Прегледи: 2369 - Коментари: 0
Всеки мажоритарен елемент е антинароден

Всеки мажоритарен елемент е антинароден

2008 г

В последно време се засилва натиска над НС на Република България да има избрани депутати - поне няколко или до 1/2 от общия брой - на мажоритарен принцип.

Тези напъни не са преставали, но сега сякаш изживяват своя максимум. На пръв поглед, това е справедлив избор - в крайна сметка печели този, който е получил най-голям % гласове. Прекрасен български термин е изказал по този повод Българският Апостол - "висшегласие". Особено силно за оформяне на обществено мнение в полза на мажоритарни избори имат кметските надпревари. Там в повечето случаи се стига до втори тур и гражданите избират този кандидат, когото най-много харесват. Друг е въпросът, че в повечето случаи по-късно са разочаровани или веднъж избраните кметове създават през дългия 4-годишен мандат успешна схема за купуване или манипулиране на гласове. Обвиненията на "големите" партии една към друга - БСП, ГЕРБ, НДСВ, СДС - са смешни. Те всички са маскари.

Всъщност, истината за недоволството на българите от политическите партии идва точно от "скрития" мажоритарен елемент в нашата изборна система. България е разделена на 31 едномандатни окръга и от всеки реално влиза по 1, максимум двама депутати от партийна листа. Така са избрани над 50 % от сегашните български "народни" представители. Но логиката на многопартийната демокрация изисква да се борят идеи за управление, общи програми, а не отделни личности. Само в състав, в екип може да има мощна възможност за разрешаване на икономическите, политическите и духовните проблеми на една страна. Особено на България, където всеки дърпа чергата към себе си. "Скритият" мажоритарен елемент у нас е така наречената 4 % бариера. Тези - в изборите за НС от 1990 г до днес между 18 и 4 % отпаднали, неотчетени, по-точно казано - откраднати от народа гласове са на най-страдащите българи. При едни мажоритарни избори, които са най-скъпите и затова са наложени в най-богати страни - САЩ и Англия - до втория тур стигат само кандидати с огромни финансови възможности. В България пък, където след находчивите цигани и българите започнаха да си продават гласовете, мажоритарните избори са поне 30 % криминални, а не свободно изявление на волята на суверена, т.е народа.

Ако отпадне 4 % бариера, както е например в Израел и както доскоро беше в Полша, всяка управленска идея, а не отделна забогатяла или манипулирана от САЩ и ЕС личност би намерила място в НС. Така например, при идването на Сакскобурггота през 2001 г в НС кандидатстваше Съюз "Отечество", начело с Николай Хайтов. Той получи малко под 1 % от гласовете или 2 мандата в българския парламент. Но по принципа на ограбващата 4 % бариера около 30 хил българи не получиха свое представителство в Законодателната власт. По-големите партии получиха по 1 депутатско място и с 13-14 хиляди гласа! По-"малките" пък, които представляват най-обикновените хорица, нямат богатствата /пак ограбени от народа/ да разполагат с телевизионно време, преса /една предизборна публикация в едротиражните вестници или нацтв-та струва поне по 10 000 лв еднократно/, зали, административен капацитет за назначаване на работа или отпускане на помощи, вкл. дърва по селата и пр. и пр. най-различни предимства. Това именно превръща изборите във фарс, където изходът е по-предрешен от Живково време.

Единственото изключение беше "Атака", която в началото нямаше пари, но пък имаше късмета да използва една от най-мощните кабеларки. Освен това, сега всички партии във власт и в парламентарна "опозиция" правят мило и драго друга да не се докопа до НС. Особено ако е изпълнена с желание и компетентност да работи за благото на народа, а не на управляващата олигархия. То народните представители в момента не правят нищо друго, освен да изпълняват заповедите на тази олигархия - 10 % данък, двойно облекчение за вноските на работодателите, облекчени условия при търгове и получаване на пари по европейски проекти. България не е демократична държава, а де факто олигархическо управление. Не Станишката а Божидар Данев, Васил Божков, Герговци, тимаджии и пр. местни босове диктуват и макрополитиката и микрополитиката по места. Вкарването в ареста на отделни фигури е прах в очите. А пък и български скандални бизнесмени ще бъдат изместени от още по-скандални чужди и родните ни капитали ще изтичат вместо 50 % вече 75 % към Запада.

На пръв поглед няма изход. Но достатъчни са 2-3 малки пробива - т.е. 2-3 "малки" партии да влязат при сегашните изборни условия в НС и да смъкнат %-та бариера на ниво 1 депутат - т.е., около 0,42 % и всичко ще си дойде на мястото. Тогава всички недостатъци на представителната демокрация ще отпаднат и ще имаме практически пряка демокрация. Грешката на нашите парламентарни партии ще проличи още при тези избори за НС през пролетта на 2009 г. Скритата цел на мажоритарния елемент е да спре забогатялите местни бизнесмени. Но точно те, за да защитят парите си и ползвайки ги - най-лесно ще се обединят. И ще заемат очерненото и опорочено място на традиционната партийна каста.

Кои проповядват мажоритарен избор. На първо място Валери Найденов - един човек от хазарски произход. Георги Първанов - първият приятел на българските новобогаташи, отдавна позабравил, че обеща да е социален президент. Има и заблудени от типа на Юлиян Вучков, който и с пръст не е топвал в ада на българската политика и лесно се пени отстрани. Смешно е, че привърженик на мажоритарния избор е и Румен Воденичаров, който сам знае, че нито един беден българин, дори да е новият Левски няма да успее при тези олигархически наши - антибългарски изборни условия.

Спасението може да дойде от най-неочакваното място. Точно сегашните парламентарни партии да разберат, че мажоритарният елемент ще ги разпердушини рано или късно. И от партиен егоизъм да отстранят 4 %-овата бариера.

Това политическо решение ще спаси и тях, и българския народ.
Потребител:


Коментар: