Прегледи: 2870 - Коментари: 2
Стратегическа връзка България - Русия

Стратегическа връзка България - Русия


Днес от 13,00 Министърът на транспорта Петър Мутафчиев откри официално фериботната линия между руското черноморско пристанище Кавказ и Варна. Ако искаме да сме по-точни - новият ферибот "Авангард" /със седалище пристанище Пном Пен/ беше акостирал на старото фериботно пристанище край Белослав. Където близо 35 години редовно се движат 4-те гиганта с товари между Одеса /Иличовск/ и Варна /Белослав/.

На тържеството от българска страна присъстваха и министър Петър Димитров, Кметът на Варна, на Белослав, шефове на БДЖ и на самото фериботно пристанище. От руска страна говори Александър Давиденко - шеф на Агенцията за морски и речен транспорт, който прочете писма от Министъра на транспорта на Русия Игор Литвинов.

На някои дами-журналистки антируски предпоставено настроени - работата като цяло им се стори недостатъчно подготвена. Наистина, руският ферибот събира само 40 вагона - доста-доста по-малко от "Героите на ... Шипка, Плевен, Одеса и Севастопол". Които качват влакови композиции на три етажа, които са и два-три пъти по-широки. Впрочем, имаше подготвен прес-материал, който подробно съобщава параметрите на товарите, макс- и мин- количествата, стратегията и подробните обстоятелства за фериботната връзка. Но и министър Мутафчиев и руският му ресорен колега наблегнаха на най-важните сега обстоятелства - за финансовата криза. В това отношение чухме и едно разминаване между двамата - нашият оповести, че т.г. стокооборотът Варна - Кавказ ще е 500 хил. тона, а руският сметна, че ще е 150 хил. тона. Според нас грешката и разминаването между двамата ... беше точна! Ами и г-н Мутафчиев, и г-н Давиденко направиха предварително уточнение, че всичко зависи от частния бизнес. Ако има желаещи и повече стоки - добре са дошли. Нашата и руската държава са направили необходимото - фериботната връзка. Засега с 40 вагона на борда на превозващия кораб. Ако се увеличат обемите - ще се намери бързо втори ферибот, трети ит.н. Защото до 2013 г. при преодоляване на кризата стокооборотът може да достигне 1 500 млн тона, а максимумът е 2 млн тона. Разбира се, всичко зависи от волята, решителността, интересите и ефективността на нашите бизнесмени. Защото по линията минаха 40 вагона-цистерни пълни с нефт и бензин, а от наша страна нямаше готовност за "обратна" стока.

Предимствата - съкращава се с 800 км пътят до Москва и Централна Русия, а до източните промишлени области - още повече. В дни - това е по-бързо 1 ден до Москва и Централна Русия, а дори два дни до руския Изток. Което е сериозни икономии в гориво, пари и време. + това се избягва митническото бавене на украинската граница. Самият министър Мутафчиев наблегна, че тази връзка не е само Русия - България, а ИЗток - Запад.

Макар че за националистБг.ком е ясно - най-важното в съвременния бизнес е политическата воля. Която, ако бъде защитавана от национално мислещи лидери - е изгодна за държавата. дори ако се наложи леко да бъде изместено "геостратегическото" ориентиране. Защото не е важна какво ще каже Жозе Барозу или Хилъри Клинтън от хазарски произход. Важно е колко и какво ще спечели България - и работодателите, и народът.

Не можем да отречем, на фона на геостратегическа неинформираност, че млади варненски журналистки зададоха интересни конкретни въпроси. Например - ще има ли митница за акцизни стоки, защото България ще изнася немалко алкохол и цигари. Отговорът на Петър Мутафчиев бе, че работата вече е готова, но руснакът оповести, че до края на т.г. ще са готови лабораториите за анализ на двата вида акцизни стоки. Ние се пошегувахме, че и на българската част трябва да има такава митница, защото както Европа ни намаля квоти за алкохол и цигари, както се изкореняват всъде у нас лозя и се зарязват тютюневи ниви - нищо чудно да внасяме от Русия вино и тютюни. Естествено, и от Средна Азия - Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и пр. Но нямаше въпрос кога България ще изнася високотехнологични стоки за Русия. В които единица вложен труд е десетки пъти по-ефективен и доходоносен, отколкото при тютюно- и винопроизводство.

Впрочем, варненските млади журналистки са винаги години зад световните икономически събития. Продължават да мислят и твърдят, че частният бизнес е панацея срещу държавната намеса. А точно идеологът на либерализма Дьорд Шорош оповести, че либералният капитализъм е доказал своята несъстоятелност и е необходима мощна държавна намеса. Защото аморалността на бизнеса е очевидна. Очевидна на Запад, а у нас - ненадминато очевидна.

Навръх 3 март - 131 години след като братска Русия ни освободи от турско робство - се оказва, че имаме нужда от мощни, модерни, взаимноизгодни, ефективни икономически връзки с нашите освободители. На фона на ежегодното изтичане/крадене от Евросъюза на 7,5 млрд Евро български капитали.

Впрочем, ако се развие плодотворно фериботната връзка, тя ще ни върши работата и за "Южен поток", и за "Бургас - Александруполис". Ако не станат - поне българите ще имаме нефт. Ако станат - ще е и за видимата икономическа изгода от откритата днес фериботна връзка.


Адрес
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Марчо Марчев     Дата: 2009-03-04 01:44:33    
Министрите от БСП си правят ПиАр. Ама на наш гръб.

2. Потребител: Сириус     Дата: 2009-03-04 15:52:09    
Трябва да те обесят на първото дърво, гад комунистическа.