Прегледи: 2809 - Коментари: 1
Баварските избори стават президентски

Баварските избори стават президентски

На 28 септември във Федералната република, в провинция Бавария /Bayern/ има избори за парламент.

В Германия има 16 провинции, всяка си има собствено правителство, което се избира от съответното "народно" събрание. Интересното е, че изпълнителната власт по места си има немалко права - законодателни особености в образованието, здравеопазването, сравнително широка икономическа и финансова самостоятелност, без това да накърнява общогерманските интереси. Бавария има близо 11 мил жители и мощна промишленост, затова от огромно значение е кой управлява провинцията - и политически, и икономически. Впрочем, от 1949 г несменяемо мнозинство има Християн-социалният съюз - ХСС, който има структури само тук и в нито едно друго място в страната. Обратното - несменяемият политически съюзник ХДС /Християн-демократическият съюз/ оглавяван в момента от канцлера Ангела Меркел - има структури в останалите 15 провинции, но не и в Бавария. Тази специфика обикновено засилваше позициите на ХСС като местна сила, "наши хора" и осигуряваше сигурно самостоятелно управление, без да се налагат коалиции дори със СвДП /Свободната демократическа партия/ - от либералното крило в Европартиите.

Но тази година изборите в Бавария имат поне двойно по-голяма цена. На 23 май 2009 г е изборът за Президент на републиката. Той не се избира пряко и далеч няма правата на френския, американския и дори на българския. Но все пак, има няколко решителни функции, които могат да се съотнасят косвено към политическата власт и оттам към важни икономически интереси. Има и някои привилигеровани позиции във външната политика, които може да постигне пак по косвен път. Изборът на президент се осъществява от всички народни представители от Бундестага, избрани на парламентарните избори през 2005 г - в случая 612 на брой. Точно още толкова - 612 делегати за избор на Президент излъчват 16-те провинции, но вече въз основа на резултатите от изборите в съответните Ландтази, т.е. провинциалните парламенти. Например, в момента Бавария има 89 избрани депутати. Но поради увеличение на населението през периода 2005-2009г тя ще излъчи 92 делегати за избор на Федерален Президент, съответстващи на избраните на 28 септември т.г в Баварския Ландтаг. При сегашните прогнозни резултати /Umfragen/ на различните социологически агенции най-решаващо какъв ще бъде Президентът на Германия се оказва влизането/невлизането на "Левицата", т.е. бившите комунисти в баварския Ландтаг /Парламент/. Във Федералната република прагът за "класиране" не е 4 % както в България, а - 5 %. Точно между 4 % и 5 % се колебаят прогнозните резултати на Die Linke - "Левицата". При над 5 % бившите комунисти ще имат 9 - 10 депутата в баварския Ландтаг, но и 5-6 делегата за избор на федерален Президент. На практика това означава, че досегашният лек превес от 4-5 делегата на коалицията между ХДС/ХСС + СвДП ще бъде променен в полза на ГСДП /социалдемократите/, Зелените и Левицата. Така за пръв път от близо 40 г Германия ще има, условно казано, по-ляв Президент. Разбира се, освен политически, този факт ще има невероятен морален пък и икономически отзвук, без да има кой знае какви промени във външната политика. Но не и във вътрешната.

Има и още една интрига в изборите на 28 септември в Бавария. Повечето агенции дават около 48-50 % за ХСС, около 20-22 % за ГСДП, 9-12 % за Зелените, 4,5-7 % за СвДП, казахме 4-5 % за Левицата и 4,5-8 % за местните "Свободни избиратели" /Freie Wahler/, които са нехомогенен съюз между местни бизнесмени, лекари, интелектуалци и пр. Техните гласове изобщо не могат да бъдат предварително прогнозирани наляво или надясно ще отидат, всеки депутат в Ландтага или делегат за избора на Президент не се подчинява на партийна дисциплина, а на своето усмотрение. Но пък "свободните избиратели" цепят повече гласове откъм ХСС и ако не минат 5 % бариера, може за пръв път от 70 г на ХСС да се наложи да правят коалиция със СвДП за управление на Бавария. При това някои агенции дават резултат за ХСС под 45 % и дори под 43 %! Което пък ще бъде сериозен политически шамар и ще снизи и вътрешния, и международния авторитет на християнсоциалистите. Даже има макар и неголяма вероятност, сборът от депутатите в баварския Ландтаг на ГСДП + Зелените + Левицата да надмине този на ХСС, а СвДП и "свободните избиратели" да не успеят да влязат и тогава ще се осъществи най-кошмарният за ХСС сън наяве - да загубят не 20 %, а 100 % властта в най-сигурната си провинция. Това бъдеще не е съвсем невъзможно, защото в общинските избори през май т.г ГСДП и Зелените се представиха отлично - спечелиха Мюнхен, Нюрнберг и още 6 от 10-те големи баварски градски общини, а и вдигнаха в почти всички %-те си.

Има и още един момент - активността. Най-висока по правило тя е за "Левицата", а най-ниска - за Зелените, СвДП и "свободните избиратели". Така че с трепет всички политици, а и сериозни бизнесмени и недоволни социално немски избиратели ще следят "кривата" на избирателната активност на 28 септември. Предстои ярък политически сблъсък. Само "Левицата" няма какво да губи. Доскоро в Бавария техните % бяха под 1!, а в началото след обединението се измерваха на места и със стотни от %. Но на парламентарните избори през 2005 те постигнаха 3,4 %, а на местните т.г и около 4 % в провинциален мащаб, като в отделни общини минаха 6-8 %. Ако сметнем и факта, че двете националистически партии - НДП и Републиканската /за съжаление тук те не се обединиха или разбраха/ също цепят от гласовете на ХСС - а са най-активните избиратели вдясно - ХСС има за какво да трепери. За власт и икономически позиции - а най-тежко се пада отвисоко.

Две политически събития определят минималните, но решаващи нагласи на избирателите. Световната икономическа криза, предизвикана от лакомията на САЩ играе в полза на левите, а събитията в Грузия - засега в полза на десните. Но медиите капка по капка, но все повече разкриват истинския виновник - агресията на Грузия и авантюризма на Саакашвили.

На 28 септември Бавария ще реши кой да бъде германският Президент!
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Наблюдател     Дата: 2008-09-28 15:58:48    
Това е изключително точна статия. Дори във Федералната република трудно може да се прочете такъв задълбочен анализ на политическата ситуация. Поздравявам автора.

Bravo!