Прегледи: 2017 - Коментари: 2
Оти ручахме жабетата?

Оти ручахме жабетата?

Хавел: "Не очаквах толкова сложен преход"

Не можехме да си представим, че процесът на прехода ще е толкова сложен, противоречив и труден. Това каза бившият президент на Чехословакия и на Чехия Вацлав Хавел.

Коментарът на Хавел бе в отговор на въпрос дали днес, 20 години след началото на прехода, той все още е на мнение, че направеното си е струвало усилията.

При откриването на конференцията "Изграждане на консенсус за политиките на ЕС в подкрепа на демокрацията в Прага", авторитетният политик бе представен като един от патроните /ами с патрони наистина се убива - бел.ред./ на Европейската инициатива за демокрация. В своето изказване пред около 140 политици, дипломати, представители на гражданското общество от държавите от ЕС и Ливан, Канада, Русия, Молдова, Сърбия САЩ, Украйна, Зимбабве, Вацлав Хавел припомни, че Европа има многовековна традиция /най-вече Вартоломеевата нощ или бомбардировките на НАТО над цивилни в Югославия - бел.ред./ по отношение на демокрацията.

Идеята за човешките права се изразява в уважение към уникалната личност, към нейното достойнство, изтъкна Хавел на организираната от ЕК конференция. Демокрацията не може да се приема като институция, като инструмент, трябва да се обърне внимание на духовното й измерение, каза Хавел, припомняйки думите на бащата на модерна Чехия Томаш Масарик "имаме демокрация, но не и демократи".

Това е разликата между формалната, институционализирана демокрация и истинската, изтъкна бившият чешки президент. Глобалната цивилизация днес не може да бъде индиферентна към случващото се другаде и в това отношение ЕС има големи неизползвани резерви. Това не означава да бъдем съдници, но трябва да бъдем честни и открити, да казваме какво харесваме и какво не, изтъкна Хавел.

Модерната история показа по категоричен начин, че пренебрегването на злото е пътят към ада. /А така! А убийствата на цивилни в Афганистан и Ирак добро ли е, г-н "демократе" Хавел? - бел.ред./ Всичко това ни показва дългия опит от тоталитарната история. Живели сме го, знаем как човешките права могат да бъдат подтискани. Именно това ни задължава да не пренебрегваме този въпрос в началото на 21 век и това е задача не само на чешкото председателство на ЕС.

Има и още една, по-особена причина Чехия да играе важна роля в тази посока – много пъти европейските конфликти са започвали именно оттук и по-късно са се разпространявали на територията на целия континент. Ето защо трябва непрекъснато да призоваваме нашите партньори, че човешките права са приоритет над всички други, каза Хавел.

Когато икономическите интереси са поставени над човешките права, впоследствие се оказва, че те не могат да се осъществят в пълната си степен, завърши изказването си Вацлав Хавел. /Дали има предвид американската олигархическа алчност, довела до световната криза? - бел.ред./

Двудневният форум бе открит от министъра на външните работи на Чехия Карл Шварценберг. Видеообръщение към участниците отправи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. /БГНЕС

Коментар на националистБг.ком: Щом дори и "символът на демокрацията" Вацлав Хавел признава, че изобщо не е знаел докъде ще ни доведе демокрацията, т.е. - признал си е политическата некомпетентност - какво остава за нашите доморасли и домопасли демократи. Да си спомним ли глупостите на Жельо Желев, Филип Димитров, Фори Светулката, Георги Марков, Венци Димитров ... И ще разберем безапелационно, какъв престъпен неподготвен експеримент бе извършен с българския народ. Вървим към ликвидация на България и виновниците за това ще бъдат осъдени. Но - ние се заклеваме, че - не само от историята.

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Къш     Дата: 2009-03-09 22:16:07    
Къш-къш-къш за недоносчето Хавел. Такива умоглавци като него докараха Европа до бедност и западно робство над свободния преди това Изток. Ама Бог вижда.

2. Потребител: "Попара с боб и чушк     Дата: 2009-03-10 08:30:44    
Потомък на тежки поземлени аристократи и пражки хотелиери - провокатор по случаят "ГОРУНЯ" - близък по перо на Желю ЖЕЛЕВ.