Прегледи: 5248 - Коментари: 1
България изгуби и БМФ

България изгуби и БМФ

Един от прехвалените български министри - на транспорта Петър Мутафчиев - реши да успокоява обществените настроения на българските моряци.

След злощастното про/е/даване на националния авиопревозвач БГА "Балкан" на България се наложи да създава нова авиокомпания, която да отговаря на потребностите на българските граждани. Ние знаем за ционистките намеси в българската икономика и за алчността и подлостта на тези, които подариха на съмнителни чужди фирми бисерите на нашата икономика.

Без съмнение няколоко човека от хазарски произход - Соломон Паси, Александър Божков, Лидия Шулева, Надежда Михайлова, Вилхелм Краус, Мартин Заимов и компания стояха начело на българската икономика и с техни гласове бяха приватизирани стратегически български предприятия. БГА "Балкан" беше продаден за 1 $ на еврейската фирма "Гад Зееви". В края резултатът е ясен - евреите осъдиха България на милиони долара неустойка, ние нямаме минута престой по международните аеропристанища и стотици български пилоти и служители останаха безработни.

Преди по-малко от месец приключи приватизацията на националния морски превозвач - Български морски флот. Правителството твърди, че Договорът с немската фирма е благоприятен за българските интереси. Работата на корабите и екипажите ще стане по-ефективна, ще влизат данъци, а общата цена - около 700 мил лв - превръщала сделката в най-добрата за България след демократичните промени. Очевидно, не само заради влизането и членството ни в ЕС, а защото начело на държавата не стоят гадни ционисти - невъзможно е да се извършва пладнешки грабеж в стил БГА "Балкан". Но изказванията на премиера Станишев и транспортният министър Мутафчиев ни навеждат на някои нерадостни изводи.

Предстои съкращение, което било "договорено" със синдикатите. Къде е гаранцията, че някой продажен профлидер няма да предаде интересите на моряците. Освен това - какви ще бъдат критериите при отстраняване на българи от работа? Няма ли капитаните далечно плаване да бъдат заменени с германци? При умереното германофилство на националистБГ.ком нямаме намерение да сме с преднамерено лошо отношение към немската фирма - новия собственик на БМФ. Но нейните шефове ще заложат на свои хора на възлови позиции - особено финансовите постове и тези, които определят къде и какви товари ще превозват ексбългарските кораби.

Няма да има облекчение за български фирми - и то не заради либералните правила на пазара, а защото никой няма да се интересува от България. Да не говорим, че българи, бивши служители в БМФ, изучени и изградени безплатно от Родината, в името на лична печалба ще работят срещу българските интереси. Ето и предварителните приказки на кабинета:

Министерският съвет реши в 60-дневен срок от датата на уведомлението за това решение да бъде сключен приватизационният договор за продажбата на 7 631 460 броя акции или 70 на сто от капитала на дружеството. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенция за приватизация, а приватизационният договор се одобрява от Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложената покупна цена от участника е 440 100 000 лв. Инвестиционната програма за 10 години е за 779 880 000 лв. Средносписъчната численост на плавателния състав на дружеството, която купувачът предвижда да поддържа за срок от 10 г, е 2851 души - за първата година, 2594 души - за втората година и 2360 души - от третата до десетата година.
“Кей Джи Маритайм Шипинг“ ЕАД възнамерява да увеличи с 15 на сто заплащането на плавателния състав. В бизнес програмата на купувача се предвижда още придобиването на 25 нови кораба, замяна на остарелите плавателни съдове с по-нови и по-големи, извеждане от експлоатация и продажба на старите и неотговарящи на стандартите кораби.

Параходството е дружество от значение за националната сигурност на страната и приватизацията му се извършва въз основа на стратегия, одобрена от Народното събрание. Целта е запазване предмета на дейност на дружеството; осигуряване на гаранции за по-нататъшното му развитие в конкурентна среда; увеличаване на общия тонаж на корабите и намаляване на средната им възраст; запазване и по-нататъшно утвърждаване на позициите на дружеството на фрахтовия пазар; повишаване нивото на заплащане на плавателния състав; запазване на седалището и осигуряване на не по-малко от 60 на сто от общия тонаж на корабите на дружеството да плават под български флаг.


Да видим какво ще бъде изпълнено!

Вярно е, че вече БМФ трудно намира пари за нови кораби, че запустялата заради Запада и най-вече заради ЕС българска икономика не осигурява ритмично и достатъчно стоки и товари. Българските моряци и капитани не получават пари на най-високо, а често и на средно европейско ниво. Но работата им беше сигурна, а правилата - ясни. БМФ беше стабилно предприятие, което носеше печалба на страната.

Сега по-голямата част от парите ще отива в немски джобове - така реши българското правителство. То не е способно само и качествено да управлява бисери на българската икономика и добре или зле ги харизва на чужденци. Сега в хазната ще влезе някой лев, пенсионерите ще получат /заслужено/ увеличение, но в дългосрочен план продажбата на БМФ е стратегическа грешка. Даже и сградата на БМФ до Пристанище - Варна - символът на българското корабоплаване - ще има германски надпис отгоре. /Тя самата никак не е и евтина./

След най-много десет години ще се наложи да правим нов национален морски превозвач. Както беше след злополучната приватизация на "Балкан". Да не говорим за обучението на българските ученици, което ще бъде вече в интерес на Германия.

Има още един транспорт, който не е точно в български ръце. Голяма част от печалбите на автобусните фирми отива в посока Турция. Става въпрос не за автобусните линии с посока Кърджали/Разград - Истанбул, а за вътрешните ни линии. Кой дава лиценз в транспортното министерство, как финансовото министерство контролира данъците и приходите - това при възловото управление на ДПС в тройната коалиция е ясно.

Що се отнася до висококвалифицираните наши кадри, които работят в БМФ - дано да не е тежко и горко за тях и семействата им. Макар че по правило, всяка досегашна приватизация в България от чужденци - да е водила до масови съкращения и милиони печалби в посока извън Родината ни.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: mdragostinov@abv.bg     Дата: 2014-08-30 16:38:57    
обраха предприятие с 300000000 печалба
на година и продължават да го развалят