Прегледи: 3080 - Коментари: 2
Западът краде урана ни

Западът краде урана ни

Западът официално призна, че идва в България само заради високите печалби.

Въпреки корупцията, недоизградената инфраструктура, зевовете в съдебната система, слабата ни покупателна способност и куп съществуващи и несъществуващи грехове, които ни се приписват. За всяка западна фирма, която пристига в България - още от първия месец, че и от първата седмица е ясно - страната ни е ЗЛАТНА кокошка за финансовите им щения.


Особено им харесва данъчната ни система и самия размер на данъците. Примерно, ако тяхна фирма извършва същата дейност там, а не унас, трябва на Запад да плаща поне два пъти повече задължения към бюджета.

Мога да изброя поне 10 антибългарски следствия от ниските данъци за "работодателите". Най-очевидният е, че те изразходват най-ценните ни суровини, а лъвският дял от печалбата не остава в България, а отива в джоба на Ханс, Джон, Жан, Хуан, Джовани или Аврам. По наши сравнително точни изследвания - западните фирми получават чисто от стоки, произведени от български суровини между $ 4,6 до 4,8 млрд/г. Ако България има западната данъчна тежест, печалбата им ще е около 1,8 до 2 пъти по-малко. На практика това означава, че ние подаряваме суровини и пари на богатите западняци около $ 2,2 до 2,5 млрд/г.

И така те стават все по-богати, а ние - новоприетите в ЕС - като за благодарност - все по-бедни. Ще допълним, че в началото на годината българското правителство намали 2,2 пъти осигурителната тежест на работодателите. Западните работодатели, които контролират над 58 % от българската икономика, получиха като подарък от Министерския съвет над 1,2 млрд лв. Без да си мръднат пръста за година. В интерес на истината - от тези облекчения се ползват и нашите работодатели /разбирай: олигарси/. Разбира се, във всички случаи огромната сметка я плаща народът. Но не и мургавата му част, задължително да допълним.

Всички западни фирми се насочват към тези наши суровини, които се добиват евтино, струват на световния пазар скъпо и никой не ги търси за екологични нарушения. Ние питаме - Защо досега не се установи кой замърсява арогантно въздуха на Гълъбово, Стара Загора и района около "Марица - изток". Не че по времето на бай Тошо нямаше тук-таме серни окиси и мръсотии, но те бяха в пъти по-малко и десетки пъти по-редки. Ами защото ще засегнем големия нов брат. Впрочем, тази замърсителна сделка я сключи в последните дни на управлението си Правителството на Иван Костов.

Сега апетитите към немалките количества на уранови руди в България проявяват австрийски и канадски фирми. Убедени сме, че ще се натиснат и други. Кой бяга от стратегическа суровина? Господата бързат по много причини. Първата е, че сега могат да сключат дългосрочна /най-важното/ и изгодна поради антибългарските ни закони концесионна сделка. Така Канада и Австрия, възможно Израел, ще подпишат с бездарното и/или продажно наше правителство правото поне 30 години да черпят от недрата на страната ни нелоши като концентрация уранови руди. Всички специалисти, които са работили в урановите ни рудници, са на мнение, че % на Уран 238 в единица изкопаема руда е доста ефективен и печеливш при сегашния пазар.

Сега идва моментът да припомним един от големите грехове на правителството на Филип Димитров. Не помнете ли, че през 1991 г, когато той стана премиер /какво недоразумение/ - беше член тъкмо на Зелената партия? Тогава от незнание ли, от престараване ли, преднамерено ли, от мода ли - закриха не само всички уранови рудници, но и всякакъв вид уранодобив. В Асеновградско добиваха руда с уран по "мокър" метод - с едни маркучи и сонди. Евтино и безкрайно ефективно.

Сега модерните някога рудници в Рила, например, където минах скоро, са абсолютно запустели. Мургавите ни сънародници са окрали почти всичко желязно, още от входа се виждат вътрешни срутвания, пътищата са разнебитени, а едно кърпене е можело да продължи поне с 10-15 г живота им. Кадрите са се разпилели. Има и психологически момент - след като така брутално уволниха през 1991/92 г най-добрите специалисти и при толкоз екозащитници, нормалните инженери биха се замислили - има ли смисъл да се връщат в рисков занаят? А ефективността на атомната енергия е поне 4,5 пъти по-голяма от въглищата, нефта и газа. Милион пъти по-чиста е от тях, а нещастните случаи, вкл. смъртни - в ТЕЦ-овете са десетки пъти повече, отколкото в АЕЦ.

И изобщо - някой от министрите на Филип Димитров работил ли е във въглищна мина? Излизаш по-черен от дявола след смяна и се къпеш с веро, ако изобщо можеш да се изкъпеш свястно.

Сега западните фирми ще дадат рушвета на ДПС и подкупа на червените и НДСВ, ще манипулират чрез платени медии - как ще отворят нови работни места, как ще обезопасят и модернизират производството, какви благодеяния ще направят на децата в Могилино и на бабите в Карлуково! И в резултат - още милиони и милиарди долари /ами при 30 годишна концесия могат да надминат и 10, и 201 и 50 милиарда/ печалба за Запада. Лошо, братя българи, много лошо.

Ще откраднат и урана ни както го сториха с цимента, варовика, медта, цинка, оловото, пясъка за стъкло, мангана, златото, среброто, каолина, горите, водите - всичко, което е пари. При това ние обедняваме не само финансово, а много по-лошо - откъм суровини, които с намаляването им в света ще стават все по-ценни и безценни.

А има просто решение. Нашите олигарси да поръчат на служителите си депутати в Нарадното събрание един Закон за стратегическите суровини. Дори Брюксел и Страсбург не могат да го кръцнат юридически. Да заложим на генетичната алчност на българското чорбаджийство. Защото поне ще проумеят - Западът краде ли милиарди от България - в момента краде най-вече от тях.

Другият и по-точният път е народът да грабне тоягите и да изгони сегашните, досегашните и мераклиите да управляват по същия начин - като грабят народа и погребват България. Вярно, че народът не вярва на никого. Не е така. Не се е намерил новия му честен, умен и железен народен водач.

Но щом е родил веднъж Ботев и Левски, ще ги роди и втори път. Те са в неговите гени.

Затова не бива да даваме западняците да откраднат урана ни, защото той е нашето икономическо и геостратегическо бъдеще.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Мис Хидън     Дата: 2011-10-23 15:26:00    
Хубави думи, ама ще бъдат напразни ако няма действия.България и българите са нешлифован диамант, но малко хора го забелязват.Държим се така сякаш ни става още по-хубаво като ни крадат.Ако продължаваме така бъдещето ни е мрачно.

2. Потребител: Мис Хидън     Дата: 2011-10-23 15:37:59    
Хубави думи, ама ще бъдат напразни ако няма действия.България и българите са нешлифован диамант, но малко хора го забелязват.Държим се така сякаш ни става още по-хубаво като ни крадат.Ако продължаваме така бъдещето ни е мрачно.