Прегледи: 5239 - Коментари: 1
EURES /ЮРИС/ - 1/2 работа

EURES /ЮРИС/ - 1/2 работа

Невероятно - но факт!

Присъства шефът на Варненската стопанска камара, така точно държащият се към медиите Иван Табаков. Събитието беше в х-л "Аква" до жп гара, но раздаващата дама? материали на входа - връчваше пълен комплект на всички бизненсмени, а на нашего брата пишещите - скромна диплянка. Гледах Димитър Димитров - колегата от най-четената медия в България "Фокус-нюз.нет" - и не точно се възмутих, стана ми тъжно за наполовина свършената работа на организаторите на съвместната инициатива на Агенцията по заетостта, дирекция "Бюро по труда" и европейския портал "Юрис". Че на срещата присъстваха максимум 30 работодатели, а Информационната агенция "Фокус..." я четат поне 50 хиляди, че и 100 хиляди души на ден.

Основната задача на срещата беше да се информират /поне/ варненските работодатели как да открият подходящи работници в страните от ЕС + Швейцария, Норвегия и Исландия или да предлагат подходяща квалифицирана работна ръка в обратна посока. Например, регистрацията в "ЮРИС" портала - СV - търсачка става по "бабешки" лесен начин. Всеки работодател и работещ може да се регистрира в европейския портал за мобилност и ще има пълен достъп до автобиографии на търсещи работа от цяла Европа. Просто трябва да запише в заглавното прозорче:

http://www.eures.europa.eu

Търсенето може да се осъществи по 2 начина:
1.По професия и местоживеене
2.С помощта на 7 различни критерия - професия, местоживеене, професионална квалификация, образование, компютърни умения, език и шофьорски умения.

Интересно беше експозето на норвежки работодател, който разказа какви са националните особености на норвежците и изобщо на страната, но на въпрос каква е средната или минималната заплата в Норвегия - не можа да отговори! Но беше категоричен, че най-ниско е заплащането в селското стопанство. Това още веднъж доказва правотата на нашата икономическа позиция - със селско стопанство не е забогатяла нито една държава, в момента то е губеща стопанска дейност и се спасява само благодарение на субсидии. Но тези субсидии са произведени от високотехнологична промишленост. Затова беше доста конфузно неговото желание и апел българските работодатели да наемат норвежки работници. Те биха дошли в България само заради природата, но в 99,99 % от случаите не заради платата.

Срещата изясняваше как всеки европейски /респективно български/ гражданин + от Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария може да кандидатства по обявено в "Юрис" работно място:
1.Представя своята СV в електронен вариант в дирекциите "Бюро по труда". Освен на български, текстът трябва да е и на съответния език, посочен от работодателя.
2.В случай, че има изискване за владеене на чужд език, посочен от работодателя, трябва да се представи и езиков паспорт в електронен вариант. Формата на езиковия паспорт е уточнена в http://www.europass.cedefop.europa.eu
3.EURES-съветниците изпращат по електронен път получените от дирекциите "Бюро по труда" СV /и езикови паспорти/ на работодателя и/или EURES-съветника от съответната страна, посочен като лице за контакти
4.Назначените на работа кандидати от България трябва да информират дирекцията "Бюро по труда", където са регистрирани.

Ето и електронните кутии на българските EURES-съветници:
Даниела Пирянкова - D.Piryankova@az.government.bg
Красимира Черкелиева - K.Ckerkelieva@ същото
Славка Радева - S.Radeva@ "
Христо Минков - H.Minkov@ "
Малина Тодорова - M.Todorova@ "
Илонка Борисова - I.Borisova@ "

Естествено, европейските работодатели ще имат много по-голямо доверие на официалните EURES-съветници в България, отколкото на работодател или дори сравнително известна фирма.

Божидар Данев - Песа
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: ilko     Дата: 2014-07-09 14:25:45    
Много искам такава работа!След като изчаках госпожата да приключи с "явно" личния си разговор по телефона,бях поканен да седна.Веднага след като казах,че търся работа в чужбина получих брушура с два сайта,които да следя...И лек ден!..СУПЕР, А?