Прегледи: 2516 - Коментари: 0
Руснаците в Литва

Руснаците в Литва

В неделя в Литва се проведоха исторически парламентарни избори. Председателят на Централната избирателна комисия на страната Зенонас Вайкаускас оповести, че в състава на Сейма влизат 7 партии. Ето и имената и мандатите им:

1.Консерватори + "Отечество" - 17
2.Национално възраждане - 13
3.Порядък и справедливост - 11
4.Социалдемократи - 11
5.Партия на труда - 8
6.Либерали - 5
7.Либерали и център - _5__
Общо - 70


По време на броенето на гласовете се очакваше в Сейма да влезе и Партията на поляците, която наближаваше на моменти 6 % /по-точно - 5,93 %/, но в крайна сметка тя не успя да прескочи 5 % бариера и остана под чертата. За разлика от България, в Литва 50 % от депутатите се избират с партийни листи - горепосочените, а останалата половина се избират в едномандатни райони, по най-несправедливата система - мажоритарната.

Сега е ясно, че ще управляват или консерваторите или досегашните управляващи - социалдемократите. Някои ужполитически български политически "експерти" се изхвърлиха, че в Литва печели десницата, а социалдемократите губят гласове. Това не са наблюдатели, а манипулатори или слабо информирани мърморковци-бърборковци. Досегашните симпатизанти на социалдемократите масово гласуваха за Порядък и справедливост на експрезидента Роландас Паксас. Впрочем, неговата партия и особено Партията на труда на руския едър предприемач Виктор Успаских са относително проруски настроени. В Литва има очевидна политическа, икономическа, езикова, културна и етническа дискриминация над руското малцинство, макар не чак геноцид, какъвто се наблюдава в много селища на Естония. Тези избори разширяват парламентарното представителство на руската общност, а предстоят и евроизбори. Достатъчен е 1 проруски евродепутат в Страсбург, а те ще бъдат поне двама-трима - за да надигнат глас за фашистката политика в ужевропейската балтийска страна.

В Литва обаче, предстои изключително напрегната политическа седмица. В страната има рецесия, не колкото в Западна Европа, но видима в хладилниците на избирателите. Инфлацията е сред най-високите в Европа, а ЕС най-нахално и безцеремонно налага затварянето на атомната централа в Игалина, която освен че дава евтина, снабдява с електроенергия над 70 % от нуждите на страната. Антиевропейското гласуване бе поето от проруските партии, но и от новообразуваната шоу-амалгама от местни самобитни шоумени, поппевци, артисти, изобщо популярни в обществото хора. Протестният вод на литовците на тези избори беше очевиден. Той не се насочи в традиционното дясно/ляво гласуване /както го програмираха крадците от ЕС/, а отиде в нежелана от Запада посока. А и на традиционното дясно/ляво /под пълния контрол на Запада/ се налага да прави коалиция задължително със споменатата нацпоппартия На Националното възраждане, в която си има откровени и благородни националисти. Като куриоз - през 2009 г Вилнюс, /на снимката - горе/ става културна столица на Европа, а антиевропейските настроения в Литва се увеличават заплашително!

Освен това, сметките показват, че ще се наложи и коалиция не само с едната, а и с двете либерални партии, за да се стигне до 50 % управляващо мнозинство в парламента и респективно стабилно правителство. Има и още един, крайно неприятен за ЕС вариант. Съществува вероятност с масовата концентрация и активност на "проруските" гласуващи, социалдемократите /досегашните управляващи/ да направят правителство на малцинството, като /не/включат шоумените, но са подкрепени от партиите на Паксас и Успаских. Затова на втория тур всички ухажват по-"малките" партии, обещават им по познатия начин министерства, държавни поръчки /чети: стотици милиони евро фирмено-лобистка печалба/ поне по две причини: практическа и стратегическа.

Практическата е бързосрочна и ясна: шефовете на малките партии да призоват своите активисти, симпатизанти и поддръжници да гласуват на втория мажоритарен тур /ето още една причина да се каже, че мажоритарният вот е най-несправедливият, но и нечестният/ за съответния по-обещал партиен лидер и евентуален бъдещ министър-председател. Като се има пред вид, че на ІІ-ия тур руснаците дисциплинирано ще гласуват за Успаских, а ако кандидатът му не е стигнал до балотаж - за хората на Паксас или социалдемократите - етническите славяни се явяват нещо като ДПС в литовския политически живот. Само дето руския и литовския език са сродни - единият принадлежи към славянските, а вторият - към балто-славянските езици.

Стратегическата причина е заради логиката на дългосрочната политика: След руската победа в Кавказ голяма част от литовците получиха особено политическо отрезвяване, защото авторитетът на цялата антируска политика на управляващите от 1990 г до ден днешен силно се разклати. Има и литовци, които лично са участвали в преследването на руската общност след 1990 г в страната, доносничели са, уволнявали са неспособни, но и способни етнически руснаци от работа. Режимът наподобява фашисткия от 1941 до 1944/5 години. Това не се забравя, защото руснаците през 45-те години управление никога не са преследвали етнически литовците. Богатите, политически несъгласните - да, но не и народа.

Бъдещето управление, надали ще допусне да е антируско. При затваряне на АЕЦ-а ще се налага над 50 % от тока да се внася от Русия, през Беларус при това. Нефтът и газта в страната 100 % идват пак от Русия. Ако искат да карат петрол и петролни продукти от другаде - и заради транспорта и световните цени Литва ще плаща доста по-скъпо.

Русия няма да иска Литва да напуска ЕС, а чрез руското лоби в страната ще пробива икономически, което означава и политически в Европа.

Което е най-доброто за България. И до днес в руското духовно пространство ни възприемат като славянски братя. А не както западняците - като бели роби. А държавата ни като източник на евтини суровини и 10 млрд Евро годишно откраднати пари. От нас и от нашите деца. Родени и неродени!

Димитър Кунев


Потребител:


Коментар: