Прегледи: 1960 - Коментари: 2
Кирил Смоленски е новият Руски Патриарх

Кирил Смоленски е новият Руски Патриарх

Кирил Смоленски е новият патриарх на Москва и цяла Русия

27.01.2009

Вечерта на 27 януари 2009 г. в храма "Христос Спасител" бяха оповестени резултатите от изборите за Патриарх Московски и на цяла Русия. С решение на Поместния Събор на Московския патриаршески престол беше избран Смоленският и Калининградски митрополит Кирил.

Както съобщи председателят на изборната комисия Екатеринодарският и Кубански митрополит Исидор, в тайното гласуване са взели участие 702 делегати на Събора, броят на подадените бюлетини е 700, като 677 от тях действителни и 23 недействителни.

В резултат на гласуването местоблюстителят на патриаршеския престол митрополит Смоленски и Калининградски Кирил получи 508 гласа, секретарят на Московската патриаршия митрополит Калужки и Боровски Климент – 169 гласа. По-рано патриаршият екзарх на Беларус митрополит Мински Филарет, който беше третият кандидат от листата, утвърдена по време на Архиерейския Събор, заяви, че оттегля кандидатурата си в полза на митрополит Кирил.

Делегатите на Събора посрещнаха новината за избирането на митрополит Кирил за Предстоятел на Руската православна църква с аплодисменти.

Пресслужба на Поместния събор

Коментар на националистБг.ком:
Символично е името на новия руски Патриарх. То означава едно почитание към създаването на славянската духовност - най-надарената, благородна и човекосаможертвена в света. В името на добруването и благочеститето на всички люде и народи. На Запад очакват някакво сътрудничество с Руското православие едва ли не в тяхна полза. Но като познаваме някои от публикациите на новоизбрания архиерей и като чухме почти всичко от думите след избора му - се успокоихме.

По-скоро западните църкви ще се повлияят от руската православна възхождаща Църква. Защото в Русия Православието укрепва, а на Запад безбожието, греховността, развратът и дяволско-ционистката поквара разяждат устоите на семейството, младежта и самата държавност. Сто години да живее православният Патриарх Кирил.

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Марчо Марчев     Дата: 2009-01-30 02:50:03    
Руснаците пак имат патриарх. А ние си оставаме с бакалин на върха и престъпни разколници срещу му, които се лакомят за имоти.

2. Потребител: Чорбаджи Нено     Дата: 2009-02-04 02:09:24    
Стига с тия московски близалки!