Прегледи: 4541 - Коментари: 1
Пуснаха данъчен от ареста, оставиха насилник

Пуснаха данъчен от ареста, оставиха насилник

НационалистБг.ком благодари на Пресслужбата на Апелативен съд - Варна за информацията:

5000 лв парична гаранция за данъчния, задържан с подкуп

Главен инспектор от ТД на НАП - Варна Веселин Каз, задържан миналата седмица с 1000 лв подкуп, ще търпи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв.

Днес състав на Варненския апелативен съд измени определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което 47 годишният инспектор беше задържан под стража. Според въззивната инстанция са събрани достатъчно доказателства, гласни, писмени и други, които обосновават предположението, че данъчният е извършил престъплението, за което се разследва.

Още при задържането на обвиняемия стана известно, че Веселин Каз поискал от собствениците на фирма 14 700 лв. По време на полицейската акция у него открили 1000 лв, които били процент от искания подкуп, за да не бъде извършена ревизия на търговците.

Наказанието, което законът предвижда за длъжностно лице, поискало подкуп, е до 6 г "лишаване от свобода" и глоба до 5000 лв. Макар и за краткото време от началото на разследването - всички свидетели са разпитани пред съдия. Събрани са веществени доказателства, а към тях скоро трябва да се прибавят и специалните разузнавателни средства, приложени при разработката на случая.

За разлика от първата съдебна инстанция, днес Апелативният съд прецени, че не са налице другите изисквания на закона, свързани с опасността от извършване на ново престъпление или укриване от наказателно преследване. Почти всички доказателства са събрани и съдът намира, че няма никаква опасност Веселин Каз да попречи на установяването на обективната истина, да се опита да въздейства върху свидетели по делото, или да се укрие от наказателно преследване. Едва след внасяне на паричната гаранция данъчният инспектор ще бъде освободен от ареста.

Определението на Варненския апелативен съд, с което бе изменена мярката за неотклонение на Веселин Каз от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 5000 лв е окончателно.

Потвърдиха ареста на обвинен в изнасилване, блудство и отвличане

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Шуменския окръжен съд от 27 октомври т.г, с което е бил потвърден арестът на Рушен Мехм, разследван за изнасилване, блудство и отвличане на непълнолетно момиче.

Въззивната апелативна инстанция сподели изводите на шуменския съд, които обосновават необходимостта от най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража". 22-годишният Рушен от село Развигорово, Шуменска област е в ареста от 5 мес.

Първоначалното му задържане беше в началото на юни т.г, след като стана известно, че на 04-ти срещу 05-ти юни, край село Струйно, в местност "Казана" изнасилил и блудствал с 15-годишно момиче. В хода на следствените действия, след разпита на пострадалото непълнолетно лице и други свидетели, разследващите са повдигнали и трето обвинение на Рушен – за отвличане.

Днес Апелативният съд потвърди всички заключения на първата съдебна инстанция, които обосновават предположението, че младият мъж е извършил престъпленията, за които се разследва. Съдът не сподели доводите на защитата, че разследващите не са прецизирали правната квалификация на деянията. Това не е обект на анализ при това производство, припомни въззивният съд и уточни, че досъдебното производство вече е приключило.

При предявяване на обвинението защитата може да направи своите възражения. И според тази съдебна инстанция мярката за неотклонение на Рушен не следва да бъде изменена, защото има опасност ако е на свобода, той да опита да се укрие от наказателно преследване. По делото има доказателства, че младежът не обитава постоянния си адрес, а живее в Русе и на други места без адресна регистрация.

Определението на Апелативния съд е окончателно.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: новини     Дата: 2013-02-03 21:26:25    
Това е много интересна информация, с удоволствие прочетох този пост. Сайтът също е на ниво! Поздрави! новини http://www.balkanmedia.bg