Прегледи: 7870 - Коментари: 6
БМФ - Немците не си поплюват

БМФ - Немците не си поплюват

Днес от 11,00 беше първата пресконференция в БМФ след окончателното преминаване на дружеството в германски ръце.

Стана ясно, че новият шеф на Съвета на директорите Кирил Домусчиев няма да си поплюва. Нова структура, стегната, гъвкава и печеливша, съобразена с особеностите на световния фрахтов пазар и - съкращения. За пореден път се убедих в предимствата на истинските пазарни подходи.

Най-много ме хвана яд, че по законите на международната пазарна икономика немската фирма "Кей Джи Меритайм шипинг" действа перфектно. Първо, плаща веднага над 400 мил лв на България. Ще купува нови кораби, ще съкращава раздутите дейности, респ. лица на синекурни и такива "работни места", останали от връзкарите в псевдосоциализЪма. Ще вложи допълнително до 778 и кусур мил инвестиции. Отделно, по всяка вероятност ще плаща данъци в България, защото те са 10 %, осигурителната тежест за фирмата ще е тук в пъти по-малка от Германия. Най-много ме хвана яд, че въпреки всичко това, голямата печалба ще отива в Германия. Сегашното правителство взе една жалка сума за такова прекрасно предприятие.

Вече две седмици г-н Домусчиев, на видима възраст 40 г + специалисти и експерти от Германия са в сградата на вече бившето/настояще БМФ. Според шефа на директорския борд предприятието ще се развива в 3 посоки:

1.Нова структура на фирмата, свързана със съкращения на 400 - 450 души персонал, само от бреговия, но не и от плавсъстава.

2.Продажба на старите кораби и работа по по-добър професионализъм

3.Покупка на нови кораби

С оглед на стратегията от сегашните 71 кораба ще бъдат продадени всички кораби над 20 г "възраст". Те са по принцип по-малотонажни, но ремонтът и поддържането им излизат скъпо и са неефективни. С парите от продажбите + още - ще бъдат закупени около 10 броя 34 000 тонни, предимно тип "кенди сайд" и 9-10 - 20 - 25 000 тонни. Само нови, в краен случай при "нисък" пазар на 2-3 г. Според Кирил Домусчиев строежът ще е в български, корейски и японски корабостроителници. Надали преди 2009 г ще влезе нов кораб, защото повечето корабостроителни места в момента са заети. Водят се преговори със съответните банки за финансиране на строежа, като 2 нови кораба от по 200 000 тона ще се купят само при сигурни 6-8-годишни договори с пълен тонаж.

Така или иначе до 5 г средната възраст на корабите в дружеството ще е < 10 години.

Новият шеф беше категоричен, че екс БМФ ще се освободи от радарните станции, автотранспорта + ремонта му, наедрялата охрана, особено кораборемонтната дейност. Други отдели, които са непопулярни, ще се превърнат в дъщерни фирми. Ние предполагаме - напр. почистване и капитални ремонти.

Новото старо дружество не само няма да скъса с ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", но и ще подпомага доста добре, вкл и финансово на това символно за Варна училище. Според Домусчиев трябва да се издига престижа на моряшката професия. Нито офицери, нито редови състав ще бъде заменян от чужденци. Напротив - ще се търси увеличение на българите и за сметка на плаващи в чужди фирми, и за сметка на увеличение на потока от български кадри.

Съставът на УС на директорите е 7 души, задължително има член от синдикатите. При съкращенията ще се взема и тяхното мнение, но при дадени насоки от новите собственици - до 10 - 15 септември на УС ще се вземе решение за новата структура. Ще има уведомителен срок до 45 дни - но до края на ноември оптимизацията ще приключи. Всички доказани професионалисти ще бъдат запазени, но излишни компромиси няма да има.

Основната претенция на г-н Домусчиев беше, че заради многото дейности дружеството е позагубило "фокуса". Ние го прочетохме: ефективност, при която се печели многото. Затова и ако трябва, ще се лишат от някои плавателни дейности. Това го каза по повод на въпроса на г-жа Илка Катрева за контейнерното корабоплаване. Но допълни, че не иска да губи пари от купувачи, така че няма намерение да съобщава кои са губещите плавдейности в БМФ.

Един от акцентите в близо 1-часовата реч на Кирил Домусчиев беше, че най-голямото богатство на БМФ е високият професионализъм на офицерите и редовите механици и моряци. Ами сега те ще дават високия си професионализъм за забогатяването на германци - абсолютно законно и благословено от българското правителство.

Не мога да скрия уважението си към немската фирма, нейните планове, действия и подходи. Не беше забравен и ветрохода "Калиакра" дори, символ на Варна, както се изрази новият шеф. Ще искат да го върнат в дружеството и ще водят преговори за това с М на транспорта. Ще дооборудват кораб "Батова", за да се справят с нефтените разливи в затвореното Черно море, че искат да купят и втори такъв кораб. Ще повишат платата, за да върнат българите от чуждите фирми. Вече са решили няколко и ще продължават да решават социални въпроси.

Хем се възхищавах на немците, хем ме беше трижди яд, че ние българите допуснахме политиката на Запада да ни превърне в техни бели роби.

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Сериозен     Дата: 2008-08-27 13:28:45    
Много точно пише авторът. Никой друг не повдига въпроса, че лъвският дял от печалбата няма да влезе в България.

2. Потребител: възпитаник на ВВМУ     Дата: 2009-02-15 18:29:02    
Потресен съм от пточетеното.Лесно е да седнеш на подредена маса. Лошото е, че за този, който я подрежда, остават само трохите.Кога ще прогледнат управляващите в България, че с такава политика скоро няма да остане нищо свято за българина българско.

3. Потребител: възпитаник на ввму     Дата: 2009-07-05 14:36:19    
просто нямам думи ,хора които нямат грам опит от шипинг а само от скрап разни софиянци селяндури .всички от директора до охраната са корумпирани мошенници.

4. Потребител: Стефан     Дата: 2012-03-14 20:14:33    
Да така е мошенници и подредена маса...Унищожиха го БМФ.....

5. Потребител: моряк     Дата: 2013-07-10 20:43:47    
Бандити!!!

6. Потребител: Ex BMF Mariner     Дата: 2015-05-16 09:20:10    
Много дадохме малко взехме и накрая този Мутро бизнесмен който и на лодка не се е качвал ще управлява стратегическия при соца отрасъл Шипинга.А такава Немска компания НЕ съществува .Източване това е ефекта от приватизацията на БМФ.