Прегледи: 3489 - Коментари: 4
Николай Банев: "Вноса го ... изакваме"

Николай Банев: "Вноса го ...  изакваме"

Банев : "Вноса ... го изакваме..." А износът?

Предстоят още съкращения във ФИК "АКБ Форес" ХАД – едно от най-големите холдингови дружества в България, каза мажоритарният собственик на дружеството Николай Банев. По негови данни от 30 000 работника през 97 г. сега са останали 5 000. Само в Троян, където холдинговото дружество държи едно от водещите предприятия, от 13 000 човека са съкратени - до 400! Тези "редукции" се налагат, за да продължат да съществуват предприятията, каза още Банев. Няколко стотин милиона били похарчени за обещетение на съкратените служители, добави собственикът като от държавна страна не бил похарчен нито лев.

Като частник, бизнесмен и милионер приоритет на Банев са не работниците, а мащабите на производството и печалбата.

От НационалистБг.ком зададохме два пъти въпроса: "Колко е печалбата на дружеството от инвестициите му в България?", но Банев веднъж подмина въпроса, а втори път започна с думи като: "Зависи за каква печалба точно говорим,... ние сме дружество, в което влизат много международни холдинги..."
Банев не каза колко са приходите, които дружеството печели от инвестициите в България.

Оказва се, че кризата не влияе съществено върху инвестициите на международния холдинг. Неговите проекти продължават - като до края на 2009 г. ХАД ще инвестира в България 79 млн. лева за общо 38 проекта!
Е, налагат се някои "редукции". Може няколко хиляди българи да загубят работата си, но така действа и на световно, и на българско ниво съвременният бизнес.
И ето един парадокс – как така работниците в дружеството намаляват, а дейностите и инвестициите нарастват?

Според Банев за тежкото положение в икономиката вина имат банките и правителството. "Държавните структури по никакъв начин не са подпомогнали дейността, която развиваме, нито една стотинка не сме получили за експортното производството. Вносът, който влиза в България, знаете, в крайна сметка ... го изакваме (в кръга на шегата). А по отношение на експорта чиновниците са абсолюто бездейни." Банките също бягали като опарени от Банев. Защо ли?
Според бизнесмена, ако българските банки продължават да работят само с ипотечни и потребителски кредити и не обърнат инвестициите си към българския бизнес, ще се стигне до изключителна икономическа криза.
А кои са българските банки, а КОЙ е българският бизнес?

Тази година например АКБ Форес заедно с шведския холдинг USITALL има проект за изграждане на съоръжение за преработка на отпадъци в "Полимери" Девня. Чрез тяхното изгаряне и пречистването на боклука ще се произвежда електричество, пара, топлина или студ /охлаждане на инсталации/.
България отдавна има необходимост от такъв проект. Още повече, че той се прави по "най-съвременни технологии". Тези технологии са луксът, който ние трябва да си позволим, ако искаме производството ни да върви напред.
Подробност обаче е, че USITALL (името може да се преведе като "използвай всичко" – Use it all) е международно дружество - като солиден пакет акции са на една от най-големите шведски общини. И тук печалбата не е ясна, то!!! - ясна е посоката, в която тя се движи.

Но такова е българското управление, такива са българските банки и такъв е българският бизнес.

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Чорбаджи Нено     Дата: 2009-03-18 20:34:06    
Заглавието за Банев трябва да е "Вносът и износът ги ... открадваме!"
Той и олигарсите.

2. Потребител: Националист     Дата: 2009-03-18 23:09:58    
Кога ще им вземем откраднатото?

3. Потребител: Истински националист     Дата: 2009-03-19 16:35:58    
Поздравяваме Банев, че все пак произвежда.

Затова постингът на "националист" че той е крадец е неточен и тенденциозен.

4. Потребител: Националист     Дата: 2009-03-19 18:46:16    
Той каквото го произвежда го открадва. Така че да им вземем откраднатото.