Прегледи: 2146 - Коментари: 0
Ген. Шнайдерхан: Висшата инвестиция са младите

Ген. Шнайдерхан: Висшата инвестиция са младите

Това беше основният акцент от импровизираната пресконференция днес от 15,30 в Щаба на ВМС във Варна.

Главният инспектор на Бундесвера Генерал Волфганг Шнайдерхан сподели радостта си от сътрудничеството на немските и българските военни и подчерта неговата посока към бъдещето - МЛАДИТЕ. И заради бързо променящият се свят, и заради по-бързото им адаптиране към него.


Иначе най-много ни хареса неговата акуратност. Това понятие съдържа и немската точност, изпълнителност, високо качество, взискателност и самовзискателност, пълнота и завършеност на работата. Немците имат и още една дума за качество - квалитет. НационалистБг.ком без да е пурист не обича чуждите думи, но специално тази поради особеното й естество може да се включи в нашия речник. Впрочем, след два пъти съюзници с германците бяхме взели нещо добро от тях, но хаосът на демокрацията почти го заличи.

Сътрудничеството между нашата армия, респективно военен флот и немските беше очертано както от шефа на нашия Генерален щаб ген Златан Стойков, така и от ген Волфганг Шнайдерхан. То се състои най-вече в обновяването и модернизирането на българската армия с логистични, транспортни и здравни машини от фирмата "Мерцедес". Замисълът е до 5 г целият ни военен парк от този тип да се снабди точно с тази немска свръхмарка.

Особено е ползотворно обучението на български кадри в Германия. Само през тази година 7 български подофицери от ВМС са били в немски колеж. Български преподаватели във военни училища, особено морски са завършили курс в Германия. Например сегашният шеф на ВВС ген. Симеонов. Наистина, ако наши военни отидат в Немско, те ще вземат не само най-високо техническо знание и умения, но точно германската прецизност и акуратност. Които са необходими не само във флота и армията, а и навсякъде в българското битие.

Разбира се, в изложението на ген Шнайдерхан не липсваше и политически момент. Все пак сме общо в НАТО. Той подчерта сътрудничеството на нашите армии и особено нашето участие в Афганистан. На нашите читатели е известен острият дебат в Германия за присъствието им там на страната на САЩ. Защото не цялото НАТО участва в Афганистан и Ирак. Като представител на армията, очевидната позиция на генерала беше "за". Но Немските "леви" /бившите комунисти - вече с около 12-13 % електорат/, зелените и свободните демократи, както и голяма част от социалдемократите са против участието на Германия в Афганистан и особено в Ирак.

Що се отнася до практическата страна на сътрудничеството /тази вечер то ще мине през "Златни пясъци", "Св Константин" и вероятно ще се прияти в кокетна вила до Галата с почерпка/ немски военни ще летуват на наши военнопочивни бази и обратното - наши в техни. За германското военно министерство ще означава сериозно поевтиняване на отдиха. Естествено, отначало ще запристигат по-обикновени чинове.

Но като видят фиестата по нашето Черноморие и планини, ще довтасат и по така. Ген Шнайдерхан защити икономическите, военните и политическите интереси на Германия в България, защото те са в НАТО, но все пак са си немци.

Кога българско правителство ще го направи, почти толкова акуратно?

2008 г
Потребител:


Коментар: