Прегледи: 1681 - Коментари: 10
АТАКА е за АЕЦ "Белене"

АТАКА е за АЕЦ "Белене"

Пускаме изказване на г-н Волен Сидеров пред НС и информация за Кръгла маса, организирана от АТАКА с участието на ядрени специалисти, учени и общественици:

Изказване в Народното събрание на Волен Сидеров по темата да има ли АЕЦ "Белене"

Госпожо Председател, дами и господа народни представители,

Няма да правя пропаганда, `ала г-н Янев, аз ще действам прагматично според новия повей на времето "прагматизъм и само прагматизъм". Но тъй като все пак на 27 януари ще има референдум и хората ще трябва да гласуват за или против ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, аз искам да кажа няколко думи за демагогията, ако щете и геополитическата обстановка около този въпрос.

Първо за демагогията. Не искам да правя пропаганда, обаче съм против пропагандата, която се прави в момента. И съм абсолютно съгласен с колегата, който говори преди малко, не трябва да се прави така първосигнална пропаганда. Трябва да се дават аргументи. Трябва да се задават въпроси. Аз например сега ще задам няколко въпроса, които са изцяло прагматични, те са рационални, нямат нищо общо с пропагандата и са подкрепени с конкретни цифри, с финансови параметри.

Единият от тези въпроси е защо управляващата партия ГЕРБ е платила над 450 близо 500 мил лв за проекта "Белене", извинявам се, че го споменавам, не е пропаганда, просто да го кажа само, няма друг проект, за проекта "Белене" защо са платили 54 % по договора, като 46 % от тях са платени от тройната коалиция до 2009-та, а до 2012-та са платени още 500 мил? Защо още 2009 г ГЕРБ не каза няма да плащаме нито лев, край на "Белене", хикс и толкова? /реплики от редиците на ГЕРБ/

Ами не знам как ще стане. Вие сте мъжагите, вие пляскате руснаците, финландците и всички други, кажете вие как ще стане. Аз само питам. Аз питам просто, нищо друго.

Другото, което питам – вие имате много сериозно отношение към международните спогодби. Нали така?! Знам, че е така. А защо не приемете препоръките на ООН да се развива стратегия по отношение на ядрените централи? Тези препоръки са направени към всички държави, които членуват в ООН. Ние сме също член. Много ясно е казано, че в момента няма друга енергия, която да е по-добра и до 2030 г се предвижда да се построят 509 атомни централи, които да заменят ТЕЦ-овете в целия свят, тъй като те замърсяват въздуха. Това са постановки, тенденции, стратегии на ООН. Ние защо бягаме от тях? Това ми е въпросът. Ще излизаме ли от ООН да подготвим аудиторията?

Другото, което искам да питам, е защо се крие информацията, че руската страна е била готова да заплати 100 %, сега ще прочета цитат от изявление на Сергей Криенко, който е шеф на руската корпорация "Росатом". На международен форум в Прага той казва пред журналисти: "Готови сме да инвестираме в проекта свои средства, колкото определи за необходимо правителството на България – 100 %, 51 %, 49 %. България иска ние да финансираме изцяло станцията, а за България да останат 51 %. Изготвяме механизъм, който ще осигури възможности да направим това."

Значи руската страна е предложила да плати 100 % инвестицията и 51 % собственост да остане на българската страна. Защо това разумно предложение не се подложи на обсъждане досега и не се даде като информация на хората? Защото виждам сега как заливат хората с едни наистина пропагандни клишета, включително с ВИП-ове.

Тук чувам викове, това не са аргументи, все пак дайте да говорим с аргументи, а не с междуметия. Наистина да дискутираме върху това колко ще струва тази централа, изгодна ли е за България. Нашето мнение е, че тя е изгодна за България. Нашето мнение е, че за националния български интерес е изключително важно да има нова ядрена централа и по тази тема ви каним всички парламентарно представени партии, както и депутати, които не са в парламентарни групи, да участват в дискусията, която е организирана от 12,00 днес в зала Запад. Ще участват специалисти, поканили сме хора, които могат да кажат аргументи. Само съветът ми е да не се разговаря с междуметия, а с ясни аргументи.

Другият ми въпрос е защо в момента лидерът на ГЕРБ съветва своите привърженици да гласуват три пъти с не, не, не на референдума, след като в програмата на ГЕРБ, аз вече я показвах и пак мога да я покажа, там има заложен приоритет да се развива ядрената енергетика и дори да има ядрена централа. Защо партия ГЕРБ се отклонява от своите предизборни обещания?
Това са въпроси, които ги задават избирателите. Аз съм само трансмисия на тяхната тревога.
Дори имаме въпрос към ДПС, тъй като те досега мълчат, но явно се очертават като един абсолютен партньор на ГЕРБ в зачеркването на ядрената централа и моят въпрос към ДПС е те дадоха ли инструкции към своя електорат, и аз имам данни, че са превели директивата на г-н Борисов и към техните избиратели вече е пусната директива – Йок, йок, йок. Дали това е вярно? Вие от ДПС ще кажете. Защото се очертава една сериозна политическа комбинация - ГЕРБ и ДПС да гласуват "против".

АТАКА и БСП засега се очертават като партиите, които ще гласуват "за" ядрената енергетика. Съветваме нашите избиратели да гласуват "за" на предстоящия референдум, тъй като това работи само и единствено за националните интереси на България. Който е против нова ядрена централа, той работи против националните интереси и е в услуга на националните интереси на Турция. Защото от 2018–2020 г ние няма да имаме вече ядрени реактори. В АЕЦ "Козлодуй" ще ги закрият и ще бъдем принудени да купуваме откъде – от "братска" Турция. Това е явно схемата, по която се работи от страна на ДПС и ГЕРБ. Но нека това да се каже ясно, да знаят хората. Да знаят, когато гласуват сега юни месец, за кого пускат бюлетина – за Реджеп Ердоган или за Бойко Борисов, за Реджеп Ердоган или за Ахмед Доган. Защото става едно и също вече. И това е задължително да бъде казано на хората, за да са наясно.

И последният ми въпрос, г-жо Цачева, е към Вас. Тъй като много Ви уважавам, аз държа на Вашето мнение, и искам да Ви попитам – Вие поддържате ли Вашето изказване от 20.10.2012 г, когато казвате: "Ще участвам в референдума и ще гласувам с "да"? А вашият партиен лидер каза: "Не, не, не". Как ще съчетаете това противоречие? Много ще бъде добре, защото Вие сте авторитетен човек, председател сте на народно събрание, и Вашето мнение тежи. Предполагам, че и колегите Ви от ГЕРБ, някои от тях поне, ще се съобразят с Вашето виждане. Затова моля Ви да потвърдите дали поддържате това си изявление от 20.10.2012 г, че сте "за" и вече сте "не, не, не"? Това са важни въпроси, не са някаква закачка, както можете да ги приемете, защото с тези въпроси се очертава стратегията на България каква държава ще бъде. Дали ще бъде силна или слаба държава. Защото тук има партии, които се наричат за силна България, но всъщност работят за слаба България.

Г-н Костов, разбрах, че в Козлодуй бил посрещнат с голямо гражданско неодобрение, защото той отишъл да ги убеждава, че не трябва да има нова ядрена централа. Аз съветвам г-н Цветанов, и Вие, и вашия премиер, да отидете в Козлодуй, в Плевен, във Враца, да видим как ще ви посрещнат там хората на призива "Не гласувайте за ядрена централа." Трябва да престанете да заблуждавате хората, че е неизгодно за България да има ядрена централа. Трябва да им дадем цялата информация на хората.

Ето това, което казвам, да престанете с елементарната и първична русофобия, защото тя е приятна за турската страна и за американското посолство, но не е изгодна за България. Ние не можем да се развиваме като европейска държава без нова ядрена централа. Това трябва да бъде спокойно и аргументирано обсъдено. Към това призовавам и ви каня в 12,00 в зала "Запад". Заповядайте, ще бъдат изслушани всички мнения. Медиите също са поканени. Нека да има истинска дискусия и да се разбере най-после, че ядрена централа на България е необходима. Този, който спре нейния строеж, този, който лъже за нейната стойност, този, който заблуждава българския народ, утре ще плаща историческа цена.
Благодаря за вниманието!

Експерти, еколози и политици подкрепиха АТАКА за нова АЕЦ

Експерти, еколози, учени и политици от ВМРО и БСП подкрепиха АТАКА за развитие на ядрената енергетика в България.

Това стана на кръгла маса в парламента, организирана от АТАКА по повод предстоящия референдум на 27 януари. Българите трябва да гласуват с "да" на референдума, единодушни бяха експертите на кръглата маса. Според Волен Сидеров без да развива ядрената си енергетика, България ще стане страна от четвъртия свят. Затова сме формулирали темата на нашата кръгла маса "Защо една нова ядрена централа би била полезна за България?", подчерта Сидеров. Той напомни, че българските граждани трябва да знаят фактите, за да могат да гласуват съзнателно на бъдещия референдум. Именно затова АТАКА организира тази кръгла маса. Управляващите от ГЕРБ обаче се уплашиха и затова днес няма техен представител, както и на СК, въпреки че бяха поканени, подчерта Сидеров.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов обори тезата, че АЕЦ "Белене" ни прави зависими от Русия. Нелепи са аргументите, че България ще изпадне в зависимост, ако построи АЕЦ "Белене" с руски реактор. Защо тогава Турция, която е най-големият сателит на САЩ, прави много амбициозна ядрена програма с руски реактори, аргументира се Каракачанов. Според него позицията на днешните управляващи против развитието на ядрената ни енергетика, цели Турция да заеме нашето място на енергийната карта на Балканите и ние ще станем зависими от Анкара.

Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов отхвърли оправданията на управляващите, че цената за построяване на нова АЕЦ в Белене ще бъде 22 млрд Евро. Досега единствената реална цена е тази за проекта – 3 997 260 Евро. Според наши изчисления – на експертите, цената на АЕЦ "Белене" е не повече от 12-13 млрд Евро. Костадинов бе категоричен, че новата АЕЦ е напълно безопасна. След аварията във Фукушима Международната агенция направи проверка почти във всички ядрени централи. На АЕЦ "Белене" като проект беше дадена най-високата оценка за безопаснаст – "3+". Страните, които смятат да изграждат бъдещи ядрени централи, трябва да се съобразят с този проект, подчерта бившият шеф на АЕЦ Козлодуй.
Костадинов определи като лъжа твърденията, изнесени и вчера от икономическия министър Делян Добрев, че изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е по-изгодно. 7-ми реактор на "Козлодуй" означава нова ядрена централа. Според експертни изчисления той ще бъде два пъти по-скъп отколкото централата в Белене, категоричен бе Йордан Костадинов.

Учени от БАН също подкрепиха идеята, че ядрената енергетика е най-безопасна. Според проф. Катя Георгиева от Института по слънчево-земни изследвания към БАН, вятърните и фотоволтаичните централи влияят на климата в големи райони и нанасят непоправими щети на земеделието и природата там. В същото време цената на енергията, произведена от вятърни и фотоволтаични централи, е много по-скъпа от тази, произведена от АЕЦ.

Екологът Емил Георгиев също подкрепи тази теза. Той изнесе данни, че годишно 500 000 души умират заради изпаренията след изгаряне на полезни изкопаеми. Според Таско Ерменков, бивш изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, сега председател на Гражданско сдружение "Обективна и честна истина", ако в България се построят фотоволтаични и вятърни централи, за да задоволят потреблението от ток, то хиляди километри от българската земя трябва да са във вятърни паркове. Ако това изобщо е възможно, означава, че ще загубим напълно туризма, подчерта Ерменков.

Депутатите от БСП Петър Димитров, Янаки Стоилов и Румен Овчаров също подкрепиха тезата, че без ядрена енергетика, България просто ще спре да съществува на картата на света. Според Петър Димитров централата в Белене ще се изплати за 15 г, а над 45 г ще работи на себестойност и българите ще ползват евтин ток.

Всички участници в кръглата маса призоваха на 27 януари българите да гласуват "за" развитието на ядрената енергетика у нас.

РодинаБг.ком благодари на пресцентъра на АТАКА за информацията.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2013-01-12 12:08:51    
Звездата от екшън филмите Джеки Чан отново провокира критики по свой адрес, този път от американски блогер, след изказване по китайска телевизия, че Съединените щати са "най-корумпираната" страна в света. "Когато говорите за корупция, целият свят, има ли корупция в САЩ? Най-корумпираната в света!", е казал той пред телевизия миналия месец.
Чан потвърждава мнението си, след въпрос на водещия – "Разбира се. Откъде дойде големият банкрут? Светът, Съединените щати го започнаха"- каза Чен, визирайки финансовата криза. Коментарите му бяха порицани в четвъртък от Макс Фишър, блогер по въпросите на външните работи. По думите му, изказването на актьора е "антиамериканска реторика", кореняща се в китайската несигурност.

2. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2013-01-12 17:27:37    
След влизането в сила на федералния закон за руското гражданство през 2002 г, статут на гражданин на Русия са получили над два милиона души, съобщи директорът на Федералната миграционна служба Константин Ромодановски в телевизионно предаване, излъчено в руския Далечен изток. "Всичко, ако вземем целия период от 2002 г, ние сме оформили гражданството на два милиона и седемстотин хиляди души. От тях 90 % са от страни от ОНД и около 1 % от Европа и америките"- каза Ромодановски.

3. Потребител: Трън в таза на Англия     Дата: 2013-01-12 21:04:00    
В Белфаст отново са избухнали сблъсъци между лоялисти и републиканци, заради спора за британското знаме над сградата на градската администрация, съобщиха местните медии. Във втората половина на деня на две улици в града – "Шот Стренд" и "Албъртбридж роуд", са избухнали сблъсъци между привърженици на обединението на Северна Ирландия с Ирландия и лоалистите, които настояват за запазването на Северна Ирландия в състава на Обединеното кралство. Участниците в безредиците са хвърляли срещу полицаите камъни и бутилки, а в отговор стражите на реда са използвали водни оръдия и са произвели предупредителни изстрели с пластмасови куршуми. Четирима полицаи са ранени, двама от които са хоспитализирани. В петък в хода на аналогични сблъсъци бяха ранени други четирима полицаи.

4. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2013-01-12 21:10:34    
Официалните данни за икономическия ръст и инфлацията в Китай през 2012 г може да се окажат по-добри от целите на правителството. Жанг Шяокянг, зам.-министър на националното развитие заяви, че икономическият растеж може да достигне 7,7 % през 2012 г, изпреварвайки правителствената цел от 7,5 % за годината. Междувременно националната статистическа служба обяви, че индексът на потребителските цени, който е основен мерител за инфлацията, е 2,6 %, по-нисък от целевия таван от 4 %, определен от правителството. Икономиката на Китай беше под натиск миналата година, но правителството е увеличило и подобрило макроконтрола си, заяви Жанг.

5. Потребител: Лъжата Англия     Дата: 2013-01-13 09:54:03    
Имиграцията е смятана от обществото за най-големия проблем, пред който е изправена Великобритания, сочи ново мащабно проучване. Една трета от хората смятат, че напрежението между имигрантите и родените във Великобритания е основната причина за разделението в обществото, докато доста над половината го поставят в топ три от причините. През последните две десетилетия както имиграцията, така и емиграцията се увеличиха до исторически високи нива, като годишно пристигащите в страната надвишават напускащите я с над сто хиляди през всяка една година от 1998 г насам. Данните от проучването, проведено от организацията "Бъдещето на Великобритания", също така сочат, че страната дълбоко в себе си не е толерантна към новопристигащите.

6. Потребител: Трън в таза на ционизма     Дата: 2013-01-13 11:20:20    
Авиацията на Международни стабилизиращи сили в Афганистан е нанесла тази сутрин удар по джамия, в която мирни афганистанци са извършвали молитва, при което са загинали 15 души. По данни на афганистанската агенция рано тази сутрин в района Хасанхейл в провинция Вардак е бил нанесен удар по джамия, в която мюсюлманите са извършвали сутрешната си молитва. По-късно е бил нанесен повторен удар, когато оцелелите са започнали да излизат изпод развалините. По данни на очевидци загинали са най-малко 15 мирни афганистанци. Прессекретарят на губернатора на провинцията Шахидулла Шахед потвърди пред агенцията сведенията за въздушния удар срещу джамията, като посочи, че към момента точният брой на загиналите и ранени не може да се установи. По неговите думи акцията е била предприета съгласно заповед на командването на ИСАФ зона "Изток". Представители на ИСАФ в Кабул заявиха, че в съответния район е бил унищожен склад с оръжие, а бомбардировки там не са извършвани.

7. Потребител: Трън в таза на ционизма     Дата: 2013-01-13 17:49:04    
Мащабно комплексно изследване на ресурсите на морските острови на Китай ще започне в първото полугодие на 2013 г. Изследването трябва да доведе до създаването на стратегия за разработка, усвояване, управление и охрана на островните ресурси за периода 2016-2020 г. Ще бъдат изследвани географските особености, ресурсите на околната среда, социално-икономическата ситуация и другите данни на всички морски острови, принадлежащи на Китай и неговата акватория.

8. Потребител: Трън в таза на ЕС     Дата: 2013-01-13 22:18:53    
До 800 000 французи са взели участие в масовите демонстрации в Париж срещу легализирането на еднополовите бракове, твърдят организаторите. Според полицията обаче, участниците са били около 340 000. Главният за деня митинг, провел се в празнична и мирна атмосфера, се проведе в парка "Марсово поле" и стана крайна точка на трите основни лъча от демонстранти, тръгнали от различни части на френската столица. Освен тях, към мястото на митинга по алтернативни маршрути преминаха и други демонстранти.
Протестът не остана не забеляза от политическата власт. "Съгласно първите данни, демонстрацията е била обстоятелствена. Тя изразява загриженост, която трябва да се уважава. Същевременно това няма да промени желанието на правителството да проведе дебати в парламента за приемането на този закон"- се казва в изявление на Елисейския дворец.

9. Потребител: Трън в таза на ционизма     Дата: 2013-01-14 12:39:05    
Нарастващата агресия сред най-малките и липсата на грижа за психично болните са два важни и взаимосвързани проблема, с които страната ни трябва да се справи час по-скоро, ако иска да подобри развитието си и стандарта на живот. Това коментира психологът Христо Монов. Като причина за ескалиращата агресивност у децата, той посочи липсата на достатъчен ангажимент към възпитанието им от страна на родителите и училището, както и ефектът от филмите и новините с прояви на насилие, превърнали се в ежедневие. "ХХ век естетизира насилието"- заяви психологът и допълни, че според изследване от 60-те години, всяко дете до 16-та си година вижда на телевизионния екран над 30 хил убийства. Превантивна мярка, според експерта, би било въвеждането на специализирани програми в образователната система, което ще струва не повече от 10-15 мил лв на година. Не така евтино обаче е решението на проблема с психично болните у нас. Те получават хапчета, но не и специализирани грижи в дневни центрове, каквато е практиката на Запад. За ефективното лечение на подобни заболявания е необходима сериозна инвестиция от страна на държавата, която трябва да отдели средства, както за по-добри медикаменти, така и за специализирани екипи за работа с психично болните и с техните семейства, допълни Монов. Според него дългото отлагане на реформата в сектора има висока цена, защото всеки невложен лев днес, след кратко време ще струва 10-15 лв при едно последващо лечение. Крайният ефект, разбира се, няма парично изражение - това е човешкият живот, посочи експертът.

10. Потребител: Трън в таза на ЕС     Дата: 2013-01-14 16:18:06    
163 млрд лв е фирмената задлъжнялост за 2011 г, а размерът на междуфирмената задлъжнялост е 107 млрд лв. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Камен Колев по повод изследване на камарата относно задлъжнялостта на бизнеса за 2011 г. Данните са на базата на балансите на дружествата. "При фирмената задлъжнялост има нарастване с около 5 млрд лв спрямо 2010 г и то се дължи преди всичко на нарастване на краткосрочната задлъжнялост. Дългосрочните задължения спадат, а краткосрочните растат осезаемо, което според нас е индикация за съществуващи затруднения за бизнеса и поемането на нови краткосрочни задължения, преди всичко кредити"- обясни Камен Колев. "Задлъжнялостта продължава да расте, но темпът, с който расте, вече спада. Ако съотнесем тези 163 млрд лв към брутния вътрешен продукт /БВП/, се вижда, че те го надхвърлят. Положителното е, че темпът на нарастване на задълженията спада. Свръх задлъжнялостта на бизнеса контрастира с ниската задлъжнялост на държавата – 16 % срещу 220 %. По-вредна или по-задържаща по отношение на икономическия растеж е задлъжнялостта в корпоративния сектор. Свръх задлъжнялостта в корпоративния сектор ни лишава годишно от един допълнителен ръст на БВП от около 1,5 %"- каза още Колев.