Прегледи: 2261 - Коментари: 0
Независимостта не вълнува варненци

Независимостта не вълнува варненци

Вечерта на 19 септември Инициативен комитет бе решил да отпразнува 100-те години българска независимост. Ако не бяха дошли 100-на ученици, Пленарна зала в Община Варна щеше да бъде празна. НационалистБг.ком винаги е бил критичен към властите, но този път просто причините за липсата на българщина беше другаде. Но за това накрая.

Основен двигател и организатор очевидно беше Общината. Нейни хора бяха водещи, бяха поканили хубава фолклорна група, която с гайдите ни върна в духа на онова славно за България време.
Удивително точна бе историчката проф. Нина Дюлгерова, която освен че преподава в Свободния, е експерт към Министерството на външните работи. Тя изтъкна пътя на България към Независимостта. Според нея самият акт на 22 септември е мигновено, в някаква степен и еднолично действие, разбира се, исторически велико. Но самото дело е започнато даже не през 1878 г или дори не през Възраждането, а още веднага след падането ни под турско робство през 1396 г. Наблегна на приноса на Русия при Освобождението и особено при признаване на Независимостта от Турция и Великите сили. Защото след редица финансови операции, вкл. опрощаване на турския дълг към Руската империя, България получава своята независимост практически безплатно. Макар че уж нямало безплатен обяд. Русия поема финансовата тежест на 22 септември 1908 и ние е трябвало да плащаме на нея. При облекчени за страната ни условия. Но и скоро идва революцията и съветското правителство се отказва от всички плащания и приходи на Руската империя. Така отпада финансовия ни дълг, но не и моралното признание към руския принос за Независимостта ни - твърде премълчаван и преди и след 10 ноември.

Депутатката от НДСВ Анелия Атанасова, в своя процарски стил деликатно изтъкна личния принос на цар Фердинанд. Всъщност, на парадната стена на Пленарната зала беше окачен а ла билборд - в голям размер и в оригинален текст и цвят - самият Указ за Независимостта. За съжаление повечето тв-та отсъстваха, а си заслужаваше да се заснеме импозантното билбордче. Г-жа Атанасова ни въведе във филма на Станислав Овчаров "Фердинанд Български".

Филмът породи в няколкото по-посветени в историята зрители противоречиви чувства. Макар и отдавна с премиера, ние го видяхме за пръв път. Озвучаваха го жената на сегашния замминистър на културата от квотата на НДСВ Явор Милушев Цветана Манева и шефът на парламентарната им група Станимир Илчев. Затова уж беше обективен - изтъкваше се приносът и уж се показваха слабостите на първия съвременен български? цар. Не се спести зловещия прикрит "принос" на монарха от Кобург в убийството на Стефан Стамболов и рафинирано-циничната му дейност по елиминирането и разправата с политическите му противници. Имаше и подли моменти във филма - например при пристигането през 1908 г на Пристанището в Одеса. Авторът на филма беше оповестил как силно приветства нашите Освободители Русия, а после как казал тихо на "някой" политик - "нашите поробители"?
Кой е този политик и може ли да се приеме, че те са ни поробители през 1908 г? Е заради тази наша антируска безпричинна политика сме загубили поне 1/2 от етническите ни земи.

Най-големият грях на филма "Фердинанд Български" беше премълчаването на най-важния факт в политическото кредо на царя. Че Фердинанд подписва с Германия документ още преди коронясването си през 1886г - да въвлече България на страната на немците в бъдещата Световна война. Това означава, че всяка стъпка при укрепването на Родината ни е било с цел да бъдем жертвено агне на германската политика на Изток. Затова и уж великият ни цар е бил така циничен и високомерен към българите. Затова и е насочил всичките наши сили към създаването на армия, а не на икономика, къде ти култура. Затова и отстранява всеки български националист - Стамболов не е имал никакъв шанс да оцелее, а самият той докарва немеца за цар на българите. В най-решителни за България исторически времена. Тъкмо затова необмислената и авантюристична атака на Цариград през Балканската война не е случайна грешка на Фердинанд, а стратегическо действие Германия да овладее Проливите, а не - България.

Едновременно с общинското тържество за Независимостта имаше още 2 събития - празник на руската песен във ФКЦ и антифашистко отбелязване на Пантеона. Около Паметника на антифашистите е била основната маса на бесепарите, която после е отишла на "руската" песен. Ние сме русофили, както си личи и от статията. Но на първо място националистБг.ком винаги е поставял България. А поведението на фактическата БСП навръх честването на българската Независимост доказа, че за тях България е на второ място. Че и на трето - след Партията им и подгъзуването им на СССР.

Впрочем, техните лидери днес по същия гъзомийски начин докараха американските бази и западните инвеститори /Разбирай: крадци/ в България.

Потребител:


Коментар: