Прегледи: 4686 - Коментари: 0
Съдебни новини от страната

Съдебни новини от страната

Варненски прокурори бяха наградени от ВСС.

За отлично свършена работа бяха обявени призовете в х-л "Ривиера бийч" на Златните. Отличията са били определени още през юли т.г. Подвизите на обвинителите обаче са още от 2006 г. Наградените са Стефка Якимова - замокръжен прокурор, колежките й младши прокурори Галя Минчева и Виолета Радева и Ана Помакова - от Варненската Апелативна прокуратура. Наградите са ръчен часовник със съответните атрибути за спомен.


През януари 2009 г ще бъде направена първата копка на лелеяната от 1937 г идея за построяване на Съдебна Палата във Варна - обяви министър Миглена Тачева. Сградата ще струва 100 мил лв и в момента тече конкурс за изпълнител на обществената поръчка. Следващата седмица Министерството на правосъдието ще внесе в МС предложение за изграждането на съдебна палата в Провадия. Девненският районен съд пък, който ще бъде в кв. Изворите, срещу Музея на мозайките, ще се строи след съгласуване с Националния институт за Паметниците на културата. От изкопите са излезли останки от древния Марцианополис и в това е казусът.

Имотът на Варненската общинска следствена служба ще бъде върнат, а Министерството на правосъдието внася проект, с който ще бъде избегната опасността противозаконно МВР да получи сграден фонд, в който се помещават следователите, арестът, Областната пробационна служба, част от районните прокурори и Звеното за изпълнение на наказанията.

Според Председателя на ВАС - Константин Пенчев близо 10 следствени служби в страната са депозирали жалби срещу Постановлението на МС, с което им се отнемат сгради.

Тричленен състав на ВАС се е произнесъл по възраженията за спиране на изпълнението на Министерското постановление, което беше със срок 31.10 за Варна. Според Пенчев самите жалби стопират изпълнението на желанията на Правителството. Основанията в повечето случаи за отнемане на имотите са смешни и са в пълен противовес със Закона за съдебната власт - смята ВСС.

Из страната
За реновиране на съдебни сгради в страната и за покупки са дадени 22 мил лв. Според министър Тачева от бюджетния излишък май ще дойдат още парички.

Видин
Вчера е била купена сграда за административния съд в града.

Добрич
Има вече сграда на административния съд в града.

Шумен
В града има нова сграда за административния съд.

2008 г
Потребител:


Коментар: