Прегледи: 2492 - Коментари: 1
Западът пуска пипалата си към Черно море

Западът пуска пипалата си към Черно море Западът пуска пипалата си към Черно море

Какво е ЕС? Бюрократична машина - за да краде пари Западът! Точно това! Както старите империи Испания, Англия и Франция и по-мъничките крадлета от Португалия, Германия, Холандия, Белгия, Дания, Австрия са смукали кръвта и суровините на Африка, Америка и Азия, че и от Източна Европа - същото сега, днес, но по по-скрит начин върши Евро?съюзът? !!!

Така и днес на ІІ-та Генерална асамблея на Черноморския еврорегион /BSER/ се усетиха пипалата за смукане на капитали, суровини, че даже на слънце и на въздух от западните "демокрации"!

Иначе в зала "Варна" на общината заседанието се водеше от Никушор Даниел Константинеску - Президент на областен съвет на Констанца, Румъния. Румънката Людмила Сфирлоага като Президент на Камарата на регионите на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа дръпна тронното си слово. /Важното кралско войнство е на снимката - вдясно от Кирил е г-н Константинеску, а с русото перчемче е г-жа Сфирлоага./ Конкретното мото днес беше посветено на енергийните проблеми и най-вече на възобновяемите енергийни източници и иновации в тази област. Очевидно, такава асамблея на междудържавно ниво трябва да е официална, да се говори повече за стратегически проекти и решения, но днешната беше направо официозна. Много общи приказки, повечето на румънски, все пак Кметът Кирил Йорданов не можа да се пребори центърът на BSER да е във Варна - той е в Констанца!

Най-неприятно впечaтление остави поучителния английски тон на един представител на ЕС. Как най-важното било енергийната сигурност. Е, кой ще ни я осигурява? Крадецът вика: "Дръжте крадеца!" Ветрогенераторните паркове ще се строят от датски фирми, най-вече, а ще им пригласят немски, холандски, САЩ са най-големият инвеститор. Да припомним думите на сегешния Президент на Бразилия Хуан Игнасио Лула, наричан ласкаво Луна - всеки долар инвестиция е 2 долара грабеж от по-слабите финансово страни. Така че не Уго Чавес, а пръв заговори за изгонване на грабителските щатски "инвестиции" още докато беше в опозиция Луна!

Ако вложат 1 милиард долара, западняците ще откраднат с български вятър, труд и територия поне 1 милиард! Не само ще си изплатят "инвестициите", но ще и получат в подарък от управляващите вече 20 години родни демократчета в червено, жълто и синьо още 1 милиард долара! Същото се отнася и за слънчевите "фотооптични" панели. Цената им е много висока, произвеждат се пак на Запад, а слънцето си е наше. Но на Запада ще плащаме заради по-доброто си слънце! А не е никаква философия ние да си ги произвеждаме. Но - ЕС бди! Както Паметникът на Альоша над Пловдив града!

В края на краищата Асамблеята ще приема като основен документ Харта за енергийна ефективност. А познайте, кой ще диктува нейните основни правила.

Да спрем с черния цвят и да отбележим доброто. Днес видяхме 4 Презентации:
1."Черноморски културни традиции"
2."Мрежа на черноморските експертни центрове"
3."Черноморско меню" /по този проект ще има 3 дни хапка на прекрасни гозби в Констанца/
4."Необходими проучвания за иницииране на проект за черноморски круиз"


Имаше интересни мнения за възстановяване на туризма в епоха на СФК /световна финансова криза/. Друго добро беше предложението за намаляване на годишната вноска на община Варна от 3 млн 512 хил лева на по-малко. Приета беше и община Балчик, с присъствието на кмета й Николай Ангелов /на долната снимка той - и как гласуват за приемането единодушно на неговата община/. Общата стойност на проектите предварително беше заложена на 4 млн 296 хил Евро. Но ще видим дали всички ще останат със старите вноски! Екзотичното присъствие на Аджария /област в южната крайтурска част на черноморска Грузия/ с добре изработени цветни диплянки допълваше колорита на срещата.

Някои писаха цифри и подробности. За националистБг.ком най-важното беше установената политическа воля. Видяхме я у румънци и аджари, по-скептично-оптимистично /не е грешно словосъчетание/ в поведението на Кирил Йорданов. И чухме, че турският Самсун, както Одеса и молдовски общини ще се присъединяват. Пак си мислим:

Дали Западът няма да изкяри пак от /уж/черноморското сътрудничество? Ще бъдат ли защитени интересите на варненци и на България? Като видяхме умерения г-н Йорданов - надяваме се, да. Защото той подчерта, че характерният силен днешен черноморски вятър не трябва да потапя кораба. А да го впримчат лютия вятър в платната, за да летят към успех. Само западният ухилен вятър да не събори общия ни черноморски кораб!
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Крал Мас     Дата: 2009-03-25 20:52:15    
А на Русия пипалата да не са чисти? Хайде холан, далече няма да стигнеш.