Прегледи: 4365 - Коментари: 0
"Златната Афродита" без Афродита

"Златната Афродита" без Афродита

По-голямата част от тази статия беше написана преди филма на Станислав Говорухин "Артистка/та/" да получи Голямата награда на Международния музикален фестивал във Варна "Любовта е лудост".

Така че много от написаното ще изглежда още по-странно за някои, но съвсем убедително за тези, които не мислят по модата. Филмът "Артистка/та/" е поредното доказателство за неправилното развитие на цялото световно кино, за съжаление и на руското. Дошъл в България поредният режисьор, който ни обяснява колко некадърни са мъжете. Почти във всяко едно отношение, особено в отношенията с жените. Все тези "нежни" създания не са разбрани, не са обичани, не са професионално оценени, не са любени дори, както е необходимо.

А стига с тези жени! Че като са толкова умни и способни - да накарат мъжете да ги заобичат с цялата си сила. Ако не могат да накарат силния пол на любов - да се заобичват помежду си. Тази кретенска антимъжка позиция стига до своя пълен абсурд в руския филм.


Единият герой е женен за твърде широка дама. Той пък ходи безконтролно по други. Друг пък иска да се ожени за по-младата си съседка, почти само за да увеличи квадратурата на жилището си. Третият пък е учен, на световно ниво - кретен /на световно ниво/ с жените /на световно ниво/, чиято майка го командва като дърмон. Даже и по-добре пиеха от учения главните героини. Пък един колега от театъра на главната героиня беше единствено пияница и дребнав човек, без абсолютно нищо мъжко в себе си. Най-вече духовно.

Абе, г-н Говорухин - това ли са мъжете на Русия? Това ли е общото послание, което Русия и светът трябва да знаят за тях? Аз ли да уча руски водещ кинорежисьор, че всяка творба на изкуството има конкретно и общо послание. Къде беше намекнато, че общото излъчване на съвременния руснак, на човека, на мъжа изобщо не е частното послание на филма? На практика става така - мъжете, особено нормалните, ще възненавидят киното, заради поредното извратено виждане за тях. Разглезената женска аудитория ще получи поредната доза лъжливо самочувствие, че жените са повече от мъжете. Не количествено - а качествено.

Че истината е друга - един МЪЖ промени цяла Русия, а както е тръгнало - и света. Филмът не казва истината за времето. Казва една малка част, избирателно, манипулативно. Така изчезва красотата, доброто и остава една утайка от преднамереност и прахосани пари.

За съжаление полугротеската на омаскаряването на мъжете беше доведена до абсурд даже до най-епизодичните мъжки роли. Едно сервитьорче - в два кадъра нещастник. Един почитател на "артистката", който като тъпанар - повърхностен клоун през стъклото целуна виртуално любимката си. Посланието беше елементарно - не може истински да се докосне до същността, до душата на "голямата, истинската жена - че и баш талантлива артистка, отгоре на всичко!". Абе, Говорухин, имаш ли някакви проблеми с жените, че си направил такъв антимъжки филм?

Така мечтата на артистката /в ролята - Евгения Доброволская/ да играе Гертруда се превърна в поредното гадно антимъжко послание. То е вече не категоричното шекспирово:

"О, слабост, твойто име е жена!",
а "убеденото" говорухиново:

"О, слабост, твойто име са всички мъже!"

Г-н Говорухин, вие нима не сте мъж? В следфилмовата пресконференция казахте: "Аз обичам жените." Ако обичахте жените истински, нямаше да казвате на всички рускини, че мъжете са мухльовци. Някой ще каже - абе той е направил "Ворошиловски стрелец" - там има мъжество. Всяка творба е за себе си. Този творчески неуспех, аз бих го назовал падение - май ще получи и някаква награда. Не заради руснака в журито, а за световната мода. Холивуд тайно, съзнателно или не я наложи по света - ние, мъжете да сме представени като идиоти.

Затова и световното кино е толкова идиотско, празно и всеки филм прилича като мътна и отровна капка на всеки останал.

Допълнение: Познахме. Този, иначе като професионална изработка отличен, но като идея абсолютно едносъставен и примитивно антимъжки филм получи Голямата награда "Златната Афродита" за 2008 г.

Ха, наздраве, по руски, за компетентното жури.
Потребител:


Коментар: