Прегледи: 3622 - Коментари: 1
Крадец №1 Европа присвои нашето слънце и въздуха

Крадец №1 Европа присвои нашето слънце и въздуха

Изключително интересна Пресконференция за ВЕИ /възобновяемите енергийни източници/ се проведе днес от 11 часа в ДКС Варна.

Една най-добре информирана личност, слава Богу българин, Председател на АПЕЕ Велизар Киряков /асоциацията за енергийна ефективност/ говори за перспективите през бъдещите 5 години у нас. Той коментира колко по-евтини, безопасни за природата и ефективни са производителите на електричество от НЕИЗЧЕРПАЕМИ енергийни източници.

Човекът уточни, че на практика слънцето, вятърът и водата са вечни и затова употребяваше успоредно двата термина - възобновяеми и неизчерпаеми. Особено ярки бяха числата. В момента в България само 9,1 % от произведената енергия е от ВЕИ. Но 9 % са от ВЕЦ-ове и само 0,1 % е от ФОП /фотооптични панели/ и ветрогенератори. С еленергия, извлечена от земята, работи само една малка станция край Сандански. В момента ние сме задължени от Директива на ЕС поне 11 % да произвеждаме ток от ВЕИ, а до 2020 г трябва този дял да е поне 16 %. При това резервите за създаване на електричество от нови ВЕЦ са силно ограничени - евентуално "Горна Арда", която е в застой по съдебни причини и максимум 200 до 300 мегавата от по-малки водни централи. Те пък ще са за сметка на питейна вода и не се знае дали няма да има сушави години.

Големите резерви за българската? енергетика са във ветрогенераторите, слънчевите панели и биомасата - но за производство на еленергия. Според Председателя на Асоциацията /която обединява 40, предимно чужди, европейски мощни енергийни фирми/ бъдещето е във ветропарковете. Ще се построят такива с мощности:

1.156 МВТ до края на другата година край Каварна
2.60 МВТ също до края на 2009 г на линията Суворово/Вълчи дол
3.Още 100-150 МВТ пак в СИ България до края на 2010 г
4.И към 50 МВТ пак в линията Силистра - Тервел - Добрич - Варна.

Според експерти тук ветровете са най-добре проучени и перспективите за електродобив са установени. Общо докъм 2015-20 г ветровите елмощности в страната ще са между 2200 - 2500 МВТ или колкото сега е АЕЦ "Козлодуй" със затворените 3 и 4 реактори. Интерес към ветропроизводство на ток проявяват и 3-те енергоразпределителни дружества. Е.оп смята да реализира към 1000 МВТ, ЕВН - 600, а ЧЕЗ - 200.

Разбира се, основната причина за насочване към ВЕИ /или по-точно НЕИ/ са изискванията на ЕС, респективно Еврокомисията. Цената за един тон извърлен СО-2 ще стане 60 Евро през 2013 г. Това рязко ще оскъпи произведения ток от ТЕЦ-ове. Има само два начина това да се заплати - от фирмите производителки или от държавата като субсидии,но това ще е за сметка пак на българските граждани. Така цената за 1 МВТЧ през 2013 г произведени от ТЕЦ ще се вдигне на 120 Евро или 12 евроцента за киловатчас. При ветрогенераторите тази цена сега е 7-8 евроцента за киловатчас, а при преференциални цени - около 3-4 евроцента на час.

Засега ФОП не са достатъчно ефективни - при постигнати от технологичното развитие 12-15 % ефективност. Очаква се обаче % на полезност на фотооптичните панели да достигне 20, а и до 33 %. Тогава цената на тока, произведена от слънцето, ще надмине по ефективност и ветрогенераторите.

Бъдещето е и на производството от биопродукти, като практиката показва, че най-ефективно се прави ток от смесени "материали" - растителни отпадъци /напр. слама/ + животински фекалии. Но пък цената на една електроцентрала за биомаса е минимум 2 млн Евро - непосилна за дребните селски стопани, че дори и за едрите по български калибър.

Основните резерви за България Велизар Киряков вижда в европарите. Например 100 % е субсидията за ветрогенератор или биоелцентрала в селските райони. По този повод Председателят на АПЕЕ се пошегува, че Европа занася до вратата на българския селянин телевизор, и то безплатно, пък той го отказва , че вече имал... А 70 % са субсидиите при общински проекти при по-големите общини. Без коментар.

НационалистБг.ком зададе въпрос за това, че тези 500 мил Евро инвестиции от чужди държави - Германия, Холандия, Австрия, САЩ, Чехия, Швеция няма ли да доведат до още по-голямо ограбване на България. Защото на практика за 7, максимум 8 г при преференциални цени на тока се изплаща един ветрогенератор. А 12 г се плаща токът на преференциални цени. А пък минимум 20 г ще работи всеки N ветрогенератор инсталиран от чуждите фирми. Това означава на практика, че тези 500 мил евро "инвестиции" ще донесат поне 500 мил евро печалба за големите енергийни фирми от ЕС. Ако и това не е икономическо ограбване, даже икономическо робство, налагано насила с бомбардировки над Югославия и с "европравила" спрямо България - здраве му кажи.

Тъжно ми стана, че присъстващите варненски журналисти не разбраха този най-важен въпрос на Пресконференцията. Но Велизар Киряков разбра удивително прекрасно какво го питам! Обясни как нито "българската" Райфайзенбанк, нито австрийската са склонни да финансират български бизнесмени за ветропроекти. Той не каза всички западни банки са се наговорили да съсипят българската икономика и че има общ заговор да я грабят чрез "инвестиции", но точно това следваше от примерите му.

На практика, ако сега, от 100 лв, които българинът произвежда - 37,5 лв изтичат на Запад, при енергоинвестициите Европа ще ограбва 50 от 100 лв, произведени от България. Европа си е Крадец № 1 в света и това е така от повече от 500 г. Така са били ограбвани Африка, Азия, Америка - а сега "благородна, християнска и толерантна" Европа граби Източна и то най-силно точно България.

Нима ГЕРБ ще ни спаси? И те имат "европейско" в абревиатурата си, и те слушат някаква фалшива Европейска "народна" партия какво да правят в България. Видяхме, че БСП, НДСВ и ДПС изцяло робуват на западните инициативи. Тази ЕНП - за да вземат кокълче от властта - но със същата цена: ЕВРОПЕЙСКОТО ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Всяко евро европейска инвестиция означава на практика 2 евро откраднати от джоба на българите. А наивниците ръкопляскат - пляс-пляс, пляс-пляс - ура, ура за евроинвестициите.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Българин     Дата: 2013-03-06 22:11:28    
Вижте цените на тока в Европа <a href="http://bgblog.wp-admin.eu/archives/717">Цени на тока в Европа</a>