Прегледи: 2794 - Коментари: 0
Успех в Париж - кражба във Варна

Успех в Париж - кражба във Варна

Обичам творчеството на варненския скулптор Веселин Костадинов. Запознахме се, докато бяхме с "противоположни" политически и философски възгледи. Но самото му поведение като шеф на общинската култура във Варна, а и спонтаните му изказвания - доста по-"широки" и често съвсем различни от позицията на политическата сила, която представляваше - ме накара малко по малко да променя личното си отношение към сложната му личност. А когато се "сблъсках" с творчеството му - категорично промених антиотношението си. По-добре е да познаваш живия творец, отколкото само да гледаш задочно работите му.

Сега има двоен повод да се пише за Весо. Първо - значимият успех на Изложбата му в Париж. 12 пластики, от бронз или от смесени материали, но на бронзова основа - са показани на парижани в Българския културен център. На брега на Сена всяко творение на изобразителното изкуство е подложено на особено изпитание. Българската журналистика избягва да дава естетически оценки, но ние не зависим от никого - затова пишем съвсем смело и без да се съобразяваме с никакви авторитети и власти. Особено силно е внушението на елегантност и финес. Всяка, сравнително малка пластика излъчва послание за естетически устрем, насочен към нежното, придружен с вглъбяване, съзерцание или чисто възхищение.

"Ангел", "Жената с чадъра", "Мерилин", "Сирената" - всяка творба носи прелестното и леко, но възпламеняващо движение на женствеността и чистотата. Стремежът на автора е очевиден - да внушава възхищение от изяществото на женското начало. При това, преклонението не е лишено от полускритата критика към кокетното и разглезеното, но основното си остава бликащата светлина на естествено красивата българка. А за изработката какво да кажем - душата на ръцете ги е изработила с духа на изграден голям майстор.

Най-посетената изложба на български творец от години в Париж е резултатът от въздействието на малките, предимно бронзови фигурки. И самият автор е бил окрилен и обнадежден от случилото се в българския кът в Париж.

По същото време, е обрано ателието на Веселин Костадинов във Варна. Според националистБг.ком това не може да е случайно и да е сторено от случаен грабител. Някой трябва да е знаел, че скулпторът отсъства от града и е в далечна чужбина. Дали е от завист, дали е от тъпо злосторничество - няма значение. Защо не ограбиха ателието на някой европейски гъзоблизец, а сториха това на един от умерените български националисти в легиона на варненските творци?

Ще имаме специално отношение към кражбата - по отношение на МВР, Прокуратурата и всички разследващи органи. Антибългарското поведение в средите на "културния елит" е мода и тенденция, която е крайно време да намери противодействие. Не с отрицание, насилие и нападки, а с единението и високите прояви на точно такива творци като Веселин Костадинов.
Потребител:


Коментар: