Прегледи: 3143 - Коментари: 0
Кристалите на Шопен

Кристалите на Шопен Кристалите на Шопен

След като пианистът Людмил Ангелов /на снимката/ и оркестърът на ОФД - Варна свършиха концерт № 1 за пиано и оркестър на Шопен, във въздуха се понесоха невидими кристали.

Някои от зрителите и зрителките плачеха, но може би пък точно те видяха невидимите вещества из въздуха. Музиката беше вълшебна и всички присъстващи - солистът, диригентът Станислав Ушев, оркестърът, зрителите бяха щастливи, че са съучастници в това прекрасно музикално събитие. Едно от най-хубавите в културната история на Варна въобще.

Музиката, истинската музика не може да се разкаже и да се опише, затова само някоя точна метафора може в някаква степен да я пресъздаде. Кристалната структура на веществата е природна хармония, която се е получила естествено, за да запълни пространството, което свързва атомите. Така и вчера, на откриването на ММФ "Варненско лято 2008, отделните "атоми" - изпълнителите и публиката се сляха спонтанно и природно в една пулсираща кристална решетка. И всички бяха радостни, след края, след двата биса на пианиста, когато в паузата оркестранти и слушатели излязоха във фоайето или да пушат на терасата, всички взаимно се поздравяваха. Това беше един от тези мигове, в който доброто побеждава злото, а единственото оръжие е красотата. Самите оркестранти си споделяха, че от години не са слушали на живо толкова чисто изпълнение.

Що се отнася до пианиста Людмил Ангелов - скромен, но завладяващ, нежен и вглъбен, устремен и прецизен - той изпълни като първи и втори бис Ноктюрното и Революционни мотиви - все от Шопен. Изпълненията бяха незабравими и се разплакаха още зрители и зрителки. Да, радвам се, че бях там и участвах в едно сливане, в образуването на една обща душа, щастлива от истинското изкуство.

След това само двама журналисти - от в "Труд" и националистБг.ком запитахме Людмил защо е избрал точно тези неща за бисовете. И той каза, че не ги е подготвил предварително, а е усетил, че публиката иска може би точно тях. По ръкоплясканията можеше да се съди, че е познал.


Иначе откриването на Фестивала започна по традиция с Рапсодията "Вардар" на Панчо Владигеров, изпълнена по-добре от друг път. Много трудното произведение на Скрябин като втора част беше добре интерпретирано от диригента и оркестъра, но то като музика отстъпва на Първия шопенов концерт.

След този прекрасен празник на духа, не мога да не споделя и една болка, която медиите премълчават. Над 90 % от публиката беше над 45 г, а над 66 % - над 60. Това е общ проблем на държавата, на хората, на града, защото "единствената" музика е класическата.

Но да завършим с хубаво чувство, откриването на тазгодишния ММФ "Варненско лято" беше прекрасно.
Потребител:


Коментар: