Прегледи: 2275 - Коментари: 0
Битка за читатели

Битка за читатели

Утре от 11ч в ДКС откриват “Салон на книгата 2008”. По думите на г-жа Василка Ванчева, шеф на издателство и екс пиар на Асоциация “Българска книга” на изложението ще присъстват почти всички сериозни български издателства + търговски фирми, специализирали се в разпространението на печатни издания.

Още в началната пресконференция на 23 септември в Общината стана въпрос, че времето май не е най-подходящо за събитието. Ще има поне 12 срещи + 3 съпътстващи събития от 23 до 30 т.м включително. Ще гостуват издатели, писатели, илюстратори, търговци, но сега голяма част от енергията на хората е насочена към продажбата на учебници. То и това не е лошо, защото май от тиражите, които се печатат в България, близо половината ако не, поне 1/3 са “учебникарски”.

Г-жа Ванчева заяви, че Асоциацията не е успяла да извоюва намаление на ДДС за книгите, но пък Правителството и НС са дали 2 млн лева за библиотеките. Всъщност, поне 24,5 млн лева са необходими само за училищните библиотеки годишно, за да обновяват с един среден минимум книжното си богатство.

Освен това, издателката каза, че в Европа се купуват по 11 книги средно на година на човек /в Германия – 12/, а у нас се падат по 0,6 книги закупени на човек, като се включват и учебниците. При това вътре влизат детските книжки, приключенските и криминалните четива. Жената не наруга властите, но подчерта, че не вършат достатъчно работа.

Досадно е да се пише, че в България все по-малко се чете. При това вече е неоспорим факт, че богатите и най-богатите четат по-малко /ако изобщо са прелиствали книга през годината/ от средната класа, която пък липсва. Г-жа Ванчева изтъкна, че в целия свят е известно и доказано, че тъкмо четенето развива най-добре мисленето. Разбира се, на книги, а не на идиотщини. Самото четене предизвиква, създава асоциации, образи, следващи разсъждения, връзки, сравнения и т.н.

Нека не обвиняваме вечно властите и само тях /без да ги оправдаваме/. Голямата вина е но българските олигарси, които след Виденов управляват почти безпрепятствено страната. Те толкова ли са недалновидни, че искат българинът да е незнаещ и неумеещ? Един умен работник произвежда между 4 и 12 пъти повоче от невежата. Да не говорим, че интелигенцията движи прогреса и националната икономика.

Затова Салонът на книгата в ДКС ще е за четящите и все още останалите мислещи варненци Храм на бъдещето и както на личния – така и на нашия, българския успех. Затова е редно всеки почтен учител, преподавател в университетите, творец, перспективен ученик, сериозен бизнесмен да поогледа какво има по рафтовете и щандовете в зала “Младост” на ДСК.

Защото там са успехът и бъдещето.
Потребител:


Коментар: