Прегледи: 2940 - Коментари: 1
Майки на убити по зебри и тротоари деца искат ефективни присъди за автоубийците

Майки на убити по зебри и тротоари деца искат ефективни присъди за автоубийците

Днес от 16,00 пред Окръжен съд - Варна на пл "Независимост" 44 души протестираха за прекалено леките съдебни наказания за убийците по улиците, по-точно за тези, които са сгазили хора по пешеходните пътеки, по тротоари или по автоспирки.

Поводът за протеста бе съкратеното съдебно приключване на делото срещу моториста с "Хонда", който блъсна и уби на пешеходната пътека между завод "Дружба" и ул "Чаталджа" ученичката Лора. Майката й Нели и Мария Димитрова /майка на Валя от Бургас, също убита на пешеходна пътека/, бяха начело на втория такъв протест във Варна, като първият бе преди около 5 месеца точно на трагичното място. Днес присъстваха и няколко души от Симеоновград, най-тъжното място в България м.г с 6 убити от пияния шофьор абитуриенти на тротоара!

Основното негодувание бе, че заради съкратената съдебна процедура, убиецът-шофьор се измъква само с условна присъда! Дадена на 04 януари от Варненския окръжен съд. Без присъствието на адвоката или близки на жертвата. Такъв е бил законът.

Кое е човешко и справедливо - твърде мекото или твърде жестокото наказание? Да оставя читателите да преценят...

Аз днес не задавах въпроси на майките, а имаше и 1 баща от Варна, дъщеря му на 12 г е била прегазена в Русе, също на пътека, по време на ваканцията. Това бе единственият, който се разплака неудържимо. Бащината любов е непознаваемо велика!

Не задавах въпроси, макар че знам - моите въпроси правят пространствот на една пресконференция или събитие по-широко, често обогатяват и колегите журналисти и самите участници в оповестеното събитие. Но днес само изказах тихо съчувствието си на родителите и приятелите на младите деца.

Но изведнъж се сетих: кога започна мрачната статистика за убитите по зебри, тротоари и спирки. Когато Хюсеин уби Денислав Русков, на спирката на "Чаталджа", на по-малко от 50 м, където е прегазена на 17 юли Нора /Валя в Бургас - на 17 юни/, затова за днес, 17 януари бе насрочен протестът. Пияният и дрогиран Хюсени прегази баскетболиста ученик Денислав с БМВ, което се е движило с над 120 км/час.

Сега, майките ще пишат на Главния прокурор, да оспори присъдата. Но при такъв закон - каква мощ имат лозунгите на децата: "Къде е моралът", "Не на условни присъди", "Стига" и останалите с обвинения за прокурори и съдии. Тук НС е /без/отговорното!

Да добавим, че раздаваха винетки, които са от Фондация "Безопасни улици от Валя", и "СПРИ". Добре, майките искат да спрат скръбта за други майки.

Нашето нескромно мнение: Или да не се издават шофьрски книжки преди навършване на 21 г, или да се отнемат до 21 г при всяко дори средно нарушение. Това го казвам като човек, който прекрасно познава морала и психиката на 18 годишните. Иначе - ще има много още черни забрадки и горчиви бащини сълзи.

Заради убитите от "демокрацията" наши чеда.

2012 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Георги Димитров-Ampera.bg     Дата: 2014-11-02 17:33:34    
Вижте: www.amperasp2.hit.bg и си направете изводи