Прегледи: 2685 - Коментари: 1
Десант на медици в Общината и МУ

Десант на медици в Общината и МУ

От петък вечерта до неделя на обяд Варна беше един от европейските, а защо не и световните центрове на медицинската наука. Видни анатоми и здравни специалисти от Германия, Канада, Русия, Турция, Франция и естествено от родната ни татковина участваха в VІІІ-ия Международен симпозиум по клинична анатомия.

Още първата вечер, националистБг.ком присъства на дълго траялото официално откриване и първата лекция на д-р Йенс Даргел от Кьолн /столицата на най-голямата и най-индустриално развита в Германия провинция Северен Рейн - Вестфалия/ на тема: "Възможно ли е да се възстанови анатомично предната кръстосана връзка на колянната става". Станахме свидетели на един типично немски подход към тази доста честа и опасна травма - германецът предлага двоен бандаж, като с течение на времето все повече пациенти се възстановяват не напълно, но житейски достатъчно. Лекцията беше презентирана с подробности и данни от САЩ и двете части на Германия - бившите Западна и Източна. Леко с политически намек беше подчертан високия % от този тип травма на спортисти в бившата ГДР. Като отминем този неприсъщ на сериозната наука намек - разбрахме, че за всички български ортопеди, а и не само в Пленарната зала на Общината изнесеното е било абсолютно полезно.

В началото грамоти от МУ - Варна, подписани от Ректора проф. д-р Анелия Клисарова - получиха за ярки заслуги в медицината и за сътрудничество с висшето варненско училище трима от Кьолнския университет - професорите Юрген Кьобке, Юрген Рот и Дойчин Ангелов и проф. Робърт Гидеон от Университета "Лавал" в Квебек, Канада. С известно съжаление видяхме, че в 350 местната зала имаше само 75 лекари. Може би основният организатор МУ и неговият ректор можеха да се досетят да поканят поне известни общопрактикуващи лекари и студенти от последния курс, които имат ортопедични "амбиции".

Общо бяха изнесени близо 170 доклада, а анатомията, по думите на водещия събитието доц. Георги Маринов от МУ - Варна е самата основа на медицинската наука. Не като депутат, а като най-известния специалист-ортопед в града ни лекция изнесе и проф. Димитър Камбуров, в единодействие със сътрудниците му д-р Руслан Попстефанов и д-р Димитър Райков и в сътрудничество с изтъкнатия спортен травматолог от бившата ГДР д-р Димитър Йончев от град Ухинген.

Още първата вечер медиците бяха на нелош коктейл, където няколко красиви лекарки доказваха, че анатомията не е само медицинска, а и естетическа област. Смятаме, че като цяло, с изключение на някои тривиални доклади, за повечето лекари VІІІ-ият Симпозиум беше не само традиционна разходка, а сериозно професионално обогатяване. Особено полезен - така заяви за симпозиума - д-р Ивайло Митковски, член на Общинския ни съвет и виден варненски ортопед.

Като неприятен момент бе отсъствието на проф. д-р Анелия Клисарова не само на официалното откриване, за разлика от присъствието й винаги почти на мероприятия със Сергей Станишев. Дали не е забравила Хипократовата клетва, както партията й БСП забрави 90 % от предизборните си обещания?

Димитър Кунев
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Калинков     Дата: 2008-10-13 21:01:05    
Проф. Камбуров имаше навремето спор с научния си ръководител, който го обвиняваше в несамостоятелност, меко казано, при разработки. Тъй че на Камбуров - никакво доверие.