Прегледи: 2368 - Коментари: 0
Лекарски скандали

Лекарски скандали

Варна се очертава като град на опозицията.

Първи тук събориха БСП, после самопровъзгласилия се за гуру Добрин Митев, първи тук напусналите атакисти забиха шамар на ръководството си и намалиха двойно изборните резултати за местните избори. Варна пръв повлича крак да замени с по-достоен досегашния шеф на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. Тъкмо от него вчера, на нарочна пресконференция в зала 37 на Община Варна научихме "лоши" факти за варненските лекари. Те били 3 000 тук, по думите на националния си гореспоменат съсловен лидер, но имало само 150 делегати на Общото им събрание. Пък поне 2 500 били действащи, значи трябвало да има поне 250 делегирани лекари с глас, за да е законно събирането им и избора на Председател и на национални делегати. После пък г-н Кехайов сам се опроверга за законосъобразността, защото каза, че според Устава - след час чакане са достатъчни 50% + 1 делегати. Пък 150 от 250 е точно 60 %.

Самият шеф на БЛС оповести маршрута си - Шумен - Варна - Добрич - Албена. В последната спирка щяло да има специални съвещания. Явно е, че човекът иска да продължи управлението над лекарското съсловие. За добро ли е това, за зло ли е - ще каже Националният съвет на 7 юни т.г. НационалистБг.ком си спомни, че смениха скоро здравния министър, естествено, за несвършена работа, за практически провалена над 50 % здравна реформа.

Няма съмнение, че и БЛС носи своята отговорност за неволите и на лекарите, и на медицинските сестри, и на пациентите. Наистина, г-н Кехайов беше категоричен, че ще подкрепи готовността на много лекари - примерно в София, Благоевград и пр за ефективни стачни действия. Ами досега, преди да ви припарят под краката изборите за шеф на БЛС, защо не задвижихте механизмите на противоборство срещу унищожението на здравната система? Защо допуснахте да има 315 лв заплати на лекари, в Бърза помощ наистина, но фактът си е факт.

Най-важното - защо няма организирана съпротива срещу масовото преселение на способните и най-способните лекари на Запад? Естествено, виновно е Правителството, но всеки от системата, вкл. БЛС да си поеме вината. И мой познат лекар ми каза, че ще работи от 1 януари в Испания или Англия, всичко било готово. Точен лекар, но ще спасява здравето и живота на небългари. А поне 500 доктори на година си издават сертификат за право на лекуване в "старите" държави на ЕС.

Въпросът е финансов, но и не само. Явно е, че Народното събрание трябва да разреши поне още едно съсловно лекарско обединение, за да се конкурират едно друго, но точно като защитават лекарите/пациентите, а не своите постове.

Що се отнася до варненското общо събрание на лекарите то избра нов председател на местния лекарски съюз. Името му е Божидар Нанев и е свързан с проф Темелко Темелков. Злите езици създадоха следния виц:

- Какво е общото между Северна Корея, Атака и варненските лекари? Отговорът е: Семейството. И на трите места управлява семейството на шеф/кат/а.

Всеизвестно е, че българските лекари, въпреки липсата на модерна медицинска техника, на средства и възможности въобще, са специалисти и лекуват не по-зле от средните и водещите светила в медицинската наука. Точно тук, за разлика от другаде, обилието от научни титли е равнопоставено на свършена работа. Аз самият съм свидетел как с допотопно оборудване са спасявали живота на мой близък.

А такива случаи има стотици хиляди. След събитията във Варна си мисля, че българското здравеопазване при тези водачи окончателно ще се разпадне.

Кого ще горим на моралната, че и на истинската клада тогава?

2008 г
Потребител:


Коментар: