Прегледи: 3454 - Коментари: 3
Цензурата е създадена в Европа

Цензурата е създадена в Европа

Не само е създадена, тя и днес живее и побеждава честните и мислещи журналисти. Едно откровение на френския журналист Филип Мадлен - между най-водещите професионалисти във Франция - разтърси отново европейските медии. Французинът се спира подробно на отношенията собственици - журналисти в западното общество. С десетки примери и с проследяването на много публикации, промяната на "гледни" точки и спирането на следващи етапи от разследващи материали той се опълчва на пълното обезсмисляне на професията.


Мнозина го обвиняват, че досега е мълчал, че е чакал почти да се пенсионира, за да изложи фактите и позицията си. Това дори да е вярно обаче, отвръща възмутеният Филип, не променя същността на моите обвинения. Като основни причини за реалната цензура той посочва:

1.Почти пълната зависимост на собствениците от рекламодателите
2.Страховете от фалит заради конкуренцията на електронните медии, а и повишените сблъсъци между самите тях
3.Почти пълната власт на големите фирми над финансовите потоци и задълбаващата се финансова криза, започнала в САЩ и летяща към Западна Европа
4.Огромната власт на собствениците на големите медии и почти липсата на мощни профсъюзи, които да защитават застрашените от уволнение "свободомислещи" журналисти

Филип Мадлен поставя още един въпрос - с краха на източната система радикалният ляв печат, който е поставял независимо остри въпроси от криминален, финансов, политически или дори културен обхват, е изчезнала важна критична гледна точка. В момента "сензациите" в печата, които повдигат тиражите, всъщност не са по най-важните социални и икономически проблеми. Силата на големите фирми ги превръща в непоклатими финансови чудовища. Точно това обаче води до застой на икономиката и до ненаситна алчност, която разяжда тъкмо устоите на стопанския възход. Оттук и икономическите кризи и от друга страна - липса на медии, които авторитетно да предупреждават за опасностите. Ако има нещо написано, то не е в "големите", "влиятелните" вестници и телевизии. Г-н Мадлен дава за пример публикации, които са предвиждали краха на финансови институции в САЩ или пълзящата рецесия в Западна Европа, но на тях не е било обърнато внимание, защото са били в "невлиятелни" медии.

Най-сериозните обвинения са срещу големите собственици на радиа, тв-та и вестници. Френският журналист доказва с факти, че всъщност така тези босове унищожават собствения си бизнес. Целта на журналистиката е да открива и показва социалните болки и болести на обществото, а не да ги глижира и показва през розови очила - т.е. екрани и страници.

Резултатът е - медиите стават ненужни на повече от 90 % от гражданите и вместо да са лекари, които дават диагноза, предписват лекарства и лекуват - стават носители на заразата, унищожаваща здравето на държави, дори на цялата европейска общност. Мадлен не спира само до общите думи, а дава конкретни имена на големи собственици най-вече във Франция, но и в Европа и така прави своеобразен "черен списък" на гробокопачите на свободния печат.

За съжаление, знаем до болка, че в България нещата с пресата са същите, а и по-лоши. Тук, разбира се, основните виновници са големите чужди фирми, заграбили бисерите на българската икономика. Те са и най-големите рекламодатели - но защото са най-големите замърсители, експлоататори, закононарушители и най-вече - защото уволняват най-много работници.

Впрочем, къде сте, мои братя, български журналисти?
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: мими     Дата: 2012-11-20 15:38:26    
дфддддддддддддддддд

2. Потребител: ели     Дата: 2012-11-20 15:39:06    
лъжат

3. Потребител: ели     Дата: 2012-11-20 15:39:23    
лъжат