Прегледи: 2991 - Коментари: 0
Революция в архитектурата няма да има

Революция в архитектурата няма да има

Няма да има революция в архитектурата - това заяви проф Борислав Борисов шеф на Националния съвет за териториално развитие в България.

Това, което сега се строи в Кувейт и в Дубай, е революцията, все пак отвори една вратичка той. И накрая, претегляйки кое е най-доброто в концепцията на съвременната световна архитектура отсече: Всъщност, връзката на природата и архитектурата, приземяването ще е основната нишка на развитието на тази наука/бизнес/начин на живот на човека. Е, последното наистина ни хареса.

Нашият експерт по въпросите на архитектурата също сподели, че грандоманските и футуристични времена в архитектурата и строителството отстъпват под напора не толкова на световната криза, колкото пред наболелите проблеми на екологията. Разбира се, 700 метровото чудо в Дубай е бисерно доказателство за напредъка на технологиите, по-малко на архитектурата и най-малко на хуманизираното човешко мислене. Може би в условията на пустинята, на абсолютната практическа скованост като земно пространство проектът в Дубай да е хуманно решение. Но пренаселеността на градовете и неудобствата и неуютността на небостърчачите са тегоба не толкова на архитекти и строители, колкото на национални градоустройствени решения.

Поводът за идването на г-н Борисов беше Научна конференция в Икономическия Университет - Варна на тема "Строително предприемачество и недвижима собственост". А местният университетски повод беше юбилей на катедрата по Икономика на строителството. За разлика от националистБг.ком, който се интересува от световната и, разбира се, националната законодателна мода във всяка сфера на живота, местните журналисти зададоха много необходимите въпроси за варненските работи, например, за плюсовете и минусите на Общия устройствен план - ОУП-а - на Варна.

Националният архитектурен лидер, естествено, не искаше да говори за минусите на варненските колеги, но оповести генералния недостатък на градоустройствения документ - сегашното незавидно положение, вкл застроеността в Морската градина. Впрочем, той каза, че това всички го знаят, тем паче журналистите - но е непроменимо. Ние ще се вмъкнем - засега. Защото при една националистическа власт, всяко неразумно решение подлежи на промяна. Включително и събаряне, което допусна и самият Борисов, наричайки го "те така" - "допустимост" на строежа. Спомена мимоходом и за транспортния проблем.

Освен това, след въпрос на красива русокоса журналистка от МСАТ, архитектът влезе в задочен спор със Славей Гълъбов, негов колега архитект от Пловдив. Г-н Борисов прие постановката, че Пристанището може да бъде изместено на Запад. Както и че не смята ОУП-а на Варна за футуристичен.

Иначе Борислав Борисов оповести сериозните предимства на нашия генерален градоустройствен документ и то в перспектива 20, че и 50 г:
Първо - разрастване в посока юг, вкл по брега на Варненското езеро.
Второ - създаването на полицентричен /с много центрове/ град, за сметка на сегашния един център.
Трето - Преместване на пристанището с евентуално Сити на сегашното му място и около него.
Четвърто - Създаване на нови възможности по южното крайбрежие.
Пето - Балансирано единство на икономика, екология, жилищни и туристически условия.

Преди това, н.с. Страхил Иванов, шеф на фирма "Явлена", коментира ролята на недвижимите имоти като основни двигатели на икономиката. Не бяхме чували подобно икономическо прозрение досега. Той оповести, че първо кризата е ударила курортното строителство, насочва се към други строителни области, но няма да срине пазара. Дори вижда в крaткосрочна перспектива увеличение на наемите за жилища.

Иначе в конференцията се включват интересни лица в строителния бранш, освен гореспоменатите: Доц. Пламен Илиев, който акцентира върху обучението по икономика на строителството и недвижимата собственост, доц. арх. Елена Димитрова - за предизвикателствата пред градовете в Югоизточна Европа, доц. Константин Калинков - за ролята на устройствените планове при учредяване на право на строеж, доц. Тихомир Пелов - относно цената и качеството на жилищните имоти, доц. Стоян Стоянов - за развитието на пазара на жирищната собственост в условията на риск, проф. Лариса Корганашвили - за тенденциите в развитието на пазара на имоти по света, доц. Иван Желев - за етажната собственост и новите промени, доц. Петко Монев - за цената на имотите. Не можем да споменем всичките, но темите бяха в тези две посоки - ефективността на стоителството и кризата. Беше обърнато внимание и на развитието на строителството в селските райони.

Пред входа на залата, в която се провеждаше Конференцията имаше богат щанд за книги в областта на строителството и икономиката. Всъщност, Научната конференция се провеждаше в 2 зали и сборникът от лекции ще бъде раздаден на всеки от участниците, а и ще има отделно издание.

Малко преди завършека на организираната от Катедра "Икономика и управление на строителството" при Икономически Университет - Варна, може да се каже, че хората на възлови места в страната разбират какво ги очаква. А този бисер на научния сътрудник Страхил Иванов, при това и строителен фирмаджия, че всъщност двигател на икономиката е строителството и пазарът на недвижими имоти, няма да го забравим.

Пази Боже, сляпо да прогледа.


Потребител:


Коментар: