Прегледи: 2437 - Коментари: 0
Понижават Байърли

Понижават Байърли

Няма по-престижен пост в американската дипломация от длъжността посланик в Русия.

На практика вече е решено досегашният щатски посланик у нас - Джон Байърли - да оглави мисията на САЩ в Москва. Има още няколко административни бюрократични процедури, но може да се смята, че практически новото работно място на прилично говорещия български Джон е в руската столица.

НационалистБг.ком изказва обаче някои съображения за привидното повишение в дипломатически ранг на господина. Самата съдба на Байърли е интересна, а още по-интересна е на родителя му, който е служил и в съветската, и в американската армии по времето на Втората Световна война, когато СССР и САЩ бяха съюзници в антихитлеристката коалиция.

Интересни събития се случиха и със сина Джон в България - на варненското летище двама полицаи му откраднаха мобилния телефон, който има пряка връзка с Белия дом, т.е. със самия Президент Джордж Буш. Може да се смята, че това е гаф и на нашето МВР, но и на самия посланик, който е оставил без надзор такава стратегическа вещ с толкова много секретни телефонни номера и кой знае още какво.

По-важното за нас като българи обаче е да си зададем въпроса дали преместването на полурусия американски дипломат е повишение в службата. Ако е така, значи добре и много добре си е свършил работата в България. Истината е обаче, че у нас Джон неведнъж прояви недопустими изказвания, които бяха де факто намеса във вътрешната ни политика. Няма да ги припомням всички, но нека да кажем, че той обяви как българското правителство ще признае полуфашистката държава Косово. Той заяви, че нашият МС ще обяви независимостта на Косово след дни, а хората на Станишев го сториха след около дна месеца.

Кой му разрешава да оказва такъв калпав по морал, но тираничнодържавнически тон по отношение на суверенна България. Впрочем, тук май е грешката ни. Явно във Вашингтон смятат тукашния си посланик за всевластен генерал-губернатор на аборигени от евробалкански тип. Един телефонен разговор по върнатия му телефон и целият МС на Републиката ни застава мирно и отдава чест - войски в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, бази, мази, американски приватизации на де що падне в оглозганата ни от западните "инвестиции" Родина.

Наистина, тук всяка дума, всяко кихване, всеки дори шепотно изказан звук от Негово Божествено американско НИЗзходителство тутакси се превръщаше в диктаторска заповед за марионетните ни министърчета, дупетатчета и жалки олигарсчета. Подлагането ни на САЩ, по време на пребиваването на г-н Джон надмина и най-покорственото ни задноблизане на СССР по байтошово време. Посланикът говореше за нашата корупция като пратеник от последна върховна инстанция, а най-силно ограбват страната ни точно американски компании. Аз не смея вече да звъня за справки на Вивател, защото чакам по поне 3-4 мин, а през това време броячът се върти и българските парички текат в посока САЩ. "Бедните" САЩ получиха от "богата" България цялата си БТК мрежа на тепсия.

За нас отиването на Байърли в Москва очевидно е понижение. Някои ще кажат - "Ама там заплатата му ще е по-висока, това означава, че го издигат в йерархията."

Да, ама не, както пръв го казва Достоевски. Кого ще командва там елегантният посланик. Чистачките, служителите в посолството и няколко руски пишман дисиденти, които са на хранилката на САЩ и не могат да съберат и 1 % на парламентарни и президентски избори. А тук с едно мигване командваше 8 мил, тъй де! Освен това дипломатът е придобил навика в България щом каже нещо - и хоп - цялата държавна машина се задвижва в байърлиева посока. Тези вредни господарски навици ще срещнат пълно противостоене в Русия.

Представям си буйните глави от "Наши" - пропрезидентското младежко движение в Русия. Виждам вече протестите им пред щатското посолство в Москва, летящите домати по прозорците. Поне неговата коса няма да боядисат - тя си е приятно червеникава. Ами острите конфликти САЩ - Русия за ПРО във Варшава и Прага, гангстерското поведение на Грузия и на подлудялото украинско управление, почти пълният провал на Щатите в Афганистан и Ирак, както и кретенското отношение на администрацията на Буш към мощния технологичен /не само ядрен/ възход на Иран?

Джон Байърли отива на седалка от миризливи пачи яйца в Русия.
Тук си живееше съвсем добре.

Нямаме самочувствие на пророци, но предвиждаме, че Джон няма да се справи с новата си задача. И още нещо, което със сигурност е научил в София.

Кой нормален човек в света живее само със заплата, г-н Джон?...
Потребител:


Коментар: