Прегледи: 2346 - Коментари: 0
Чираци ще борят безработицата

Чираци ще борят безработицата

Според градската шефка на службата по заетостта - г-жа Ганева, това е начинът да ликвидираме безработицата.

Ако един работодател наеме чирак, плащат му се 1 + 1 година осигуровките на минимална работна заплата + 120 лв/мес. Такива позиции - чирашки - са подходящи за работнически професии - козметички, зидари, фризьорки, камериерки /особено във високозвездните хотели, както отбеляза регионалният директор на службата по заетостта Пламен Начков/. Най-проблемни за намиране на работа са людете с основно и под него образование. Ясно е, че става въпрос най-вече за малцинствата.

Иначе Варна е вероятно градът с най-ниска безработица в България, а и на Балканите. Тя се е увеличила! обаче спрямо юни - от 1,67 % е "скочила" на 1,70 %. Това е за сметка най-вече на завършили студенти и ученици. Като отраден факт - в областта тя спада с 9,16 % в Суворово до с до 2,55 % във Ветрино и Дългопол. Последната община си остава с най-висок показател незаети - 16,12 % през месец юли т.г. То там има нерегистрирани строители, така че реално е около 10-11 %. Не е малко за страна в ЕС.

Иначе в момента в Бюрото по труда във Варна има обявени 312 работни места - от няколко дни за тел 112, за учители по чужди езици /най-вече английски/, както и за сервитьори, готвачи и пр. в търговията и туризма - продавач-консултанти, например.

Най-много ме ядоса ситуацията в социалното подпомагане. Там българската държава се е превърнала в слугиня на малцинствата. Г-жа Мария Чанкова е специалистка с опит. Цялата регионална служба и хората по общините се занимават да подпомагат с пари, гориво, дрехи и обувки хора, които основно не работят или не работят родителите им. Ако го правят - крият доходи, данъци и лъжат държавата. Значи България хаби енергия, интелектуален труд, за да се раждат и ходят-не ходят на училище определена група хора. Те пак не получават добро образование - не си намират работа. Затворен кръг.

Иначе държавата си е свършила работата в социалната сфера. НационалистБг.ком е винаги критичен, но как да намерим кусури на българските социални работници. Задаваме въпрос: Няма ли етнически разрез на семействата със социални помощи - за гориво и за първокласници - не го правили е отговорът. Не се изисквало от Министерството. Е, как ще се разреши проблемът, ако не се познава? Каква полза от Програмите за интеграция на ромското малцинство, примерно, ако нямаме данни, колко се е "интегрирало". 1488 ученици са подпомогнати м.г с по 120 лв /и под форма на дрехи, обувки и пр./ на стойност 178 560 лв. Тази година левовата издръжка на първокласник с нужди е вдигната на 150 лв. Очакват се от 1950 деца да подадат 80-90 %.

За гориво се дава вече само пари - 282,20 лв на отоплителен сезон на социално слаб. Парите ще се привеждат изцяло в полза на хората - по банков път, с карта, на ръка и пр. Крайният срок за подаване на молбите е 31 октомври. М.г са подпомогнати 13 036 лица и семейства, досега са подадени 6621 молби-декларации. Знаем от какви хора, но документите са с около 30 % по-малко спрямо 2007 г.

А дано да са почнали работа "социално слабите"... Така всъщност българските управници демотивират честни хора да работят съвестно в социалната сфера.

Има и разширяване на обхвата на майките "С кариера". Вече и пенсионери ще могат да отглеждат деца, стига да отговарят на условията. Във Варна 64 безработни работят по Програмата "В подкрепа на майчинството". По-малко са в по-малките общини, но и там вече има "успяващи" жени, които предлагат децата си за "гледане".

Инспекцията по труда през летните месеци е наблегнала на "крайбрежните" обекти. Впрочем, точно в Шкорпиловци е най-голямото нарушение. Работодателят на барче-плотче-кръчмичка въпреки всички писма е липсващ. Освен паричните санкции, службата на Иван Иванов предлага следващата година нарушителят да се лиши от тази дейност.

Има повече молби за работа на непълнолетни тази година - 1236. 1200 са получили разрешение. По обекти край морето са открити 29 работници без договори и уведомяване на НАП. От нашата Инспекция по труда са издадени 89 акта на работодатели от туризма + още на 32 длъжностни лица. Като цяло намаляват работещите без трудови договори - т.г 29, 2007 - 46, а 2006 - 110. Не виждаме самоуспокоение в службата, но ако го усетим - ще го отразим.

Впрочем през септември започва национална кампания в рамките на европейската - "Ръчно пренасяне на товари в Европа - 2008г - в строителството и търговията". Ще се проверяват във Варненска област поне 80 строителни и търговски обекта. Можем и ние да посочим конкретни на проверяващите.

Макар че само с 12 души инспектори - в океана от балкански нарушения... Общият ни извод е - българите в социалната сфера си вършат работата.

Само дето Правителството и законодателите я обезсмислят с антибългарската си политика и "стратегия".
Потребител:


Коментар: