Прегледи: 3140 - Коментари: 4
Мед и биоразградими торбички

Мед и биоразградими торбички Мед и биоразградими торбички

Мед и биоразградими торбички

Днес от 11,30 присъствахме на една шоу-пресконференция.

Става дума за Проект за въвеждане на биоопаковка в производството на мед. Дейността ще продължи до 2009 г до края. Най-интересното е, че самият проект беше представен от производител на мед. Инж Валентин Атанасов, управител на фирма "БАРД" с основен предмет на дейност импорт-експорт на пчелни продукти демонстрира основния вид на материала, от който се произвеждат пачетчетата за мед, прополис, пчелен прашец и пчелно млечице. Той е патентован от немската фирма BASF. Произвежда се от царевица, от която се правят полимери на гранулки, от които после се прави бялата полупрозрачна лента.

Предимствата пред найлоновите торбички, които не се разграждат биологично вероятно над 100 г /защото не са минали все още 100 г от първата произведена, от чиято партида няма все още разградена по биологичен път/ са неизброими. Впрочем, на случайна снимка, заснехме 3-4 торбички, точно до хотел "Черно море" - останали върху едно дърво. Освен явното екологично превъзходство биоразградимите опаковки са здрави, може да приемат всякаква форма, произвеждат се при по-ниска температура - около 110 градуса, за разлика от пластмасовите, които се формират при средно 270 градуса. Очевидно по-екологичните биоразградими торбички имат малко по-висока цена. Която обаче може да се снижи рязко, ако МОСВ и НС гласуват освобождаването от такса смет. Това е логично, защото те се разграждат в почвата до < 2 милиметра само за 4 месеца.

Самата програма за малки проекти на глобалния екологичен фонд на Фондация "Синята птица" обединява много такива проекти. Инж. Атанасов обърна внимание на опаковките мед, които се използват в заведенията. Той подчерта, че срециално малките пакетчета /алвеоли/ мед са най-подходящи. Самият той произвежда мед от около 100 кошера в Еленския Балкан и 170 в Добруджа. Биомедът от Балкана е най-чист, екологичен и е извънредно полезен. Включително и в секса, което единствено би провокирало младите хора да го предпочитат. Производителят говори и за проблемите на пчеларите. Сравнително слабо организирани и без подкрепа от Министерството на земеделието. Плюс медовете-менте. Което е проблем на Районните ветеринарни служби като контролен орган.

Една бяла лястовица на разградимите опаковки набира скорост. И дълг на медиите е да помогнат. На българите - да ползват тези продукти. Защото природата не прощава.

А институциите - да му мислят.

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Времето е пари     Дата: 2009-02-13 02:22:55    

Какво да се каже повече от това: Не е ли късно вече?
Отдавна трябва да се спре продаването на найлоновите торбички. Те и зарази носят, защото по стените им полепват микроби, вируси, микроорганизми. Русо го беше казал преди повече от 3 века:
"Назад към природата!"

2. Потребител: Националист     Дата: 2009-02-13 19:36:04    
Пак германците ще спечелят, а не българите. Същата работа като E.on.
Реклама без пари срещу България.

3. Потребител: Св. Петър     Дата: 2009-02-15 15:31:17    
Нали Общинският съвет взе решение да не се продават найлонови торбички. В нашите квартални магазинчета ти пъхат насила такива торбички. Освен че не се разграждат, те са свързани с изчерпването на нефта по земята.

4. Потребител: "Попара с боб и чушк     Дата: 2009-02-16 18:22:59    
Кой Русо бе? Анри Русо Митничарят ли?