Прегледи: 8982 - Коментари: 5
Съюзът Китай - Русия

Съюзът Китай - Русия

Темата за световния политически баланс не престава да вълнува умовете на историците след победата на английската флота през 1588 г над Великата испанска армада.
/Снимка: РодинаБг.ком/

Смешното е, че един пират - Френсиз Дрейк - решава изхода от битка, решила за над 3 столетия съдбата на света. При това Дрейк от осъден на смърт от кралицата, след победата получава лордско място и самочувствие.

Някои историци отвеждат проблема за Световното господство 100 г преди англо-испанската битка в Бискайския залив. Тогава сам папата разделя по паралел /26-ти/ света между Испания и Португалия. Този тип исторически анализ може да ни върне във времето на Пуническите войни между Картаген и Рим. Но и тогава, и при случая с папата не става въпрос за световно разпределение.

Благодарение на международния икономически прогрес днес Земята може да бъде обходена/овладяна/унищожена за по-малко от час. След сриването на СССР /някои пишман историци, вкл български необмислено го наричат крах на "комунизма"/ САЩ станаха първата сила в света. Те обаче профукаха световното си господство, защото не отчетоха, че помагайки на Китай заради борбата си със СССР, превръщат Източния гигант в свой ОПОНЕНТ № 1 в динамично изменящия се свят.

Доктрината на американския евреин Хенри Кисинджър за заставане на страната на Китай в спора му със СССР за водеща роля в световното комунистическо движение се оказа най-губещата доктрина, създадена от евреин в световните политически отношения. Стратегията на САЩ се провали - тези дни Президентите на Китай и Русия Ху Дзинтао и Дмитрий Медведев непоколебимо заявиха общите си цели. Русия призна пълното право на Китай над Тайван и Тибет, което означава и контрол над Азия. Китай пък без резерви подкрепя Русия в борбата й с тероризма - това означава признаване на право над цялото екссъветско пространство.

Западната пропаганда, заплатена от политико-икономически олигарси /най-вече ционистки/ в САЩ и Англия, заложиха на стратегически грешна карта - на Далай Лама. Този тибетски полухитрец черпи от щедрите подаяния на своите англо-саксонскоционистки дарители и манипулатори. Това е и грешка № 1 в политиката им. Китайците знаят, че национализмът е единственото вярно решение в свят, доминиран от ционизма, и знаят още по-добре, че Далай Лама е техният враг № 1 в идеологията. Демонстрациите на протибетските идиоти в Европа и щатите бяха преливането на чашата за китайското търпение.

Впрочем, китайското ръководство показа на САЩ и военно самочувствие. Да си спомним, когато преди 10-на година един американски самолет "АУАКС" попадна в ръцете на китайските военни. САЩ предупредиха с най-голяма заплаха, че ще накажат Китай, ако незабавно не върне леталото. Но китайците си го задържаха няколко месеца и очевидно разбрали почти всички тайни на американската военна тактика и стратегия, върнаха самолета. Ако се чувстваха незаплашими, САЩ щяха да тръгнат към бомбардировки или най-малкото към щурм за връщането на машината.

Поведението им доказа, че смятат Китай за сериозен военен опонент. Наскоро външният министър на вмирисващото се "Обединено"? кралство заяви, че ХХІ век е векът на Азия.

Наблюдавах във Варна поведението на високопоставена китайска политико-икономическа делегация. Най-точното понятие за видяното е комунистически капитализъм. Китайците са взели доброто от двата социални модела, съчетали са ги в практиката. Най-най-важното: водещата сила е национализмът, т.е всички икономически, политически, културни, традиционни, нравствени характеристики на хилядолетния китайски народ. Същото впрочем, правеше и Владимир Владимирович Путин. Доктрината Путин в съчетание с доктрината Дън Сяопин в момента е най-силното политическо, икономическо, военно и демографско издание в света.

На другия полюс - САЩ - очевидно са в икономическа рецесия, защо не и криза, плюс антиамериканските тенденции в Латинска Америка, които въпреки каналите на ЦРУ, набират центростремителна антищатска скорост. ЕС е все по-тромава и разводнена като политика, а и икономическите противоречия в общността, на фона на усещаща се рецесия, не помагат за единна анти-Русия и/или анти-Китай политика. Нито в икономически, нито в дипломатически измерения.

Китай и Русия укрепват и мощно се засилват политически и икономически, примерно, инициираните от ЦРУ тибетски изпълнения само ще разярят китайските политици и още повече ще ги сближат с Русия. По-скоро двойката ще стане тройка, защото САЩ са си избрали за стратегически партньори най-големите врагове на Индия. Иран също укрепва, а щатските дипломати не виждат верния път да го превърнат от враг, поне в динамичен опонент, ако не в съюзник. Да не говорим за двойното блато Ирак/Афганистан.

На този световен политически фон съюзът Китай - Русия изглежда е печелившият. Поставям Китай на първо място, защото икономическият възход там изпреварва с 4-5 % годишно Русия, да не говорим за САЩ и Европа.

Очаквам специалността "китайска филология" в Софийския университет до 15-20 г да приема толкова на брой студенти, колкото имаше в "руска филология" преди 20-на години или в "английска филология" сега.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трудова повинност     Дата: 2008-07-02 20:59:05    
САЩ не са такива наивници, каквито ги определя автора. Те насочиха усилията си към тихоокеанския регион, разбира се, най-вече големите азиатски сили.
На времето цялата американска дипломация постигна раздялата и дори противопоставянета на Китай със СССР!

2. Потребител: Винаги верен на партията     Дата: 2008-07-03 17:12:13    
Китайците ще се провалят.
Народът им не е свободен и затова няма да успее в съревнованието със свободните.

3. Потребител: югра     Дата: 2014-11-03 18:58:13    
колко с ви глупови българи просто не знаите за кокво става вопрос

4. Потребител: кттт     Дата: 2016-09-09 23:36:33    
Българите не сме глупави.
И когато неможеш да пишеш и да говориш на един език .Спестиси мнението ставаш смешен.Тя една от великите нации на земята. Идват от древноста от сътворението и отиват макар бавно с божията повеля докато свят светува ще ги има.

5. Потребител: иванов     Дата: 2017-03-30 10:17:37    
на правпът са. и това ще бъде краят на една порочна система.