Прегледи: 4239 - Коментари: 1
Що е истина

Що е истина

Някои хора от по-старото поколение, четящи не само това, което официалната пропаганда преди 10 ноември напъхваше в ръцете, знаят на кого е и от коя книга е горната фраза.

Те младите 99 % не четат, че надали са и чували въпроса. Да - това са думите на римлянина Пилат Понтийски /родът му е очевидно къде нашето Черно море/ към Исус Христос. В Библията не е написано какво е отговорил Спасителят - очевидно всеки от нас самостоятелно трябва да си даде сметка, какво е истината. Тя е вътрешна отговорност на всяка личност! Без това да означава, в никакъв случай, че обществото в цялост не носи пълната отговорност за правдата и справедливостта. Хората в съдебната система най-добре знаят, че право и справедливост все още никъде по света не е едно и също нещо. Не само заради несъвършенствата на законите. Впрочем, след като Учителят дава ясно определение за истината на Пилат, римлянинът възкликва: Това е човекът!

Ние също мислим така. Една от най-висшите изяви на човека, ако не и най-висшата, е истината.

Особено далече от истината е днешната българска журналистика. Да започнем от международните "новини?". В немалката си част те преминават през БТА, а най-честите им източници са англоамериканосаксонско-ционистки агенции. Материалите в тях бъкат от неточности, направени съзнателно или не. Но основната цел на публикациите в английските, американските и съвсем рядко френските и немските източници е да защитава интересите на собствените държави, бизнес, олигархия, култура, морал и пр.

Например, при зверската агресия на Грузия над Южна Осетия бяха пренебрегнати всички факти, да не говорим за общата истина - и политиката надделя над журналистическата обективност. В този случай, /за позор на западните публицисти, които неведнъж са били пример за почтеност и съвест/ пропагандата изцяло измести честта на журналистиката. Дори бомбардирани, разрушени вандалски от грузинските танкове и артилерия южноосетински домове, бяха представени от най-мощните англо-американски телевизии като - представете си наглостта и престъплението - за грузински, "разрушени от бясната Русия".


Подобни предателства към истината имаше и по време на виетнамската война. Но, разбира се, върхът на американските медийни лъжи, беше тв кампанията, че Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово поразяване - ядрено, химическо, биологическо и едва ли не някакво "ново и страшно". Целта на Буш и американските компании, най-вече петролни беше ясна - евтин, а ако може и безплатен нефт от Ирак. Затова днес над 4200 невинни американски синове и над 250 хил цивилни загинаха в арабската страна, където не беше открито и грам ядрено и никакво оръжие за масово поразяване.

Впрочем, моралната и дори пряката вина на журналистите, заради които са загинали четвърт милион човеци, не е ли криминално деяние и не трябва ли конкретните редактори, водещи и пишещи да бъдат съдени за съучастие в масово убийство? Точно както са съдени вестникарите в нацистка Германия? Тези мошеници все още лъжат хората по Си..., Би..., Ен... и пр престъпни тв канали, усмихват се цинично и печелят от скръбта и нещастието на хора!

А нашата БТА, впрочем как "нашата", когато начело на нея стои човек с небългарски генетичен произход, макар и с българска лична карта? Кой в БТА контролира потока на чуждите и българските новини, кой ги превежда в полза на кого? Кой изтърва/изтрива "несъзнателно" нещо против ционизма и Запада, че и вмъква нещо срещу България, Русия, православието и славянството? Хайде да направим един публичен процес и всичко ще лъсне.

Повечето национални български медии са собственост на чужденци - шведи, исландци, австралийци, евреи, немци, турци, гърци. Само китайци няма. Такова нещо никога не е било, даже през Турско, а и никъде го няма по света, дори и в Африка! Затова българските вестници са пълни с позорящи държавата и народа ни квалификации, гадни антибългарски внушения, постоянно се напада и очерня родната православна църква. Да припомним какво каза сънародникът на шефа на БТА - евреинът Соломон Паси за религията, спасила ни от турското робство: "Майната му на православието!" Ако църквата ни все още не го е анатемосала, ние ще напишем за него: Анатема! Анатема! Анатема!

Но за това пресата мълчи. Иначе е общоприето схващането, че дълг на пресата била информацията. Без коментари и анализи. Това е модата в САЩ, където още в началото на ХХ век станало ясно, че повече се продавали вестници само с факти и ... клюки. Читателите в Америка не обичали да мислят, а само да се забавляват. Напротив - българската журналистика, още от Ботево и Захаристояново време е възбуждала ума на народа. Фактите винаги са били важни, но те задължително трябва да водят до откриване на причините за едно явление. Ако е добро - да се подкрепя, ако е зло - да се анализира и да се покаже начин, да се пребори народът с него.

Какво става днес, ако се извърши убийство. Всички спецове-журналисти по кримидела се втурват да звънят на прокурори, полицаи, съдии, свидетели - как е станало. Колко см до сърцето е минал куршумът, на колко сантиметра от ъгъла на кои улици, колко души са гърмяли и гълчали и пр. - все маловажни и второстепенни неща.

Не се дава в 90 % от случаите най-важната информация - Защо? Защо цигани убиват възрастни жени по селата. Доста често. Защо спада възрастта на престъпниците? Защо безнаказано групировки изнудват, фалшифицират или просто направо крадат! Най-важното нещо в едно престъпление са причините, а не начина. Как така един човек е дръзнал да убие брат си, някога дори не само в духовен, но и в кръвен смисъл?

А и най-важният въпрос - Защо Западна Европа и САЩ ограбиха и ограбват българската икономика. Под прикритата, но пак престъпна форма, на "инвестиции и приватизации"! Точно така, промишлени мощности за над $ 285 млрд, са харизани за по-малко от 8? Западът ни е ограбил поне със $ 100 млрд - по днешен курс евро - и продължава да го прави.

Изобщо само фактите, без анализ какво се е случило, защо, какво следва за България, за града, за професия или обществена група - е журналистическо престъпление. За което трябва да има специално място в Наказателния кодекс. Както в момента е в Китай и Русия. А и в САЩ, я посмей да напишеш нещо срещу държавния строй - и мигом си в дранголника. Така стана и с Анджела Дейвис, и с колко още свободомислещи при маккартизма.

Но точно тези три държави в момента са най-силните в света...

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Защо нищо не пишеш за 10     Дата: 2008-11-10 18:41:29    
Защо нищо не пишеш за 10 ноември? Или не ти харесва?А, юнако.