Прегледи: 2371 - Коментари: 0
На пачи яйца, вкл Плугчиева

На пачи яйца, вкл Плугчиева

Каквото ще да казват хората, министър Миглена Плугчиева си разбира от работата.

Взех пътьом от нея едно интервю, докато вървяхме от единия до другия край на новия готов кораб "Хемус". Колегите не я питаха за най-важното - за нейната оценка на ирландското "не". Най-важното - не само защото Европа е 500 мил без 3-4, но и защото икономическото бъдеще на Стария континент вече определя и нашата икономическа съдба.

Тя не знаеше, че аз съм антиглобалист и евроскептик, по нейните и на МС представи, но ме поздрави, че се интересувам точно от глобалния проблем, връхлетял като унищожително цунами европейските планове. На въпроса ми, дали не-то на ирландците ще утежни и без това тежкото ни положение сред брюкселските бюрократи /двете думи са пароними и човек може да си помисли, че бюрократ произлиза от Брюксел или дори, че Брюксел етимологично е образуван като име от бюрократ/ тя въздъхна и отговори:

-З а съжаление очаквам точно това. Сега процедурите дори да не се утежнят, там ще бъдат още по-внимателни с нашето поведение.

Впрочем съслушател на разговора ни беше шефът на БМФ Христо Донев и той също наостри уши, макар че уж нашите предприятия са си български. Твърде зависими от Европа и все за лошо, за наше българско съжаление.

След това аз я попитах не смята ли, че това ще повлияе и на икономиката ни, а не само на Еврофондовете. Тя също изказа опасение, макар че веднага контраатакува и сподели убедеността си, че до Евроизборите до през май 2 009 някак си ирландското "не" ще бъде решено. Г-жа Плугчиева подчерта, че вотът в Дъблин е лоша новина, защото спира някои проекти. Особено евентуалното разширение.

След това й казах, че няма ли и добра страна ирландското "не", защото ще подобри работата и на Запад и тук на институциите и тя охотно се съгласи. След това я попитах, а дали представите на Запад, респективно на ирландците за нас не са предубедено лоши. Тя ме поздрави, че се вълнувам от този въпрос и сподели, че за съжаление и тя има такива впечатления, макар че у нас доста неща са се променили в положителна посока.

Аз пък я попитах защо не се преборваме с това лошо мнение за нас, то ни пречи и икономически, и при отпускането на фондове, и при работа с програми. Тя отговори, че това е задача, която стои пред всички. Тогава стигнахме кърмата на кораба, аз й честитих, че е кръстница на кораба - тя счупи бутилката с шампанско и поотделно тръгнахме по траповете /стръмните стълбички на борда на всеки кораб/ за вдигането на българското знаме.

Ще завърша с кратък коментар. Министър Плугчиева разбира много добре, че ирландският вот поставя България на пачи яйца. Който не знае - те много цапат и миришат. Европа без това се чуди как да ни спира пари и как да ни смуче. Ботев хубаво го казва: "...ръжда разяжда глозгани кости...".

Вече са ни оглозгали до кости, другарите европейци, но още ръфат ли ръфат... Хем ирландското "не" ще е повод да увеличават цените у нас и печалбите си, хем ще търсят под вола теле, за да спират програми и финансирания към нас. Те 90 % от тези "програми" предварително са направени с проект за печалба от големите западни фирми, които имат неразбиваеми лобита и в Европарламента, и в Европейската комисия - евроминистерският съвет, де. А някои казваха, че влезем ли в Европата, ще заживеем както си живеят в рая.

Не се сещат, че раят за едни е ад за други!
Потребител:


Коментар: