Прегледи: 2740 - Коментари: 0
Министър се изхвърля

Министър се изхвърля

Повод за тази статия е ракетното по бързина посещение на Евгени Желев във Варна.

Бърза пресконференция без яростни въпроси на крак във фоайето пред кабинета на кмета. После вчера, на 03 юни той откри поредната медицинска придобивка на варненци.

Министърът на здравеопазването обаче така се изхвърли в изказванията си, че чак го съжалих. Очевидно това вече е тактиката на тристранната коалиция след "случая Катарино" - сами да се хвалят. Разбирам г-н Желев. В личен план той е един неуспешен кандидат-кмет на община Стара Загора и то в качеството си на кмет. После общественият рейтинг на БСП спадна до долни граници заради обедняването на българите и скандалите навсякъде. На базата на психологически анализ, пиарите и психоаналитиците в столетницата са решили така - чрез самоизтъкване - хем да самонапомпят самочувствието на министри и електорат, хем някой заблуден глас да падне в бъдещата им малка кошничка.

Как да оценим по друг начин репликата на застаналия до варненския кмет Кирил Йорданов здравен министър: "...във Варна нямате проблеми със здравеопазването."

Така се казваше, че ще бъде при комунизма - без проблеми. Точно така проповядват и от ЕС - тук около Брюксел всичко /ще/ е наред.

Наистина 19 милиона дадени за здравеопазване във Варна през последните 10-ина години никак не са малко. С придобивките до края на годината морската столица ще има пълен диагностичен цикъл от съвременна и най-съвременна апаратура. Човек трябва да казва на бялото бяло.

Но нека да кажем на черното - черно. Как да няма проблеми с варненското здраве? Тубдиспансерът е в реален фалит, масово го напускат лекари и персонал. Сам министърът призна, че проблемът ще се реши вероятно с вливането на онкологичното заведение в Окръжна болница. Д-р Желев призна, че има проблеми в Бърза помощ във връзка с инфлацията и разбира се, че едва след 7-8 месеца ще се реши цялостното диагностициране на Варна и Североизточна България. Но така е - на управляващите им се иска желаното да е действително.

Да напомним на министъра и най-важните недостатъци в здравното обслужване. Масово напускане на лекари. Сериозен недостиг на средства, за да могат хората с ниски доходи да се лекуват. Тотално сриване на стоматологичната помощ за средния българин. Недостижими цени за животоспасяващи и оздравителни операции и лечение. Стесняване на безплатните лекарства за хора, които имат належаща нужда. Крах почти на кръводаряването. И все по-вложаващото се здраве на всички поколения българи - от пеленачетата до най-старите!

Разбира се, на фона на другите общини Варна "цъфти и връзва". Но как ще обясните, г-н министър, на леля Пенка и чичо Пенчо от някоя полупланинска община, че заради политиката на вашите предшественици хората са останали без зъби, бабката е с патерица заради счупения заради остеопороза крак, дядото не може да чете, защото му са се счупили добрите очила, пък и до седмица му свършва нитроглицерина за под езика и може да хвърли петалата, пък съседката им има от 4 години херния и няма левче свободно, за да се оперира и полежи няколко дни в следоперационното...

Лошо нещо е самодоволството, г-н екскмете и настоящ здравен министре!

2008 г
Потребител:


Коментар: