Прегледи: 3296 - Коментари: 3
Страх лозе пази

Страх лозе пази

В последно време все ми идват на ум народни поговорки. Естествено, не случайно. Народът е вложил в тях хилядолетен опит. Проверен в ретортите на страданието и радостта народна. Такава точно поговорка ми дойде в главата, когато гледах в Ю-туб поведението на един американски патрул в Ирак, по-точно в столицата Багдад и едно от неговите предградия.

Клипът започва с близък план на 12,7 мм картечница. Най-вече на куршумите й - които откъм началото имат магнезиеви глави. За пробиване и едновременно подпалване при попадение. За по-невежите - "Калашников" има патрони 7,62 мм. Т.е. пробивната мощ на картечницата е най-малко два пъти по-убийствена. С две бронирани машини тип "Хамър" американските окупатори тръгват като "патрул". Във времето е около 8 часа - започва се на светло и се свършва на полутъмно/тъмно.

Още от началото машините се движат с голяма скорост. Не можах отначало да схвана защо толкова бързат американците. Появи ли им се по пътя кола на пътя - веднага я блъскат, за да я отстранят. Дори колата да не е по маршрута им, пак я изблъскват. При това фраскат не само малките коли, но и по-големи, дори цистерни. После тръгват в насрещното движение на магистрален булевард с две платна. Насочват се към повечето коли. Веднага арабските шофьори скоростно се отстраняват от "хамърите". Но въпреки това, американците блъскат, някак за кеф, за високомерна наслада малки автомобили. Блъскат ги най-вече отстрани, било откъм шофьор, било откъм другата страна.

След като преминат в дясното платно - започват да блъскат ей така, за удоволствие всяка машина отзад. Забавляват се. Изобщо не патрулират, за да има ред. Правят го, за да плашат иракчаните, за да им тряскат колите, за да ги унижат. Странно, естествено. Такъв подход нито е цивилизован, нито е разумен. Може да предизвика у иракчаните само враждебност, омраза, желание за противопоставяне. Имаше един показателен кадър - вижда се Багдад, една розова кола с разумен шофьор. Но "хамърът" нарочно и силно блъсна возилото. По всяка вероятност, този клип "смелите" американски рейнджъри са го снели, за да се фукат пред булки или изгори. Личеше си, че американците изобщо не ги вълнува какво ще си помислят местните за САЩ.

По едно време, обърнаха картечницата към един квартал. Почнаха да стрелят без видима причина. Куршумите очевидно пробиваха по-паянтовите къщи. А в топлия Багдад няма нужда от дебели стени. Кой знае колко жени и деца са простреляли с мощната картечница. Макар че се движеха бързо край арабския квартал, насочиха картечницата странично, а после тя гледаше назад и не преставаше да сее смърт. Към най-обикновени къщи за живеене. Не се видя изстрел откъм арабските домове, но дори да е имало - целта на американската стрелба бяха къщите за живеене. Стреляше се напосоки, а не по определено място, откъдето евентуално е дошъл изстрел. Но повтарям - такъв нито се чу, нито се видя.

Точно в този момент разбрах причината за поведението на американския патрул. Страхът! Те искаха да всяват страх, но самите бясно се страхуваха. Затова стреляха без да спрат. Затова и блъскаха колите, за да ги махнат от пътя. Защото арабите са ежесекундна заплаха за тези доста добре печелещи момчета. Които не знаят арабски, за да се разберат с иракчаните и да ги убедят в правотата на идеите си. Но дори и да знаеха, видно е и без очи, че американците могат да говорят само като насилници. Думата диалог те я разбират като монолог на картечницата. Или на бомбите. Така и идват информации ту за бомбардирани сватби и убити я 30, я 100 цивилни, почти само жени и деца. Ту за бомбардировка на ... ай, грешка, вместо терористи убили 20 цивилни. Ту за акция в жилищен квартал, където американците малко търсят терористи, повече поизнасилват. Тази седмица изтече информация в медиите, че военен съд е осъдил /от кумова срама, естествено/ сержант Майкъл Лийхи за брутално предумишлено убийство на 4 затворници. Завързал им очите - и ги убил, ей тъй за авторитет и кеф!

Но пак към клипа - влиза един от двата "хамъра" в двор на бивша казарма или някакъв изоставен цех. Блъска с броня паянтовата врата и влиза. Свети с фаровете - но никой от "демократичните и свободни" американци не слиза. Пуска един откос за авторитет и си тръгва. Голям град е Багдад. Поне 3 милиона. А в цял Ирак американските военни са около 100 хиляди. Ако пратят повече - ще струва повече пари. Пък и в Афганистан са още толкова.

Все си мислех откъде ми дойде думата "страх" в главата. И почти накрая се сетих. Ами нали американската окупация на Ирак започна с операцията "Страх и ужас". Така са ги учили добрите американчета - да плашат местните. Ама иракските патриоти не се страхуват, ами се хвърлят в самоубийствени атаки срещу агресорите от НАТО. Дошли уж заради атомните, химичните и биологичните бомби на Саддам Хюсеин. Ама защо не намериха нито една? Нали ЦРУ обяви, че ги е открило преди войната и дори ги показваха по СиЕнЕн? И на сукалчетата стана ясно, че англосаксонците окупираха суверенен Ирак, за да крадат безплатно нефта му.

Но в момента "страхът" и "ужасът" е в сърцата на американците. И от страх - сърцата им падат в гащите. Затова поведението им е толкова брутално. Затова така бързат. Затова плашат другите. Затова и един такъв смелчага уби българин. С "приятелски" огън. Да припомним на Президента и сегашния Премиер Станишев, и на тогавашния Симеон, че американецът-българоубиец не е осъден, дори с пръст не е пипнат. А не си помислям какво ще стане, ако някой българин убие американец-"освободител" с приятелски огън?!

Ама за разлика от нашите събуйгащи "лидери", смелите арабски патриоти не прощават и търсят възмездие на библейския принцип "Око за око, зъб - зъб". Засега са убити само 4626 военни янки, по официални данни. Без да се смятат цивилните фирмаджии и агенти от САЩ. Та затова на американците, даже в бронираните "хамъри" им трепереха ташаците от страх. Че могат и без тях да останат, както я карат по света.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Иракчанин     Дата: 2009-02-22 21:46:09    
Ке ги гоним до дупка! Що е янки, все е лайно.

2. Потребител: Антимий Вторий     Дата: 2009-02-23 16:31:36    
Журналисти, пазете си старите обувки - ще потрябват!

3. Потребител: гери     Дата: 2016-01-11 22:52:32    
смърт на сащ-свобода на планетата!!!