Прегледи: 3824 - Коментари: 4
Нелечимите болести на ЕС

Нелечимите болести на ЕС

Все по-ясно става на забавляващата се мислеща публика, че ЕС е недоносче.

В романа на Габриел Гарсия Маркес "Сто години самота" - картина на латиноамериканската диктатура, оставена като наследства - от испанските католически колонизатори и щатския юдейско-доларски егоизъм - диктаторът опложда крави /нещо като фантасмагоричен литературен образ на народа/ и се раждат или седмачета, или преносени умрели бебета. Явно е, не само от последните драматично-гротескни събития на Световната финансова криза /СФК/, но и от поредицата действия на старите западни членки срещу новоприетите източни, а и най-вече от поведението "орел, рак и щука" на 4-те "големи" - Меркел, Саркози, Браун и Берлускони, че практически всички стратегически решения и действия на ЕС са грешни. Или прибързани, или прекалено закъснели.

Защо е така? Нали в Брюксел, а най-вече в правителствените екипи на 27-те, респективно 12-те или 15-те евродържави - има невероятни експерти, прогностици, технократи, дипломати, суперпрофесионалисти в политиката и икономиката?

Основната грешка на Запада /вкл САЩ, Канада, Австралия и Нова Зенландия/ е работата "на парче". Техните стратези се провалиха в най-главното. В стремежа да обезвредят Русия чрез нейни вътрешни центробежни движения, те усилиха непредвидимо необратимо Китай, Индия, Източните тигри, Латинска Америка, Арабския свят, Иран, а вече се усеща - и по-мощните нации в Африка. Основната грешка на Збигнев Бжежински, Хенри Кисинджър и Дьорд Шорош /известен като Джордж Сорос/ беше подценяването на ролята на високите технологии и тяхното свойство да бъдат страшилище не за по-слаборазвитите икономики, а точно за най-мощните. Атаката на 4-те американско производство самолети на 11 септември срещу 2-те ционистки кули беше пряко и неоспоримо доказателство - бъдещето на Запада е тотално заплашено.

В самия ЕС обаче, основните центробежни дадености са и исторически, но и генетизирани в днешни условия. Първият проблем е икономическата мощ на Германия. Вярно е, че най-богати са жителите на Люксембург, след това на Холандия, Дания, Ирландия и чак на 5-7-мо място са немците. Но неравномерното развитие на производителните сили и огромният БВП на Федералната република са причината - всички останали държави, респективно национални или дори континентални фирми да действат на принципа на Макиавели - всички срещу най-силния. В това отношение водач на антигерманските внушения е Англия, подкокоросвана от страхуващите се от немската мощ САЩ.

Само наивни лаици могат да не мислят, че битката на англо-саксонското неоколониално дуо САЩ/Англия срещу немската сила не съществува. САЩ на никаква цена няма да допуснат Германия да ги изпревари технологично, икономически, да не говорим за световнополитически и военно! Така антигерманските нагнетявания не престават. Даже и в телесериалите немците се представят като параноични ограничени фанатизирани олигофрени. Показателен е един ужфренски? "комичен" /абсолютно плосък/ сериал, където се говори на английски? Целта е да се припомнят историческите противопоставяния между Франция и Германия. А всъщност тъкмо най-жестоки битки французите са водели срещу Англия.

Втората нелечима болест си остава юдейско-ционисткият финансово-властнически егоизъм, да не кажа по-силната дума - фашизъм. Тази финансова мощ на доминираните от ционистки капитали фирми вече води до пълно финансово-икономическо фиаско. Преди поне СССР гарантираше внимателното поведение на банките и корпорациите!

Но точно СФК показа, че "еднополюсният" ционистки световен ред е невъзможен. Както земята има два магнитни полюса, на висшите животни са им се появили по 2 очи, вместо 1 при примитивите, като човекът е разделен на 2 пола и в математиката има + и -, така се оказа и в света. Противоречията са основата на неговото развитие. И едностранният грабеж води до банкрути на останалите. Но като "гоите" престанат да купуват - юдеите престават да печелят. А в световен план става въпрос за трилиони долари/евро.

Третата непреодолима болест е високомерието и алчността на старите западни евродържави, резултат от 5-вековна грабителска колониална политика. Точно това антиикономическо поведение изсмуква капиталите на Изтока, срива икономиките им и така със силата на бумеранг сече западните фирми. Ще дам конкретен пример - за да откраднат лесни печалби от новоприетите екссъветски страни в ЕС - западните банки раздадоха кредити с висок % лихва. Но така тези банки отсякоха клона, на който седяха - защото без производство на ниво, без износ на конкурентни стоки - от един "Х" ден-момент нататък източните фирми и лица-длъжници са неплатежоспособни.

Впрочем, алчността и жестокостта на Върховния вожд е описана още в елинската митология - Кронос изяжда децата си. За да бъде накрая унищожен от едно от тях. Така и източните страни в ЕС ще видят сметката на западните. Точно заради постигнатата от Запада източна слабост. А в митологията е вложен хилядолетен политически опит и философия.

Четвъртата причина вече е самата същност на европейската икономика. Тя изоставя технологично, особено от Китай, Япония и Индия. Това на практика означава - повече безработица, по-малко продадени стоки, по-изоставащо и неефективно образование. + загуба на пазари. Които впрочем се губят и заради политическа недалновидност - в Латинска Америка, Арабския свят, а и в Китай, Индия и Русия. Примерно - Путин след неадекватната антируска позиция на Запада при грузинската агресия разпореди: Купувайте руски стоки. А руснаците го послушаха.

И една - енергийна причина. А се оказа, че енергетиката е душата и моторът на икономиката днес. Европа е сравнително бедна на енергийни ресурси. И не може да навакса търговския си баланс за сметка на технологично ниво на стоки - срещу нарастващите потребности от газ, нефт, електричество и суровини.

На фона на всичко това по-дребните конфликти като Ирландия - Англия, винените войни между Франция, Италия, Испания и Португалия, норвежката и швейцарската протекционистична политика, параноичната австрийска антиядреност, полските щуротии на Качински-близнаци или хитростите на Саркози в автомобилостроенето са само малки щипки сол в абсолютно пресолената европейска манджа. За българския буламач е ясно - нашите правителства и министри се хвърлят без да се замислят във врящата каша на европейското блато.

Затова според антиевропейските партии и лидери - ЕС е просто един надут балон. В който въздухът става все повече - и балонът скоро ще се спука. Първото напрежение в балона е вече налице. Унгарският премиер събра източните си колеги и изведе ясна антизападна позиция. Която се основава на съществуващите факти. /А лидерите на 4-те големи страни не само не се разбраха, ами както изглежда се заканиха един другиму!/

А когато фактите говорят - и Боговете мълчат. Какво остава за човечетата Барозу и Пьотеринг?

Какво тук значат личности? като босоногите сред богатите - Гергана и "брюкселката" Меглена...

2009 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Тодор Живков     Дата: 2009-03-06 16:59:47    
Авторът е нелечимо болен.

2. Потребител: Чорбаджи Нено     Дата: 2009-03-17 00:23:28    
Днес Мирек Тополанек е нападнал САЩ заради егоистичната им протекционистична политика!

3. Потребител: Правилно     Дата: 2009-04-07 01:11:38    
ЕС има още една нелечима болест - българските правителства.

4. Потребител: Правото на силния     Дата: 2009-05-12 12:45:15    
Ами ако България е силна, кои ще я спре?