Прегледи: 2420 - Коментари: 0
Най-после навременна конференция

Най-после навременна конференция

Докато Главните и подглавните редактори на варненските медии бяха на коктейла за 40 годишния юбилей на ДКС /Да е жив и здрав Симеон Варчев и да живее 100 + 100 години и Наздраве/ Главният редактор на националистБг.ком беше в общината на една скромна по присъствие, но 100 пъти по-важна пресконференция.

Днес от 12,00 зам-кметът Коста Базитов оповести дневния ред на тридневната Национална конференция с международно участие "Хуманизъм и прагматизъм в образованието на ХХІ в". Тя ще се проведе в Международния дом на учените "Фредерик Жолио-Кюри" в курорта "Св Св Константин и Елена" от 06 до 08 октомври. Стартира в понеделник от 09,00 с регистрация на участниците и гостите. Ще бъдат изнесени поне 55 доклада /заявки все още пристигат/ от специалисти в образованието и свързани с него от български, руски, холандски, еврейски, румънски, португалски, сръбски и евентуално други лектори, хора на изкуството и културата, технократи и т.н. Основните посоки на докладите са в тематичния обсег "Оптимизация, оценяване, децентрализация - научни, образователни, иновационни аспекти".

Човек не бива да казва "хоп, скочих" преди да го е сторил, но самата посока на конференцията показва, че организаторите са оцелили десетката, поне по проблематика. Например - оптимизацията. В световното и особено в българското образование има за решаване грандиозни проблеми. Учениците са претоварени не от уроци, а от странични дела, ангажименти и пороци.

Ценното във "варненската" среща на образователните хора е присъствието на запознати с проблемите от цяла Европа, а като сметнем и високо представената Русия - да кажем Евразия. В началото, добре се е сетил замкметът, ще се дадат дипломи на 32 по-младички преподаватели в детски градини, подготвени за бъдещи директори. Тук не става въпрос за внезапна и "демократична" чистка в стил "а ла Костов и г-жа Николова", а за застраховка - във Варна доста от детските дирeктори са пред пенсия. Ще има млади учители от цялата страна, по-изявени и амбициозни - също. Имат нужда учителите от подкрепа и реално обновяване и разширяване на знанията, след като двама български министри цинично се подиграха с тях. Четем, че ще има и обяд - на пръв поглед дребна работа, но точно от внимание, уважение и реална грижа имат учителите.

Няма да изреждаме имената на българските и чуждестранните лектори - но всички са с присъствие не само в образователното, а и духовно-културното пространство на своите страни. На 8 например, ще бъде прожектиран филм от израелски режисьор, ярко свързан с възпитанието на младото поколение. В потока на докладите ще се търси и висотата на теоретичното, но и съвсем ясно се вижда - на реалния опит, който светлинно-лазерно бързащият ХХІ в ни отдава.

Особено широко са представени и кадрите на Софийския университет. Не защото сме го завършили, а защото в София проблемите са най-тежки, зъбати и сложни - ще ни бъде интересно да чуем мнението на столичани. При това, доколкото познаваме лекторите, стилът им не е официозен, а ярко реалистичен. Някои от тях са алпинисти, майки на 3 деца, общественици и пр...

Хубаво е, че във Варна ще има такава конференция. Наистина тя е вече VІІІ-та и може да се говори за традиция. Но разликата с предните ще е решителна. Макар и с малко, поне колкото да запълнят инфлацията, повишиха заплатите на учителите. Даже и Общината се е сетила да награди парично, а не само с книги и химикалки първенеца от курса за детски директори. Само който е работил или работи в образованието, знае колко положителен и затова дълбоко духовен е ефектът от такъв акт. Затова този път всички прочетени доклади няма да бъдат "Като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша", а ще влязат в бележниците и съзнанието на учители и директори. Разбира се, ще има и претенциозни позиции, и консервативни схващания, като гледаме имената на участниците. Но преобладаващото ще бъде енергията, посоката, стила на модерното и ефективното образование.

Нашето бъларско образование преживя и преживява тежки години. Но най-после, от половин-една година се чувства нещо добро и свежо. И в материалната база, и в укрепване на разгащената дисциплина, и в борбата за съвременни знания. Необходими и възпитаващи.

На някого може да му се стори странно, че най-критичната, поне във Варна медия - националистБг.ком - е така добротворно пристрастен към Конференцията по образование. Ние сме дълбоко запознати с нещата и знаем, че тя е много необходима, ще зареди с енергия доста учители и деятели и ще свърши хубава работа. Отдавна такова нещо не е ставало в образованието.

Затова от все сърце желаем успех на Конференцията.

2008 г
Потребител:


Коментар: