Прегледи: 1853 - Коментари: 1
Защо убиха Андреас

Защо убиха Андреас

ЕМИГРАНТ

Сряда, 17-12-2008 Амстердам, Холандия


Защо убиха Андреас...

Wed, 10 12 2008 13:37:19 GMT


Диляна Байрактарова

Всички говорят за големи размирици в Гърция, но никой не пита защо... Първите съобщения, които се четяха в международната преса свързваха събитията, като сблъсък между анархисти и полиция. Истината обаче е друга...
На 6 декември (Никулден) група младежи се събират в едно кафе в кв. Ексархия, за да отпразнуват именния ден на приятел.
Три - четири деца на възраст от 15-16 години превъзбудени от празничното настроение при срещата си с патрулната кола започват да се държат предизвикателно. Наричат полицаите с различни нецензурни думи и движения. Тогава единият от полицаите хвърля осветяваща граната, която след възпламеняването предизвиква вниманието на техни приятели и други посетители в близкото заведение. Така бързо се събира група от 25-30 младежа, които започват да хвърлят по полицейската кола бутилки с вода. Неизвестно защо двамата полицаи решават да паркират колата в близката пресечка и приближават групата младежи пеша. Предизвикателството на младежите изкарва извън контрол единия полицай и без много да мисли вади служебния си пистолет и стреля два пъти. Единият изстрел бил фатален. Прострелва в гърдите 15 годишния Андреас Григоропулос, след което децата се уплашват и побягват, а до смъртоносно ранения Андрей остават негов приятел и една случайно минаваща от там жена. Те се обаждат на бърза помощ и младежът бил откаран в болницата „Евангелизмос”, където потвърждават смъртта му. В болницата медицинските служители намират в дрехите му телефон и се обаждат на номера на майка му. Съобщават й, че синът й е пострадал и е в тяхната болница, но за всеки случай да не идва сама. Не след дълго двора на болницата се изпълва от деца - приятели на убитото дете, доста по-късно идват служители от отдел престъпност.
Само за броени минути новината за умишленото убийство на младежа се разпространява чрез мобилни телефони и Интернет и сблъсъците с полицията продължават и до този момент.
Двамата полицаи отначало твърдяха, че били нападнати от голяма група младежи, които хвърляли срещу тях бомби „Молотов”, но тази версия бързо се опроверга, чрез видео направено от балкона на близка до събитието сграда. Видеото бе показано по телевизионните канали още същата вечер и от него ясно личи, че от страна на децата не е имало застрашаващи живота на полицаите нападения, дори се виждат движещи се леки автомобили.
След като се разбра истината цялата гръцка общественост е настроена остро срещу произвола на служителите на обществения ред в страната. Дори и потърпевшите бизнесмени и търговци оневиняват вандалщината. Днес пред телевизията председателят на сдружението на гръцките търговци каза, че: „Щетите се възстановяват, но живота не”. Повечето от тях обвиняват цялата система, политическа, социална, културна. Казват, че всичко е свързано и че днешните деца са жертва на това общество, което сякаш не ги желае.

Диляна Байрактарова – в. „Български глас”, Атина
www.bgglas.com

Бел. ред - Наистина, от това писание на една обикновена българска емигрантка разбираме и колко далече от професионализма и точната информация е нашата журналистика!

Потребител:


Коментар:

1. Потребител: FELLACH     Дата: 2008-12-18 11:21:07    
Редакторът се намесва неуместно - нека читателят - сам да стигне до заключението си.