Прегледи: 4202 - Коментари: 1
"Инспекция на труда" - Варна реагира на наш остър сигнал

"Инспекция на труда" - Варна реагира на наш остър сигнал

Днес от 11,00 /вместо в обявения първоначален час 10,00/ трите социални дирекции на територията на област Варна дадоха традиционната пресконференция.

Снимка: Николай Ненов

Ние от РодинаБг.ком специално следим процесите на "сива" икономика във Варна и региона, като поставихме този проблем и при посещението на министър Тотьо Младенов във Варна и пред председателя на КНСБ Пламен Димитров /на 2 пъти, когато бе във Варна/.

В информация за медиите на Дирекция инспекция по труда Варна, шефът Иван Иванов изнесе, че през 2012 г работещи люде без трудови договори са по-малко, отколкото през предходната 2011 г, благодарение на "засиления контрол и безкомпромисните действия от служителите на Дирекция "Инспекция по труда" - Варна дадоха положителен резултат. Значително намаля и броят на жалващите се лица без трудов договор." Като се съгласяваме с написаното в преслиста за журналистите за намалялата "сива" икономика във Варна през т.г, оставаме на позицията, че тя все още не е преодоляна нито в европейските, нито дори в "нашенски си" рамки.

Ето и установените закононорушения: 77 души са открити да работят без договор с работодателите от 01.06 до 30.08 т.г преди "допускането им до работа", а други 38 вече съвсем са работели без сключен трудов договор, регистриран в НАП. М.г тези числа са били 124 и 66, явно има напредък, но не и РЕШЕНИЕ.

Друг акцент в пресконференцията бе проблемното положение на децата в областта, отчетено от Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Що се отнася до насилието от всякакъв вид срещу деца, през второто тримесечие на 2012 г са постъпили 646 сигнала, 2/3 от община Варна. При 384 не са установени риск за живота и здравето на малките.

Анализите сочат, че 11 от децата са жертва на физическо насилие /6 от тях момчета/, 7 на психическо насилие, 4 момичета от 15 до 18 г са станали жертва на сексуално насилие, а 2 момичета - на трафик.

Ето и действията на Регионалната дирекция за социално подпомагане - 158 деца са настанени в специализирани институции за първите 6 месеца на 2012 г, 396 - при близки и роднини, 53 деца- при приемни семейства, за тях се отпускат по 10 985 лв/месечно. От 29 сигнала за лишаване на родители от родителски права в 22 случая родителите са лишени от тях.

Сега за осиновяване са вписани в регистрите 104 деца /57 от цигански произход, 10 от турски и 11 деца от смесен или неустановен произход/. Ние от Родина Бг.ком няма да коментираме трагичната съдба на повечето от тези деца, жертви на демокрацията.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: кrasumur_d     Дата: 2012-12-15 08:23:04    
Работех в Х-Л Тинтява на Зл.ПЯСЪЦИ като общ работник всеки сезон но работодателя казва работата е малко от 2009г насам нямам трудов стаж