в Болцано. Те представляваха 4 сини квадрата. Синьото и нюансите му излъчваха фина тъга, чистота и нежност, но смекчени, без вихрени полети. По-добро нещо от "огледалната му инсталация". Днес, на Еньовден, му препоръчваме оригинални български билки. Точно тях ще харесат чужденците, че ги няма по техните земи, а ще им/му са от полза. Освен това, тук, в земите български, има 7 000 години и 7 000 000 000 културни пласта, които са точно основата на модерното и самото то. Както и да е. Важното е името ти да е написано някъде.

Що се отнася до Цветелина Максимова тя е авторка, която търси и макар че живее в Германия, се усещат български повеи в изразителността и чувствителността й. Отказваме се да коментираме Паоло Вивиан, очевидно е много интересен, разнообразен и мислещ автор, но все пак, ние се насочваме към българите.

Самият проект на Дора Дончева се нарича Крос пойнт /"пресечна точка"/ и нейният замисъл е бил да се преодолеят разликите в културите и религиите, но всеки да запази своята индивидуалност и идентичност. Препоръчваме на галеристката много по-сочната и значеща българска дума самобитност. Пък и гласът й звучи в радиоефира. Ще добавим само това, че човек не може да се "хвали" със страданието си, но точно с това българските автори са различни и по-често превъзхождат чуждите.

Наистина, само едно истинско и изживяно страдание е създателят на каквото и да е изкуство - традиционно, модерно или постмодерно. Така и в творбите на Веселин Начев разтърсващото беше усетът за усетената, но овладяна и преодоляна в посока на светлината и красотата остра мъчителна болка. Честито!

Хубаво е, че четирима българи са участвали в KUNSTART /на български означава два пъти "изкуство"/, че са сверили естетическите си часовници със световните творци, но се знае, че само кладенецът на националния дух ражда неподправимото, истинското изкуство.
Потребител:


Коментар: