Прегледи: 3283 - Коментари: 0
Социалните помощи като търговия

Социалните помощи като търговия

Преди 2 000 години Христос е лекувал хората с увреждания без пари.

Пътьом е изгонил търговците от Храма, за което са го и разпънали. Олигархията е действала още оттогава.

Днес от 13,00 в зала "Варна" на Общината се срещнаха Кметът и Генералният секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хората с увреждания - г-н Люк Зелдерло. Някои колеги недолюбват г-н Кирил Йорданов, но в конфликта с мнозинството в Общинския съвет и даже с някои хора в неговата администрация националистБг.ком приема Кмета за по-правилната страна. Въпреки някои негови увлечения - той поне прави нещо.

Но на въпроса - срещата беше кратка, но само на пръв поглед официозна. Аз просто видях изражението на Люк /но не от "Междузвездни войни" - а Генсекретаря/, когато Кирил спомена, че в момента община Варна очаква да спечели европроект за близо 6 млн Евро.

Впрочем, една подробност - Кметът каза отначало, че май са около 5 млн, но бързо погледна към присъстващия на срещата д-р Здравко Марков, който услужливо спомена по-високата цифра - 6! С острия си фламандски търговски усет, г-н Зелдерло е изщракал веднага - а ла компютър VІ-то поколение - какви са възможностите, териториите и финансовите измерения на неговата Асоциация и община Варна. Нищо лошо. Но имаше една импозантна сцена преди влизането на г-н Йорданов в залата. Люк беше влязъл по-рано и когато влезе д-р Здравко Марков, фламандецът го прегърна и разцелува почти както Брежнев бай Тошо. Нямам нищо против сърдечната им мъжка дружба. Мисля си - дали тя е в полза на варненци, на тези от тях, които имат проблеми?

Впрочем - конкретно на въпроса. Допреди година-две държавата плащаше 100 % ремонта и изработката на протези, разбира се, на няколко години. Вече не е така. Това доведе до абсурдната ситуация да се върнем в ХІХ век - хората ходят с патерици /изключвам 5 % платежоспособни/, защото нямат пари да си освежат протезите. В същото време имаше такъв спортист, който претендираше да бяга наравно със здравите на Олимпиадата в Пекин. Само дето не беше българин, а австралиец или новозеландец.

Иначе Кметът подробно информира госта за всичко сторено и проектирано реално във Варна за хората с увреждания - асансьорите в подлезите, облекченията в градския транспорт, хуманизацията на абсолютно всички институции във Варна и пр. Впрочем, в столицата на Европа Брюксел имат нерешени проблеми в това отношение.

Конкретният повод г-н Зелдерло да е във Варна е тридневният еврофорум на доставчиците на услуги за хора с увреждания. В тяхната асоциация членуват около 70 юридически лица, които обаче са властелини на европейските пазари в тази област. Генералният секретар натърти, че това са солидни фирми с най-солидното качество и авторитет. Ние казваме "а дано", защото знаем кръстните мъки на много хора с увреждания да си намерят най-доброто оборудване.

Форумът ще е в хотел "Адмирал" на Златни пясъци и от българска страна са поканени всички "качествени доставчици". Като новина г-н Люк Зелдерло оповести, че е спечелен Проект за 200 хил евро, с които да се открие Офис на Асоциацията във Варна. Ех, тази Варна, на всички им е на сърцето. При това той няма да е само регионален или национален, а направо европейски. Макар че Кирил Йорданов не е д-р Здравко Марков, и тъкмо затова - добре е контролът да е в ръцете на Европа и на Кмета. Който знае защо - го знае.

Отделно публикуваме пълното комюнике за избора на българина г-н Георги Георгиев /който беше на срещата Кирил/Люк в общината/ в Борда на EASPD - и респективно на фирма "Вижън" - в Борда на Асоциацията:

България вече има представител
в новото ръководство на
Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/
На 17 Септември 2008 г. във Виена се проведе Общо събрание на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/. Част от дневния ред на събранието беше провеждането на избори за президент,вицепрезиденти, счетоводител и членове на Борда на организацията. EASPD е организация с над 8000 членове –доставчици на услуги от цяла Европа, които предоставят услуги на приблизително 35 милиона души.

Избори за ръководни органи на организацията се провеждат на всеки четири години. За следващите 4 години на тези позиции бяха избрани:

Президент:
Г-н Франц Волфмайер/ „Die Steirische Behindertenhilfe”Австрия/
Г-н Франц Волфмайер е президент на организацията „Chance B”, която предлага всички видове услуги за хора с увреждания в провинция Щирия, Австрия, както и президент на организацията – шапка ‘Steirische Behindertenhilfe’ , която обединява доставчици на услуги, правозащитни организации и сдружения на родителите на хора с увреждания.

Вицепрезиденти:
Г-жа Кармен Дуарте / FENACERCI Португалия /
Г-н Фабрицио Феа / „Associazione Scuola Viva” Италия /
Г-н Фил Медън / Великобритания /
Всички те са изявени лидери в социалната област в своите държави.

Счетоводител: Г-жа Минеке Хардеман / Холандия /
Членове на Борда:
• Г-н Мишел Бален / FMS Франция /
• Г-н Джим Кроу / „Learning Disability Wales” Великобритания /
• Г-жа Василка Димоска / „Poraka” Македония /
• Г-н Ален Фаре / UNAPEI Франция /
• Г-н Георги Георгиев/„Агенция за социално развитие ВИЖЪН” България /
• Г-жа Бернардет Гросюкс / „Centre de la Gabrielle” Франция /
• Г-н Браян О’Донъл / „National Federation of Voluntary Bodies” Ирландия /
• Г-н Акош Пордан / фондация „Hand in Hand” Унгария /
• Г-жа Даян Сернийлс / „Vlaams Welzijnsverbond” Белгия /

Изборът на Г-н Георги Георгиев – Председател на Агенция за социално развитие ВИЖЪН в Борда на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания поставя организацията сред европейските лидери в социалната област. Той е неоспоримо доказателство за оценката която дават 8000 организации от цяла Европа, членуващи в EASPD, само 9 от които имат възможността да вземат решения свързани с развитието на организацията и да въздействат върху вземането на политически решения на европейско ниво.

Агенция ВИЖЪН в качеството си на член на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания пожелава ефективна работа и много успехи на новоизбраното ръководство на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/ както и изразява благодарност към Г-н Браян О’Донъл за отговорността му като президент на EASPD през последните години както и към всички досегашни членове на Борда на организацията.
Светослава Маринова
Изпълнителен директор
Агенция ВИЖЪН

Потребител:


Коментар: