Прегледи: 3362 - Коментари: 0
Шведският посланик във Варна

Шведският посланик във Варна

Явно посланиците са си дружки, щом Негово Превъзходителство Пол Бейер - шведският посланик в България още при първото си посещение във Варна сподели, че много неща знае за морската ни столица и че е впечатлен от нея!

Кога му наляха чашата, кога я опъна до дъно! Но иначе срещата му днес от 13,00 в Община Варна със зам-кмета беше безаварийна и приятна - по думите и на двамата. Коста Базитов спомена по повод на шведско-българското общуване в туризма, че един от символите на "Св Св Константин и Елена" е "Шведският". Така галено варненци наричат Гранд-хотел "Варна" още от построяването му през 70-те години.

В изявлението на шведа акцентите бяха обаче не в туризма, както си помислиха някои от колегите-журналисти. Ами такива са си те, не знаят, че от туризъм се печели 15-20 пъти по-малко по света, отколкото от промишленост. Г-н Бейер съвсем ясно оповести, че интересът на Швеция, респективно на шведския бизнес е към параходството, към корабостроенето, към образованието и не на последно място към туризма, разбира се. При това, като отговаряше на натъртващите туристически въпроси за летуващите у нас и най-вече във Варна, каза, че през миналата и тази година броят на шведите по Черноморието е бил по-малък. Но с мила и полувиновна усмивка /сякаш той е виновен за Световната криза/ сподели, че му "се струва, че шведските туристи се увеличават". Малко е неестествено, че идва през зимата на море, но щом е посланик - има въображение да си представи какво чудо е морето тук през лятото.

За нас в редакцията на националистБг.ком най-важната част от изявлението на шведското Превъзходителство бяха трите думи - параходство, корабостроене и образование. Големите пари в града ни могат да дойдат точно откъм мощно корабостроене и корабоплаване, още повече, че нашите курорти заприличаха на клони с много, ама много маймуни, някои от които вече се чупят. С трясък - в "Слънчев бряг", "Св Влас", парк "Странджа", "Иракли", а и по наше мнение скоро ще се бухне с могъщо пращене и клонът на "Златните".

В Швеция има стомана, а в България - евтина и квалифицирана работна ръка /а и евтина стомана/, свободни производствени мощности. Приватизацията на "Булярд" доказва, че скандинавските морски фирми имат поглед, понятие и мениджърско разбиране за промишленото бъдеще на града ни, а и на страната ни. Да не говорим, че българските морски екипажи, ще струват на мощните корабособственически шведски фирми по-евтино от техните - месечно с поне 2-3 хил Евро. На човек. Което годишно ще стане десетки, че и стотици милиони.

Ама защо обръщат внимание на образованието и как, скандинавските хитреци? Давали по 3 стипендии на български студенти - по параграфи:
1.Технически
2.Медицински
3.Екологични

Негово превъзходителство обясни "съдържанието" на стипендиите - дипломка + едноседмична екскурзия в институции и фирми, свързани със специалността на студента. Сещаме се за САЩ като за най-крадливата дестинация на умове в света. От един наш висококвалифициран специалист щатските фирми печелят средно годишно по $ 120-140 хил. А България - само бащини и майчини сълзи.

Дали сътрудничеството ни с Швеция ще бъде полезно за нас българите и за Варна в частност? Ако ни управляват "проевропейски" мнозинства - категорично не! Защото в момента годишно 10 млрд наши Евро изтичат към хищническите западни фирми. И какво печелим от побратимяването ни с Малмьо, например, ние варненци? /На снимката преди статията - 190-метровият "завъртян" небостъргач на архитекта Сантяго Калатрава в побратимения с Варна шведски град Малмьо./ Да го измерим в дух или пари - все практически нищо. По този "европейски цивилизационен избор" явно няма да живеем не като шведски крале, а като крайградски клошари.

Та, за какво всъщност идва шведският посланик в неслънчева Варна?

2009 г
Потребител:


Коментар: