Прегледи: 5485 - Коментари: 6
Каналът Варна-Дунав трябва сега, но ще стане в ХХІІ век

Каналът Варна-Дунав трябва сега, но ще стане в ХХІІ век

Днес от 11,00 в х-л "Голдън Тюлип" във Варна се проведе интересна среща на Инициативен комитет за построяване на плавателно-напоителния? канал Черно море - Дунав, респективно все от Варна до Русе или Тутракан - и няколко институции.

Самото събитие с желание за прокопаване на канала откри областният управител на Варна Христо Контров. Присъстваха областните управители на: Разград - Наско Атанасов, Шумен - Тодор Тодоров, Търговище - Свилен Василев, и кметовете: На Белослав - Емил Дичев, на Девня - Атанас Кузев, на Нови пазар - Васил Тонев, на Разград - Денчо Бояяджиев, на Провадия - Георги Янев, на Русе - Божидар Йотов, както и шефът на Общински съвет - Варна - Борислав Гуцанов и замкметът - Свилен Крайчев.

Като специалисти бяха представени шефът на някогашния проектантски и евентуално изпълнителски екип инж Цоньо Михайлов, както и арх Енчо Димов, проф Иван Лазаров, доц Стефан Хрелев, доц Николай Петков, арх Марчо Стоянов, и още редица експерти вкл кдп Никифор Герчев. Стана ясно, че някъде около 1974/75 г аха да започне дълбането на 192 или 156 км водно трасе и някой високопоставен партиен другар, за да стане друг проект за много пари, е осуетил морско-речната връзка. Опроверган бе слухът, че това спиране е след среща на Бай Тошо и Чаушеску - за последния тези дни категорично се установи, че не е имал сметки в чужди банки - една от причините, за които бе разстрелян.

Тогава проектът е щял да струва около 2,5 млрд лв, а сега по точни разчети на тамадата Цоньо Лазаров струва около $ 4,4 млрд. Възникна спор, че с инфлацията ще е повече, но се изясни, че пак ще струва около 2,5 млрд цени по 1975 г - при сравнена покупателна способност и цени на материалите. Изтъкнаха се основните предимства на проекта - хем напояване, хем водоснабдяване, хем морско-речна транспортна връзка. Ако е нямало полза от такъв канал, защо Румъния построи Дунав/Черна вода - Черно море/Констанца - беше основният аргумент на поддръжниците. Според "ВиК" експерти най-голяма ще е печалбата от водата - тя най-бързо вдига цената си в световен мащаб. От напояване годишната пебалба ще е между 500 мил и 1 млрд лв годишно - не само заради царевицата, а и заради плодородните земи в Добруджа, Разградско и Варненско, които имат нужда най-вече от вода за световно ниво добиви.

Цоньо Михайлов обясни ефективни технически решения вместо шлюзове, от типа на германски още от 1938 г, с които в пъти по-евтино е пълненето на прехвърлянията на корабите от кота в кота. Най-важният аргумент на кметове и някои специалисти беше, че около канала може да се развива промишленост, която да спре абсолютното обезлюдяване.

Най-активният опортюнист на проекта беше морският специалист Свилен Крайчев. Той подчерта опозицията на Румъния, която няма да допусне конкуренция на канала си и нейното лоби в ЕС. Капитанът напомни, че това ще бъде международен проект и е важна европодкрепата. Подчерта, че контейнерите в голямото си мнозинство няма да се певозват със скорост по-малка от автомобилната, а скоростта в канала ще е около 10, максимум 15 км/час. Обясни и оформянето във връзка с това на новото варненско контейнерно пристанище. /За Пристанището говори и г-н Гуцанов, който бързо, както и г-н Крайчев си тръгна, но шефът на ОбС бе за проекта, но със сериозно обмисляне на параметрите./

НационалистБг.ком е наясно, че този канал е абсолютно необходим на България, разбира се, с пълно внимание към екологичните проблеми. Ако приемем, че г-н Крайчев е прав за скоростта при някои контейнери, за по-голямата част от този тип товари, а и за всички останали по-важна е цената на превоза. При речно-морския транспорт тя е най-евтина - нима румънците не са го изчислили? Същото каза и г-н Янев - Кмет на Провадия като свои наблюдения за такъв сроден канал в Бавария.

Лошото е друго - ние българите сме под пълното икономическо робство на ЕС и САЩ и в сегашното си икономическо състояние те само гледат как да ни грабят, а не как да развиваме инфраструктура и големи национални проекти. Единствено може да разчитаме на интерес на Русия и евентуално на Турция. Втората - повече заради ислямското население в територията на канала, но и заради по-близкото положение на Варна, отколкото на Констанца. Някои лаици казаха - колко са 150 км? Да но 300 кораба годишно по 150 км по Черно море, + спестени още 100 км по Дунав са общо 75 000 км, в пари/мазут това са над 100-150 мил Евро.

Всичко трябва да се реши от експерти. Събират се 5, най-много 7 проверени специалисти и дават експертно мнение, обосновано икономически, инфраструктурно, строително, регионално, екологично. Дават го на НС и МС - те вземат политическото решение. Като знаем механизмите на ЕС - то трябва да се приеме и от него, иначе ще стои само в папките, както е стояло в Държавния архив вече 33 г - от 1975 до днес.

Макар че този канал ще направи Родината ни стратегически транспортен център и ще реши повечето от водните проблеми на Североизточна България. Чака ни ХХІІ век!
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Сакраменто     Дата: 2008-10-16 13:52:40    
В програма бе обявено друго събитие!

2. Потребител: Никифор     Дата: 2012-12-26 19:28:56    
Този проект е пълна безмислица. Чудно ми е как толкова кметове са се изложили да дойдат, ама за софрата бива. Никой разумен специалист няма да тръгне да строи подобна глупост.

3. Потребител: адв. Димо Петров Варна,     Дата: 2013-04-03 22:59:09    
няколко години работих по принципите на
канала Рейн-Майн-Дунав и през 1984г.пи-
сах за тях в сп."Корабостроене и корабо-
плаване".Интересен проект, но по-значима е връзка Дунав-Искър-Егейско море, тъй като по важни са такива пътища, които свързват чрез реки две морета и за Европа също.

4. Потребител: адв. Димо Петров Варна,     Дата: 2013-04-03 23:05:49    
няколко години работих по принципите на
канала Рейн-Майн-Дунав и през 1984г.пи-
сах за тях в сп."Корабостроене и корабо-
плаване".Интересен проект, но по-значима е връзка Дунав-Искър-Егейско море, тъй като по важни са такива пътища, които свързват чрез реки две морета и за Европа също.

5. Потребител: тодор     Дата: 2014-02-01 10:58:15    
Господа докато българите се наумуваме и да решаваме на няколко нива взависимост от лобитата всичко минава и заминава.Нашите управляващи се делят на лобита и всеки защитава това лоби което му увеличава наличието в джоба.Така умувахме за Белене,така и за плавателен канал Дунав -София,за което сърбите ще ни изпреварят.Така изоставаме и за Южен поток.

6. Потребител: 142     Дата: 2015-02-17 13:15:51    
Единствено ще развъжда жаби и комари.