Прегледи: 2331 - Коментари: 3
Къщата на бъдещето

Къщата на бъдещето

Архитекти от университета в Кеймбридж разработиха прототип на къщата на бъдещето, която не отделя въглерод и се базира на 600-годишен дизайн, помагащ на помещенията да задържат топлина от слънцето и да се охлаждат по естествен път през лятото, пише британският вестник "Дейли телеграф".

Допълнителните енергийни нужди в къщата се задоволяват от слънчеви панели на покрива и локално парно, което гори биомаса.
Необикновеният дизайн, който напомня купол, се основава на средновековна техника за строене, създадена в Испания.

Построяването на такава къща с четири стаи струва 445 хил паунда, пише вестникът. Цените на възобновяемите източници на енергия обаче се очаква да паднат, така че това може да се окаже най-практичният и достъпен дом вбъдеще.

Използваните строителни материали са екологични и включват местен дървен материал и рециклирани вестници за изолация. Освен всичко друго, строежът е изключително лесен, твърдят архитектите.

Цялата къща е един голям 20-метров свод, покрит отвън с пръст и растения, за да се слива със природата наоколо. Заради естествените материали къщата може да поеме температурните колебания, а трипластовите стъкла пропускат възможно най-много светлина.

Според архитектите в Кеймбридж, бъдещото строителство ще наподобява все повече тяхната еко-къща. Заради дизайна къщата е сравнително лесна и бърза за построяване. Много от разходите се дължат на новите технологии, които използва за спестяване и съхранение на енергия.

Ако тези технологии станат по-разпространени, ще стане възможно и построяването на много повече такива къщи за много по-малко пари, казват те.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Танцувай с мен     Дата: 2009-02-19 01:26:32    
Мечти, само мечти по вестниците и по телевизиите. А в действителност - дебели сметки и капитали, които изтичат на Запад.

2. Потребител: Празни приказки     Дата: 2009-02-19 01:28:51    
Празни приказки

3. Потребител: Фъш     Дата: 2009-02-19 09:18:07    
Много наподобява рекламираните бараки в Бяла - къде по-евтини - едва 55 000 евро...