Прегледи: 2737 - Коментари: 0
Авантюра, а не Хамлет

Авантюра, а не Хамлет

Ще сме снизходителни.

Добрите намерения често водят до ада. Този път обаче екипът на филма "Авантюрата Хамлет" е стигнал на 2600 м надморска височина физически, но къде е стигнал естетически?

Следва продължение... По едно време мислихме да оставим само този текст, но стилът на нашия е-вестник - независими аргументи за нещата ни задължава.

Ако в зала 1 на фКЦ във Варна от 16 часа беше влязъл някой умен човек, но далече от литературата, щеше да каже, че дават документален филм за Рила, а не "опит" върху Хамлет. Едни коне, 70 на брой, които пренасяха дървета и стоманени тръби, хора, някакви хеликоптери, които донесоха развалени агрегати и някакви материали. Някакви танцьори, които не говореха, освен какво ги е впечатлило в Рила. Духът на Шекспировия "Хамлет" го нямаше. По мое мнение нямаше нищо интересно и за Хамлет.

Най-същественото ни разминаване е с основния акцент на филма. Според него Духът от трагедията бил Доброто, бил връзката с Бога, бил някяква съвест и път към съвършенство. Според последни изследвания, Духът е чисто и просто предрешеният Клавдий.

Точно така - предрешеното като Добро Зло - може да витае в една инсталация, в един опит да се "пресътвори" шекспировата творба. Ставаше въпрос, че нямало пари, че военният министър обещал агрегат, но единствените екипи, които можели да го донесат, били на земетресение в Турция. През 1999 г, най-реакционната от управлението на Правителството на Костов, с най-висока безработица в новата българска история - това е документален филм, а не търсене на философията на циничната власт и борбата с нея. Не че властта през 1999 не беше цинична и борбата с нея не беше трудна. Същата като на Клавдий.

Впрочем, винаги има полза от едно дело, когато то се осъзнае. Коментирахме нелепостите в "Авантюрата Хамлет" с двама приятели. Единият от тях каза:
- Ето каква абсурдна, безсмислена, безлитературна и безжитейска е културната програма на Евросъюза.
Аз Допълних - И всички проекти, които произлизат от безличната европейска мода в културата. Кой европейски министър е културният? Ако беше фактор, Европа щеше да го знае. Но българите си знаят своя културен министър. Което доказва, че първата територия на изкуството е националното. То и истинският Хамлет е принц и на първо място национален герой, а не европейска инсталация.

Иначе да благодарим на конете, хеликоптерите и оператора на филма, че ни показаха прелестта на 7-те Рилски езера.
Потребител:


Коментар: