Прегледи: 2638 - Коментари: 0
Общинските избори в Шлезвиг-Холщайн

Общинските избори в Шлезвиг-Холщайн

Знаем, че Германия е най-голямата по население страна в ЕС. Не в Европа, защото Русия има над 143 мил население, а във Федералната република то е около 81 мил.

Така или иначе, всеки основен избор в Германия дава повод за анализи на самата немска действителност, но в повечето случаи рисува развитието на политическите процеси в целия континент. Самата Федерална република обаче е най-интересна като обществени процеси и със своята посткомунистическа уникалност. Германия е единствената държава, единственият народ, в който има едновременно бивша чисто капиталистическа и бивша чисто социалистическа държава - ФРГ и ГДР. След падането на Берлинската стена милиони германци празнуваха, но днес поне 65 % от хората на "Дойче Драматише републик" /DDR/ са недоволни от обединението.

Нещо повече - между 20-25 % от бившите западногерманци /"бундесарите", както ги наричахме по морето/ също недоволстват от политическите промени. Вместо да разгромят окончателно "комунизма", немските политици са изправени пред феномена - "комунистите" масово печелят гласове в бившата Западна Германия. Напредват и националистите, които почти навсякъде увеличават поддръжниците си.

Последните, от 25 май, общински избори в западната провинция Шлезвиг-Холщайн потвърждават тази застрашителна за немските богаташи и управляващи тенденция. Християндемократите от 50,8 % свалиха общия си резултат в областта на 38,6 % - едно намаление с 12,2 пункта, нечувано от години. С 2,7 % спадна и поддръжката за СДП, достигайки най-ниското историческо ниво.

"Левицата", т.е бившите "комунисти" от ГДР пък постигнаха най-високия си резултат от Обединението на Германия - 6,9 %. Досега като ниво най-високото им беше 4,6 % на Парламентарните избори през есента на 2005 г. Да не забравяме - провинция Шлезвиг-Холщайн е чисто западногерманска област, където DKP /западногерманската комунистическа партия/ от 1950 г не е достигала 1 %. При това в община /"свободния град"/ Ноймюнстер "Левица" достигна 13,2 %. На фона на минималното увеличение на гласовете на либералите и зелените, "екскомунистите" са доволни. Въпреки тоталната пропаганда срещу "Левицата" и националистите резултатите им плашат либералстващите немски управници, наблюдатели и най-вече индустриалци.

От нула - 0! общински съветници в около 2 милионната /колкото София!/ Шлезвиг-Холщайн "Левицата" има 55 от общо 843. От 15 общини само в една не преминава 5 % парламентарна и провинциална бариера, но в случая - при общински избори няма праг - и в 15-те общини са представени. НДП - твърдите националисти от 0 вече стават с 2-ма общински съветници, което при тоталното медийно омаскаряване е значим успех.

Впрочем, точно отношението на журналистите към немските националисти доказва твърдението, че демокрацията е форма на демагогия на ограбването на бедните от богатите. Причините са ясни.

Още в края на миналата година немските медии публикуваха данни за укрити над 1 млрд Евро данъци в Лихтенщайн от видни индустриалци, политици и общественици. При това 1 млрд е установената цифра, а разумните предположения са за доста по-високи числа. Чашата на общественото мнение преля, когато стана ясно, че месечните доходи на водещите немски мениджъри са най-малко шестцифрени.

На фона на силните германски профсъюзи масовото недоволство се изразява в стачки и наказателен избирателен вот. Но в Германия обществената нетърпимост към социалния грабеж кара управляващите да отпускат коланите.

А в България самозабравилата се и затъпяваща плутокрация остри гилотината за политическото си обезглавяване и икономическото си самоунищожение.
Потребител:


Коментар: