Прегледи: 3040 - Коментари: 0
Апелативният потвърди ареста на Георги Вълев от Килъри-2

Апелативният потвърди ареста на Георги Вълев от Килъри-2

Благодарим на пресслужбата на ВАС за информацията:

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на търтовския бизнесмен Георги Вълев, задържан при акция "Килърите–2" на заседание на 02.11.

Търновският бизнесмен Георги Вълев, обвинен, че е подбудител и помагач за две убийства – това на адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев от Шумен ще продължи да пребивава в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди като обосновано и законосъобразно определението на Окръжен съд Шумен от края на октомври, с което е била определена първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража".

В началото на заседанието съдът прие нови доказателства, внесени от обвинението, с които от вчера спрямо Вълев са повдигнати две нови обвинения - за притежание на боеприпаси за ловно оръжие, както и за лихварство, извършвано през последните 10 години. Защитата на бизнесмена представи данъчните декларации на търговското дружество, управлявано от Вълев, което е платило на държавата 3 мил и половина данъци за последните 5 години.

Адвокатите настояваха, че няма нито едно категорично доказателство, което да потвърди обвинението за подбудителство и помагачество на двете убийства. Те припомниха и обстоятелството, че вътрешният министър Цветанов, само месец преди Вълев да бъде задържан, съобщил в национален всекидневник, че бизнесменът е свързан с престъпна дейност. Въпреки това твърдение Георги Вълев не се бил укрил от наказателно преследване. Самият Вълев поиска от съда да бъде освободен с мотива, че нито едно от обвиненията срещу него не отговаряло на истината. Той разполагал с документи, че е изплатил навреме задълженията си към шуменския бизнесмен Румен Рачев и нямал мотив да иска неговото убийство. Представителят на Апелативна прокуратура припомни, че за такова тежко обвинение, за което законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен или доживотен затвор без право на замяна, най-адекватната мярка за неотклонение следва да бъде "задържане под стража".

Днес Варненският апелативен съд потвърди всички изводи на първата съдебна инстанция, според които събраните гласни и писмени доказателства обосновават предположението, че Вълев е съпричастен към престъпната дейност на организираната група, която се разследва. Съдът уточни, че престъпленията са извършени от множество лица в различно качество, а доказателствата за участието на всеки един от разследваните в убийствата и квалификациите за тях предстои да бъдат събирани и изяснявани в хода на следствените действия. Апелативният съд отказа да коментира новите две обвинения за лихварство и незаконно притежание на боеприпаси, предявени на Вълев от вчера. Днес съдът не коментира въпросите, свързани с вината на разследвания търновски бизнесмен. Двете обвинения обаче за подбудителство и помагачество за убийствата на адвокат Лупов и на шумеския бизнесмен Рачев сами по себе си са изключително тежки и водят съда до извода, че ако Вълев бъде на свобода може да се опита да попречи за разкриването на обективната истина. Определението на Апелативния съд, с което бе потвърден ареста на Георги Вълев е окончателно.

Пресслужбата на съда припомня, че на 05 октомври тази година въззивната инстанция потвърди арестите на Петър Стоянов /Сумиста/ и Петър Атмаджов, разследвани за участието си като помагачи в убийствата на търновския адвокат Петър Лупов, на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието си в организирана престъпна група. В началото на септември тази година Апелативният съд потвърди задържането под стража и на Янко Попов /Туци/ и на Васил Костов - Кеца, задържани в края на август след акция "Килърите-2", и които също се разследват за помагачество при убийството на Рачев. Георги Георгиев и Владимир Филев, сочени като физическите извършители на убийството, все още се издирват от органите на реда.
Потребител:


Коментар: