Прегледи: 2988 - Коментари: 1
Морското и ВМГимназия изпреварват МОН

Морското и ВМГимназия изпреварват МОН Морското и ВМГимназия изпреварват МОН

Днес от 11,00 във ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" ректорът на морския университет кап І ранг проф д.в.н Боян Медникаров и директорката на Варненска морска гимназия "Св. Николай Чудотворец" инж Пепа Василева подписаха Договор за сътрудничество.

На събитието присъстваха министърът на образованието Анелия Клисарова, министърът на транспорта Данаил Папазов, депутатът Борислав Гуцанов, зам.-кметът на община Варна Лилия Христова, офицери от Морското, ветерани, учители и ученици от средното училище. В центъра на споразумението стои взаимната изгода - гимназистите от всички морски специалности - навигатори, механици, елмеханици и пр да ползват модерната база на ВВМУ, а от друга страна - Университетът да има поглед върху средното морско образование и от там да си набира подходящи и подготвени вече студенти.

В своята реч г-н Медникаров подчерта значението на мотивацията за избора на морска професия - като разгледат модерните съоръжения във Висшето училище, средношколците ще осъзнаят високото равнище на подготовка и практическата стойност на бъдещото обучение. Освен това, при еднакво разбиране, поглед върху нещата - и в гимназията, и в Морското работата ще е по-ефективна. Не по-малко важно е създаването на обща материална база, която, освен че ще спести средства, ще обедини усилията на специалистите за надграждане на знанията и уменията. След подписването на Договора и размяна на папките проф Медникаров символично подари на г-жа Василева икона на Св. Николай Мирликийски - покровителя на моряците.

Проф Клисарова подчерта знаковата роля на Варненската морска гимназия за морската ни столица и българската икономика изобщо. По-късно тя изтъкна и големия процент средства за професионално образование - 8,4 мил от 100 общо - за средното образование. "Тази първа крачка на обединени усилия ще трябва да направят на много места, защото е ефективна, а и по този модел ще планира работата си Министерството. При това - не са необходими законови промени, а единствено моля и прагматизъм"- оповести министърката.

Кратка презентацията за общите дейности представи кап Калин Калинов, зам.-ректор по учебната част на ВВМУ. Той наблегна на въвеждането на единни стандарти, които ще осигурят общата основа на обучението. Така качеството на работа и двете учебни заведения ще бъде със сигурност по-високо, всеки ще черпи опит и ще се учи от всеки. Ще се знае кой какво и в каква степен е учил.

По-късно министрите Клисарова и Папазов откриха "Еразмус информационно–тестови център" в централния корпус на Морското училище.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Бойко Пидала     Дата: 2014-03-11 14:14:00    
Клисарова и Папазов нищо не правят за Варна. Кукли на конци!